ДПС е най-близо до хората, ние управляваме чрез хората и реализираме нашите властови позиции заедно с хората

Хасан Азис: За пръв път хората по райони избраха своите представители за Общинския съвет

2857 | 3 окт. 2019 | 17:36

През последния си мандат реализирах над 21 проекта за около 22 милиона лева и напълно обновихме образователната инфраструктура в Кърджали. Градът е на първо място в страната по инвестиция на ученик, посочи Азис


Хасан Азис, зам.-председател на ДПС и кандидат за кмет и водач на общинската листа „Заедно за Кърджали“ в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ за това как в програмата за развитие на общините ще бъде реализирано мотото „Власт за хората“, както и какви са конкретните стъпки за техния просперитет

- Г-н Азис, да започнем с мотото на предизборната кампания „Власт за хората“. Какво искате да им кажете с това мото?
Движението за права и свободи през годините продължава да води една политика свързана с интересите и очакванията на хората. За нас властта като политическа партия никога не е била самоцел. Ние черпим нашата сила от хората и затова винаги сме се опитвали и сме реализирали нашите програми, нашите планове за развитие чрез хората. И този път чрез нашето послание „Власт за хората“ Движението за права и свободи, нашите кандидати за кметове и общински съветници искаме още един път да подчертаем, че ДПС е най-близко до хората, ние управляваме чрез хората и реализираме нашите властови позиции пак и заедно с хората. Изпълняваме това, което хората очакват от нас. Затова казваме, че Движението за права и свободи през годините от своето създаване до сега винаги на изборите е било на първо място и съответно на второ място по брой на кметове на малките населени места и на общински съветници. Тези, които са най-близко до хората.

 

- Казахте, че изпълнявате интересите на хората. Как това ще проличи в програмата за развитие на общините?
На тези местни избори Движението за права и свободи има 90 регистрирани кандидати за кметове на общини, със 184 листи в страната отиваме с ясното убеждение и с вижданията, които хората имат за реализацията на своите програми в населените места. Насочваме се към ежедневните нужди на хората. Това е свързано с пътищата, с парковите места, това е свързано и с инвестициите, със социалните услуги в малките населени места, които са далеч от центровете и големите градове, както и с изграждането на нови детски градини и, разбира се, с поглед към младежите за осигуряването на добро образование и добра работна среда.


- Казахте наистина много важни неща, но как избирателите ще ви откроят от всички останали, които предлагат подобни неща?
Знаете ли, ние никога не сме прекъсвали живата връзка с хората. Хората ни познават. Силата на Движението за права и свободи е в това, че ние сме хората, които най-добре се припознават от целия политически спектър. Хората ни познават и в малкото населено място, хората ни познават и в малката махала, както и в кварталите. ДПС е познатата партия, ДПС е близката партия. Защото през годините нашата най-голяма сила е в това, че сме успели през годините да имаме най-много кметове и да имаме най-много общински съветници, тези, които получават пряката подкрепа, мажоритарния глас от избирателите.


- Кои са ключовите населени места, за които движението ще се състезава за кметското място?
- За Движението за права и свободи е важно всяко населено място, важна е всяка една община, ние не делим общините на северни и на южни, на източни и на западни, на наши и на ваши. За нас, ние сме усетили подкрепата и имаме енергията да реализираме нашата програма именно в тези 90 общини, в които сме издигнали наши кандидати, и в онези 184 общини, в които имаме кандидати за общински съветнически листи. И с това показваме, че за Движението за права и свободи властта не е самоцел. Ние не участваме на всяка цена във всяка една от общините, макар че подчертавам, ДПС има възможността да участва във всяка една от 265-те общини със свои кандидати. Но ние казваме ние можем да бъдем полезни в тези общини, 90-те общини, ние можем да бъдем полезни в тези 184 общини с наши общински съветници. Ето това е разликата с другите политически партии и това е, с което хората искаме да ни припознаят. Ние не искаме да лъжем хората, ние искаме да бъдем очи в очи с хората и да управляваме с хората, така както винаги сме го правили.


- Насочвам вниманието ви към Кърджали, кое не успяхте да реализирате и смятате да го направите през един нов мандат?
През последните години като кмет на Кърджали за нас приоритетите бяха да реализираме големите, нужните и може би тежките мащабни проекти, с които трябваше да разрешим, подчертавам, подземната инфраструктура на Кърджали. Това беше свързано с изграждането на пречиствателна станция, вече имаме. Това беше свързано с подмяната на канализация и водопровод, над 120 километра сме подменили. Това вече е свършено. Водното огледало вече е свършено. Изградили сме парковете – това също е свършено. Оттук нататък за нас приоритетите са свързани с надземната инфраструктура. Нещо, което хората всеки ден използват. Искаме да обърнем вече внимание на тротоари, на улици.

 

Искаме да направим така, че Кърджали да бъде с по-приветлива жизнена среда. Ако досега имаме един много добър център за работа с деца, ако сме направили над 8 социални услуги, насочени към възрастното население, сега нашият приоритет е изграждането на център за младежко развитие. Също така разширяване на социалните и здравни услуги, забележете, в малките населени места, там, където държавата, правителството е забравило малките населени места и като здравеопазване, и като социални услуги. Общината със своите възможности искаме да стигнем до тези хора.

 

Също откриване на филиал на висше учебно заведение с подходяща и с акцент на технически и хуманитарни специалности. Разбира се, през последните години Кърджали се доказа като един център на спорта. В момента като футбол. Изграждане на допълнителни игрища, но също и съоръжения за постигане на европейски и световни постижения предвид последните големи успехи, които имаме в Кърджали, примерно като бокса, като водна топка и други спортове.

