Снимка: predsjednik.hr

Зоран Миланович направи изявлението си на съвместна пресконференция със Стево Пендаровски

Хърватският президент с нова брутална атака срещу България - исканията на София били "низки"

10134 | 30 юни 2021 | 17:24

„Какво би се случило, ако Хърватия оспори бошняшкия или черногорския език или идентичност? Това е погрешно и неморално“, заяви държавният глава


Хърватският президент Зоран Миланович на съвместна пресконференция с колегата си от Скопие Стево Пендаровски оцени, че изявлението на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш за македонския език като част от българския е „резултат от невнимателност“, предава македонската редакция на Deutsche Welle, цитирана от Агенция "Фокус".

Той направи и аналогия между българските искания и отношенията на Загреб със съседните страни.

„Какво би се случило, ако Хърватия оспори бошняшкия или черногорския език или идентичност? Това е погрешно и неморално“, заяви той.

„Когато започнете да навлизате в интимното пространство на една държава, това никога не завършва добре, особено когато мотивите са низки. Няма да кажа, че те са низки, но опортюнистични“, добави хърватският президент.

Миланович демонстрира цялостна подкрепа за Северна Македония след вчерашните изявления на португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш, която заяви, че македонският език е част от българския, предава скопската телевизия „Телма“. Според Миланович думите на Закариаш произтичат от „незнание и нетактичност“.

„Македония, казвам ѝ така, въпреки че е Северна Македония - не искам да предизвиквам дипломатически скандал, уважавам споразуменията, но това е злонамерена дезинформация, идваща от ЕС, а не от региона. Когато започнете да навлизате в интимното пространство на дадена държава - има деликатни въпроси като правото на име, правото на език, то тогава мотивите са опортюнистични“, каза президентът на Република Хърватия.

Това не е първата атака на Миланович срещу България. След Срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани, провела се на 17 май 2021 г. в Бърдо край Кран, Миланович отправи остри нападки към политиката на България по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония.

Тогава той заяви, че "София трябва да спре да „рита“ Скопие".

Миланович подчерта, че РСМ е изпълнила всички демократични условия за започване на преговори за присъединяване към ЕС. По неговите думи, „тази държава и този народ са платили много висока цена досега“.

Той също така припомни, че РСМ, наред с други неща, „се покори на гръцките искания Северна да бъде поставен пред името Македония“.

„Това не се прави през XXI век. Това абсолютно не е основата за утрешното съжителство в Европейския съюз“, обясни тогава Миланович.

 


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20