ДДС за лекарствата също трябва да бъде свален, каза депутатът от ДПС

Адемов: Бюджет 2021 е опит да се компенсират 3,5 г., в които социалните плащания са били замразени

1826 | 21 ноем. 2020 | 18:47

Щом сме на 3-то място по смъртност, значи правителството не се справя толкова добре, моментът за по-сериозни мерки е назрял, коментира председателят на Комисията по труда и социална политика в НС


"Трудно може да се каже, че бюджет 2021 е разточителен, но друг е въпросът по какъв начин се изразходват. Мерките, които се предлагат са с идея да се подпомогнат хората и бизнеса. Харчовете са повече и са за определени групи, засегнати от коронакризата, според правителството. Не знам държавната администрация с какво е засегната. Не се поставят цели в бюджета". С тези думи започна участието си в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 Хасан Адемов от ДПС.

"14,6 % от БВП са за социално подпомагане, над 10 % са за пенсии, това е премината стратегическа бариера, никога досега не е било така. Прокарват се предизборни. С Бюджет 2021 се прави опит да се компенсират почти 3,5 г., в които социалните плащания са били почти замразени, има предизборна цел", сподели той.

"Няма да се регистрираме, но ще участваме в дебатите. Това, че не се регистрираме е политически инструмент, в зависимост от отношението ни към управляващите. Единият подход за бюджета са инвестиционните разходи, другият са социалните. Парите за бизнеса и инвестициите са подценени, за сметка на социалните разходи. ДДС за лекарствата също трябва да бъде свален. Да свалиш ДДС на бирата и виното, а лекарствените да оставиш 20 % - кои са пострадали повече – ресторантьорския бизнес или здравеопазването?", попита реторично Адемов.

"Щом сме на 3-то място по смъртност, значи правителството не се справя толкова добре, моментът за по-сериозни мерки е назрял. Кризата се управлява от противоепидемичния процес. При бизнесът всички щети са обратими, но не и при живота и здравето на хората", коментира гостът.

"Преизчисляването няма как да преизчисли всички пенсии, поне 1 млн. ще останат без увеличение, много внимателно трябва да постъпим при интервениране в пенсионната система. Дълговото финансиране покрива огромните разходи, които се правят. Ние предлагаме коефициентът 1.2 за година стаж да бъде 1.3, гарантира се 10 % увеличение за всички пенсионери, разходите са за около 700 млн.лв. Това е по-справедлив модел. Предизборен ход е увеличението на пенсиите да е от 1 януари, не от юни", заяви депутатът.

"В Германия са измислили за всички деца определен размер пари, а най-бедните се подпомагат чрез системата за социално подпомагане, тук решаваме през данъчната политика" допълни той.

"Основният проблем на протестиращите е, че нямат друга кауза освен свалянето на правителството. Оставката на главния прокурор трябва да бъде решена от самата съдебна система. Липсата на енергия, която да захрани този протест също, нямаше социални искания, а в полето на търсене на справедливост и солидарност. Не трябва да има противопоставяне, а обединение срещу коронакризата", смята той.

"Президентът, който и да е той, не трябва да взема страна, а да бъде обединител, да търси мостове, не да ги изгаря", завърши Хасан Адемов.


От категорията

Пореден черен рекорд: 221 души с коронавирус са починали за денонощие, 2 814 са заразени

Процентът на положителни проби всъщност се увеличава - от 37,6% вчера до 41,23 на сто днес-1606777583.jpg

6 028 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, т.е. ръст от ...

1 дек. 2020 | 00:57

Фандъкова: Сега не е време за политически битки. Контролът в столицата е изключително строг!

-1603886369.jpg

Климатичните условия, горенето на неподходящи предмети и въглища и колите са ...

1 дек. 2020 | 09:11

Парите за медиците в Поморие вече са в сметката на болницата

Снимка: БНТ-1606813143.png

През уикенда министерството на здравеопазването провери казуса на място и ...

1 дек. 2020 | 10:58

Личен лекар: Направления за безплатен PCR тест ще се издават само на хора със симптоми

Д-р Георги Миндов Кадър: БНТ-1606812469.jpg

За съжаление, поради специфичните изисквания за логистика и съхранение на ...

1 дек. 2020 | 10:46