#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство. Дечко Узунов. "Копривщица"

Държавният културен институт към министъра на външните работи стартира нова креативна инициатива

Призивът е #ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство

1206 | 22 март 2020 | 23:01

В специално разработена рубрика "Виртуални срещи с изкуството" любителите на художественото изкуство ще се запознават с някои от емблематичните българските шедьоври, свързани с темата за ДОМА

#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство. Дечко Узунов. "Копривщица"-1584910983.jpg#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство. Георги Петров. "Семейство пред телевизора"-1584910945.jpg

Държавният културен институт към министъра на външните работи стартира нова креативна инициатива с призив #ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ, свързана с обстановката и извънредното положение заради вируса COVID 19.

 

В специално разработена рубрика "Виртуални срещи с изкуството" любителите на художественото изкуство ще се запознават с някои от емблематичните българските шедьоври, свързани с темата за ДОМА.

 

Стартът бе с картината  на Дечко Узунов, „Копривщица“, маслени бои върху платно, която е част от Художествения фонд на МВнР, намираща се в представителни части на министерството в София.

 

Както споделя самият Дечко Узунов: „Аз последните неща как ги правя - на палитрата разбърквам 5-6 тона, за да не ги търся на платното, а да ги имам готови. И започвам с широката четка. Получава се особена смес, която трябва да звучи правилно. Веднага търся центъра. Повториш ли го - раздвоява се. Трябва да събереш на фокус всичко, което искаш да кажеш. Защото е особена работа нашето - магия.“

 

Друга интересна картина, част от представителния фонд на Министерството на външните работи, е посветена на домашния уют и е на един от известните български живописци Георги Петров - "Семейство пред телевизора". За нея той казва:

 

"Тази картина е първата, с която участвах на национална изложба и която, по предложение на Дечко Узунов, получи първа награда. Тази картина има много дълга и интересна история, която може да бъде сюжет за роман. Тя със сигурност е най-много пътувалата по света моя творба.

 

Тя ми донесе много награди. Тя ми донесе и много ядове. Тя стана и повод да получа жилище във Видин. Тя се губи и намира, беше подарявана и връщана, участва в изложби в различни градове в Европа."

 

В следващите дни очаквайте картини, посветени на дома, които се намират в българските мисии по света и в сградата на МВнР и за които екипът на Държавния културен институт ще разказва на своята фейсбук страница любопитни и интересни неща.

#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ с изкуство!

 #stayhome

 

Към ДКИ се присъединяват художествени галерии, артисти, музеи, които споделят картини от техните колекции, посветени на дома.

 

 

 


От категорията

Театър "София" с онлайн подарък за своята публика - "Парижката Света Богородица"

Снимка: Столична община-1585298484.jpg

Видеозапис на 100-тното и последно представление, спектакъл на Лилия Абаджиева ...

27 март 2020 | 10:40

Болшой театър ще излъчи най-хубавите си спектакли в YouTube

-1423500609.jpg

Първо в петък от 16 ч. по Гринуич ще бъде показан балетът "Лебедово ...

27 март 2020 | 07:03

Мариус Куркински: Това е криза на безбожие! Сега е време за стихване

-1552467155.jpg

Светът се нуждае от изгубената човечност, от смиряване на самочувствието. ...

27 март 2020 | 17:34

ПРОФОН със спасителен план за артисти и продуценти

Дружеството прави безпрецедентен ход и започва да изплаща авансово част от приходите, които ще бъдат финално разпределени през септември-1585321703.png

Дружеството прави безпрецедентен ход и започва да изплаща авансово част от ...

27 март 2020 | 17:07

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


НЕЙБАР


23 март 2020 | 06:37Защо пишете без нито една пауза между думите, бе хора? Защо увеличавате и без това тоталната неграмотност? Ако това е някакъв "художествен" похват, повечето хора го приемат буквално като правило. Да не говорим, че национални медии го изписват кой с главни букви на всяка дума по английскому , кой без пауза като вас, или кой както се сетил.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.