#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство. Дечко Узунов. "Копривщица"

Държавният културен институт към министъра на външните работи стартира нова креативна инициатива

Призивът е #ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство

2944 | 22 март 2020 | 23:01

В специално разработена рубрика "Виртуални срещи с изкуството" любителите на художественото изкуство ще се запознават с някои от емблематичните българските шедьоври, свързани с темата за ДОМА

#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство. Дечко Узунов. "Копривщица"-1584910983.jpg#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство. Георги Петров. "Семейство пред телевизора"-1584910945.jpg

Държавният културен институт към министъра на външните работи стартира нова креативна инициатива с призив #ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ, свързана с обстановката и извънредното положение заради вируса COVID 19.

 

В специално разработена рубрика "Виртуални срещи с изкуството" любителите на художественото изкуство ще се запознават с някои от емблематичните българските шедьоври, свързани с темата за ДОМА.

 

Стартът бе с картината  на Дечко Узунов, „Копривщица“, маслени бои върху платно, която е част от Художествения фонд на МВнР, намираща се в представителни части на министерството в София.

 

Както споделя самият Дечко Узунов: „Аз последните неща как ги правя - на палитрата разбърквам 5-6 тона, за да не ги търся на платното, а да ги имам готови. И започвам с широката четка. Получава се особена смес, която трябва да звучи правилно. Веднага търся центъра. Повториш ли го - раздвоява се. Трябва да събереш на фокус всичко, което искаш да кажеш. Защото е особена работа нашето - магия.“

 

Друга интересна картина, част от представителния фонд на Министерството на външните работи, е посветена на домашния уют и е на един от известните български живописци Георги Петров - "Семейство пред телевизора". За нея той казва:

 

"Тази картина е първата, с която участвах на национална изложба и която, по предложение на Дечко Узунов, получи първа награда. Тази картина има много дълга и интересна история, която може да бъде сюжет за роман. Тя със сигурност е най-много пътувалата по света моя творба.

 

Тя ми донесе много награди. Тя ми донесе и много ядове. Тя стана и повод да получа жилище във Видин. Тя се губи и намира, беше подарявана и връщана, участва в изложби в различни градове в Европа."

 

В следващите дни очаквайте картини, посветени на дома, които се намират в българските мисии по света и в сградата на МВнР и за които екипът на Държавния културен институт ще разказва на своята фейсбук страница любопитни и интересни неща.

#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство!

 #stayhome

 

Към ДКИ се присъединяват художествени галерии, артисти, музеи, които споделят картини от техните колекции, посветени на дома.

 

 

 


От категорията

Столична библиотека представя поезия и музика с група „Гологан“

Сн. Столична община-1601466912.jpg

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки, а при ...

30 септ. 2020 | 14:54

В Деня на София

Издателството на Алена пусна „София. Адресите на любовта“
(Галерия)

„София. Адресите на любовта“-1600311070.jpg

Авторката Магдалена Гигова отново разкрива тайните страсти на известни българи

17 септ. 2020 | 05:50

Хитът на Валентин Велчев от "Пирин Фолк" вече и с видеоклип
(Галерия)

Валентин Велчев-1600245269.jpg

Горд съм да представя моят нов клип към песента ми „Благословен“ от Пирин Фолк ...

16 септ. 2020 | 11:32

Втора книга на акад. Дамянов „Будители, наука, здравеопазване“ издаде „Захарий Стоянов“
(Галерия)

-1444748229.jpg

Ученият многократно се изказва за изкривения модел на здравната реформа, за ...

29 септ. 2020 | 20:59