На 13 юни от 21 часа е следващото изпълнение на "Сънят на Пилат" в Античния театър в Пловдив Снимки Божидар Марков Антон Марков

Мащабният музикален проект е реализиран от Фондация "Ценности" 

Холандска двойка долетя специално в София за световната премиера на „Сънят на Пилат”

6412 | 6 юни 2018 | 21:49

Меломаните планират да слушат симфоничната творба и на 13 юни в Пловдив

На 13 юни от 21 часа е следващото изпълнение на "Сънят на Пилат" в Античния театър в Пловдив
Снимки Божидар Марков
Антон Марков-1528309658.jpgНа 13 юни от 21 часа е следващото изпълнение на "Сънят на Пилат" в Античния театър в Пловдив-1528309700.jpgНа 13 юни от 21 часа е следващото изпълнение на "Сънят на Пилат" в Античния театър в Пловдив-1528309684.jpg

Семейство от Холандия прочело за „Сънят на Пилат” в  сайта, посветен на „Майстора и Маргарита” (творбата на Стефан Димитров е вдъхновена от романа на Булгаков) и долетяло  специално за световната премиера в зала „България” в София.

 

Ян Ванхелмонт, модератор на сайта http://www.masterandmargarita.eu препрати писмото на двамата любители на симфоничната музика, които планират да дойдат отново на 13 юни за следващото изпълнение в Античния театър в Пловдив.  Отново под палката на маестра Любка Биаджони с нейния оркестър и хор „София Симфоникс”.

 

Ето част от имейла на холандските меломани: „Голямата зала беше напълно заета. Всички бяха дошли да се насладят на едно уникално произведение „Сънят на Пилат”.

 

Музиката беше красива и много различна като тоналност.  Понякога звучеше яростно, друг път меко, танцувално, нежно и мелодично, почти като шепот. Част от темите бяха повторени и доразвити до кулминация.  Очевидно композиторът е използвал докрай възможностите на всички инструменти в класическата музика.  За нас това беше незабравимо преживяване! Ентусиазмът на публиката беше огромен.  Произведението завърши красиво и  посетителите аплодираха прави композитора и диригента. Някои, разплакани, извадиха носните си кърпички.  И ние, ние бяхме наясно, че присъстваме на уникален концерт”, завършва писмото си двойката от Холандия.

 

Те не разбрали, че достолепната дама от първия ред, на която Стефан Димитров целуна ръка, не е майка му, а неговата класна – Елка Карастоянова, дъщеря на големия български композитор Асен Карастоянов, със съпруга си, професора по Хармония Евгени Аврамов.

 

Във вихъра на аплодисментите Стефан Димитров Стефан Димитров с усмивка благодари на Булгаков, който го е вдъхновил преди 40 г.  за симфоничната творба, чиято написване му отнело четири години. Той нареди руския писател редом с фондация „Ценности”, без която  „Сънят на Пилат” не би видял бял свят. Спомена с добро и спомоществувателите Национален фонд „Култура”, BEGExpo, ДСК, Legal mediator. За щастие на любителите на качествената музика, концертът бе безплатен, тъй като се реализира и с финансовата подкрепа на  Културна програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

 

Входът ще бъде свободен и на предстоящия концерт в Античния театър в Пловдив на 13 юни от 21 часа.


От категорията

Вежди Рашидов: Правилно е къщата на Яворов в София да стане собственост на общината

-1539087929.jpg

Според председателя на парламентарната комисия по култура и медии държавата ...

20 окт. 2018 | 13:37

Синът на Пеньо Пенев сред голи красавици в Нирвана
(Галерия)

Владимир Пенев и Николай Младжов пред двете платна, които се продадоха в първите минути на вернисажа в галерия Нирвана-1539936056.jpg

Скулпторите Валентин Старчев и Кунка Димитрова и колекционерът Боян Радев ...

19 окт. 2018 | 10:53

Американски писател съпричастен с проблемите на българите в нужда
(Видео)

Сцена от "Комедиантката"-1539872316.jpg

Джон Кларк льо Хереу създава вълнуващ разказ за децата инвалиди и предоставя ...

18 окт. 2018 | 17:12

ОТ ЖЕНЕВА ДО СОФИЯ:

Миглена Савова-Оклер показва лица в галерията на Арена ди Сердика
(Видео)

Миглена Савова-Оклер показва лица в галерията на Арена ди Сердика-1539875811.jpg

18 окт. 2018 | 18:15

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.