Снимка: Минерални бани

Курортът е световно известен най-вече с лечението на болестта на Бюргер

Хасковските минерални бани са българските Карлови вари (снимки, видео)

119577 | 7 окт. 2016 | 12:28

Водата е хипертермална и с уникален химичен състав. Тя се характеризира като калциева, флуорна и сулфатно-натриева, което я нарежда до най-известните лечебни извори в страната и в Европа

Снимка: Минерални бани-1475761739.jpgХасковските минерални бани са българските Карлови вари-1475832132.jpgХасковските минерални бани са българските Карлови вари -1475832095.jpgХасковските минерални бани са българските Карлови вари-1475832055.jpgХасковските минерални бани са българските Карлови вари-1475832015.pngСнимка: Минерални бани-1475761798.jpgСнимка: Минерални баниъ-1475761724.jpgСнимка: Минерални бани-1475761693.jpg

Искате да отидете до Карлови Вари ? До СПА курорта „класика в жанра”? Пригответе се за  1400 км път и сериозна банкова сметка. Не че това е трудно преодолимо, но същото преживяване - на лукс и уют, на съприкосновение с великолепна природа, на докосване до хилядолетна история, на забележителности и, разбира се, на неповторими СПА-процедури може да усетите  у нас - в Хасковските минерални бани.

 

Само на 222 км. от София може да се потопите  в минерални извори, чиято вода с температура 59°С  е близка по химичен състав и лечебни свойства на минералните извори в прочутия чешки курорт.   Община Минерални бани е на 18 км от областния град Хасково и на 11 км от международния път Е-80, свързващ Западна и Централна Европа с Близкия Изток и Азия.

 

Минералната вода в село Минерални бани е хипертермална, с уникален химичен състав. Тя идва от 14 извора с дебит 1500 литра/минута и се характеризира като калциева, флуорна и сулфатно-натриева, което я нарежда до най-известните лечебни извори в страната и в Европа.

 

Районът е известен като балнеоложки център още от времето на римляните, които са оценили благодатното въздействие на топлите извори при лекуването на различни ревматични, гинекологични, опорно-двигателни заболявания, а също и при периферно-съдови състояния и болестите на Рейно и Бюргер. В курортното селище има и повече от 60 язовира, които се използват за напояване, а през самия център на общината преминава река Банска.

 

Благодарение на мекия климат, наличието на минерални извори, пълноводни реки и отлични условия за практикуване на земеделие и скотовъдство, районът в границите на днешната община Минерални бани е бил заселен още от дълбока древност. Днес тук са разположени 52 значими културно-исторически паметници от различни епохи, като част от тях се намират в горски местности, до които се достига по загадъчни горски пътеки.

 

Казват, че Карлови вари е СПА-сението за аристократите. Хасковските минерални бани може да е СПА-сението на българите,  избягали от изнервящата атмосфера на големия град, от забързания ритъм на ежедневието. Китни хотели;  домашно обслужване; чистота, ухание на вкусни гозби; въздух, който пронизна ноздрите; различни по своята специфика и въздействие СПА-процедури - всичко това е на един хвърлей път от София.

 

През последните няколко години, благодарение на кмета Мюмюн Искендер, Минерални бани коренно промени своята облик. Малкото село с топли извори почти във всеки двор постепенно се превърна в атрактивна туристическа дестинация за балнеоложки, еко и културен туризъм през всички сезони. Амбициозен, неуморен и с визия за бъдещето Искендер и екипът му реализираха редица проекти по европейски програми. С чувството, че трябва да направят селището си като свой дом, общинското ръководство успя да преобрази и обнови облика на курорта и да го превърне в едно прекрасно място за отдих, развлечения и балнеолечение.

 

Карлови вари се слави с дългите зими, които слагат рано край на голф-сезона. В Хасковските минерални бани мекият климат е през четирите сезона на годината.

 

В Карлови вари могат да се видят архитектурни паметници от барок, класицизъм, историзъм, неоренесанс, модерн.

В Хасковски минерални бани историята е далеч в хилядолетията - изсеченото в скалата образование "Стъпката" смайва погледа на туристите още на 5 м от първия минерален извор. Историците смятат, че това е старинен саркофаг.

В Карлови вари се носят легенди за Гьоте, Бетовен, Шатобриян.

В Хасковските минерални бани легендата отвежда до чудодейната стъпка на Богородица. Затова святото място е почитано и от християни,  и от мюсюлмани. А поверието казва: оставете там конец от дрехите си, за здраве и щастие!

 

Недалеч са разположени скалните вдлъбнатини Шарапаните, датиращи отпреди 2600-2800 година, винарски камъни за преработка на грозде за вино. Приема се, че те са част от култа към Дионисий. В района могат да се видят още скалният комплекс „Орлови скали“, както и множество долмени – гробници на знатни тракийски аристократи.

 

Е, оставяме вече Карлови вари и легендата за Карл IV, който построил селището, след като излекувал болния си крак в местните извори, докато бил на лов в околностите.