 

И, естествено, една нова, високотехнологична инвестиция в Кърджали, с която да допълним и да доразвием за това, че променихме през последните години структурата на икономическото развитие на Кърджали. В момента Кърджали е един от центровете, където се произвежда и се развива автомобилостроенето с производство на авточасти, включително и с реализираната инвестиция в областта на енергетиката.


- Големи възможности има региона и за развитието на туризма. Тук предвиждате ли някакви нови проекти, идеи?
В момента реализираме проект, свързан с един от мащабните и знакови проекти за България и за Балканите, свързано със средновековния комплекс Перперикон. В момента Кърджали продължава да изгражда Перперикон, от една страна. От друга страна, използваме новите финансови инструменти и започваме реализацията на още един голям, мащабен проект за 10 милиона лева за доизграждането на средновековния комплекс Перперикон. Включително и за нови рекреационни места около язовир „Кърджали“ и „Студен кладенец“, включително и развиването и продължаването на дейностите, свързани с туризма, със спортните дейности. Кърджали през последните години също се утвърди като един център, като една столица на офроуд и на водните спортове. В това отношение искаме да продължим и да доразвием туризма в областта на спортните дейности. Разбира се, освен археологически и спортния, и риболовния туризъм.


- Обещахте позитивна и толерантна кампания. Очаквате ли да е различна тя за опонентите ви?
Ние имаме самочувствието да задаваме и да не се поддаваме на отсрещната страна на определен натиск. Мисля, че успехът на Движението за права и свободи и на нашите кандидатури в Кърджали се дължи именно на това, че ние водим толерантна кампания, позитивна, кампания, която да достигне до сърцата и до умовете на всеки един наш съгражданин.


- Ще предложите ли дебати на опонентите си на предизборната кампания?
Предизборната кампания има достатъчно възможности за дебати с опонентите. Нашият фокус на внимание е избирателят, човекът, с когато ние искаме да дебатираме. Не толкова с нашите опоненти. Всяка една минута от времето за предизборната кампания ние бихме искали да обърнем вниманието с всеки наш избирател, с всеки наш човек, който срещаме и в парка, и в местата, където има инвестиции. Искаме да ги срещаме и в социалните заведения. Там, където са хората, там сме и ние.


- На какви кандидати заложихте при сформирането на Общинския съвет?
Общинският ни съвет е от 41 души, запълнихме тази листа след много висока степен на конкуренция между самите общински съветници. Този път подходът ни беше по-различен от всичко това, което беше досега. Общинските ни съветници бяха избрани, подчертавам, чрез вътрешни избори по районите. Хората по районите избраха своите представители в Общинския съвет. Ето още един подход и още една енергия, която ние черпим от хората, и хората този път посочиха своите представители в общинската листа. Всеки район на базата на своя потенциал за избор на общински съветници, чрез вътрешен избор посочи своите хора. Тоест политическата структура, Общинският съвет няма намеса при определянето на общинската листа. Това е подход, с който ние подчертаваме още един път властта на хората при определянето на кандидат-общинските ни съветници.


- Казвали сте, че местната власт е прекалено зависима от централната, очаквате ли това да се промени в скоро време, след изборите например?
Всичко показва, че местната власт в нашата страна за съжаление наистина е силно зависима от централното управление и по отношение на своята финансова независимост, и по отношение на възможностите за взимане на административни решения. В рамките на своите правомощия една община разполага с не по-вече, между 8 и 12 % от финансовите ресурси, които минават през нея. Всичко друго е резултат на субсидии, които една община се опитва да получава от правителството и ги преразпределя по предназначение.

 

Няма възможност местната власт за съжаление да реализира активна политика, ако се надява единствено само на финансиране от централния бюджет. Което означава, една община може да бъде по-свободна, да реализира своите програми за управление, ако се насочи и ако овладее инструментите за финансиране на различни проекти и да има добри екипи за реализиране на проекти, финансирани чрез европейските фондове.

 

Мисля, че Кърджали е един добър пример в това отношение, ще отбележа само, че през последната година, през този мандат ние реализирахме над 21 проекта за около 22 милиона лева и напълно обновихме образователната инфраструктура. Няма училище в Кърджали, което вече да не е санирано, да не е оборудвано, и това, което ме радва като кмет на общината, е, че Кърджали е на първо място в страната по инвестиция на ученик. Ние сме инвестирали най-много в образованието и сме инвестирали най-много, за да могат нашите деца да имат най-добрите условия в областта на образованието.

 

На второ място, решихме проблема и със спортната инфраструктура. В момента Кърджали е с един от петте най-добри стадиона в нашата страна и с най-добрата спортна инфраструктура, разбира се, и с най-успешния подбор в лицето на „Арда 1924“. Нека да кажа накрая - № 55 „Заедно за Кърджали“ и „Власт за хората“.

 

Елеонора ЧОЛАКОВА,

Радио "Фокус"

 


От категорията

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София-1571637237.jpg

В избора дали да дишаме чист въздух или да караме евтини дизели, избирам чистия ...

21 окт. 2019 | 08:52

Проф. Светлана Шаренкова: Пазителят на българската Заедност. Или философът политик Ахмед Доган

-1532442676.jpg

Без зрялата, миролюбива и градивна реакция на новосформиращата се партия ДПС и ...

23 окт. 2019 | 20:57

Кеворк Кеворкян: Липсва ти комуниз-ъ-ма

-1462343945.jpg

Където видите някой да говори за „език на омразата“ – направо му се изплюйте ...

23 окт. 2019 | 12:55

Акад. Стефан Воденичаров с призив: Заложете на тези, които дават решения за днешния и утрешен ден

Акад. Стефан Воденичаров: Заложете на тези, които дават решения за днешния и утрешен ден -1571822240.jpg

От управлението на Вашето селище, на вашия град и община зависят и личната ви ...

23 окт. 2019 | 12:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.