Легендата за Хасковските минерални бани отвежда до праисторическата тракийска крепост „Градището“, разположена на 1.5 км от село Горно Брястово, до  местността „Свети Дух“  и запазената крепост „Калето“, отбранявала селището в периода II – XIV век.

 

В района над село Сърница, близо до прохода „Гидика“, има останки от римски крепостни стени и сигнална кула. Именно там е открита военна диплома на император Елагабал от 221 година - ценна находка която сега се пази в придворния музей във Виена. 

 

В община Минерални бани бе открит и уникален слънчев часовник със 7 стъпала, който се съизмерва с побратим на другия край на света. Единственият подобен часовник  до момента се намира в Мексико, но той има само 5 стъпала. 

 

В курорта отвори врати частна Специализирана болница за рехабилитация. Само през последната година се увеличи броят на местата за настаняване с 13 нови хотела, къщи за гости и стаи за гости. Към повечето хотели и къщи за гости има малки СПА центрове и басейни с минерална вода.

 

Нов модерен басейнов комплекс „Олимпик”, разположен в централния парк „Калето”, привлича хиляди посетители през летния сезон. Едно от най-значимите постижения за Минерални бани е откриването на новопостроения балнеохотел „Божур”, в който туристите могат да извършват профилактика на здравето си и да се лекуват при преференциални цени по програмата на НОИ.

 

Защо да посетите курорта Минерални бани


Водата в Хасковските минерални бани няма аналог в Южна Европа, освен в Карлови вари. Селото е със статут на балнеологичен курорт от национално значение още от 1952 година.

Изворите

Тук са регистрирани 14 горещи извора, в Карлови вари са 12. Температурата им е близка – между 54-59 °С. Четири от тях са с голям дебит, достатъчен за захранването на малка река (Банска река). Останалите са със сезонен отток. Произходът им е свързан с вулканична дейност от времето на терциера (преди 40 до 60 милиона години).

Водата

Съставът на водата е специфичен. По своя характер тя е ниско минерализирана. Представени са сулфатни, калциеви, натриеви и флуорни йони. Част от изворите са с леко радоново съдържание. Поради радиоактивността на този елемент и високата температура на водата е препоръчително процедурите с нея да бъдат съгласувани със специалисти. Съобразената употреба подпомага лечението на различни заболявания. Сред тях са тези свързани с опорно двигателния апарат, периферната нервна система, стомашни и гинекологични проблеми.

Състав на водата

В един литър вода се съдържат:

 

Флуор - 4,50 мг.
Хлор - 38,48 мг.
Сулфат - 893,78 мг.
Хидрокарбонат - 137,29 мг.
Натрий и калий - 317,74 мг.
Калций - 154, 84 мг.
Метасилициева к-на - 72,28 мг.
Обща минерализация - 1628,00 мг.
РН - 7,22 мг.
Радон - 32 емана

Какво лекува минералната вода

Курортът е световно известен най-вече с лечението на болестта на Бюргер. Това специфично заболяване се лекува успешно само на три места в света и тук – в България – в курорта Минерални бани, област Хасково. Минералната вода спира трофичните поражения, раните и мораво-синкавото оцветяване изчезват и остава топла кожа, добра трофика и правилно функциониране на кръвооросяването.

 

С отличен резултат се повлияват заболяванията на:

 

1. Опорно-двигателния апарат – остър ставен ревматизъм (болестта на Соколски Буйо), артрити, шипове, заболявания на ставите, заболявания на костите, състояния след счупване на костите, навехване на ставите и др.;
2. Периферната нервна система – радикулити, полиневрити, ишиаси, лумбаго;
3. Гинекологични заболявания – хронични възпалителни процеси на тръбите и връзките на яйчниците, болести на матката, влагалището и др.;
4. Кожни заболявания – хронични екземи, псориазис, невродермити, професионални екземи и дерматити, хронични уртикарии и др.;

 

Питейно – минералната вода се прилага при следните заболявания :
5. Пясък в бъбреците, хроничен гастрит и колит, язвена болест (но само по предписание на лекуващия лекар и по строго определена схема).Хасковските минерални бани са българските Карлови вари.

Водата е хипертермална и с уникален химичен състав. Тя се характеризира като калциева, флуорна и сулфатно-натриева, което я нарежда до най-известните лечебни извори в страната и в Европа

От категорията

Борисов след разговор с Ердоган: Към момента няма пряка мигрантска заплаха за България

-1562610648.png

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на ...

28 февр. 2020 | 16:59

Президентът Радев се срещна с главния инспектор в ИВСС Теодора Точкова

Сн. Прессекретариат-1582901368.jpg

По време на срещата бяха обсъдени правомощията на Инспектората, както и ...

28 февр. 2020 | 16:49

Дахер Ламот: Ердоган става опасен, защото подкрепя и финансира ислямистите в Сирия

-1456582580.jpg

"Разбира се, че не всички бежанци са такива, но дори и малка част да са, ...

29 февр. 2020 | 00:34

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис зарадва 2800 деца с мартеници

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис зарадва 2800 деца с мартеници-1582925228.jpg

Инициативата с даряване на пролетните символи се реализира за шеста поредна ...

28 февр. 2020 | 23:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.