На 13 юни от 21 часа е следващото изпълнение на "Сънят на Пилат" в Античния театър в Пловдив Снимки Божидар Марков Антон Марков

Мащабният музикален проект е реализиран от Фондация "Ценности" 

Холандска двойка долетя специално в София за световната премиера на „Сънят на Пилат”

6300 | 6 юни 2018 | 21:49

Меломаните планират да слушат симфоничната творба и на 13 юни в Пловдив

На 13 юни от 21 часа е следващото изпълнение на "Сънят на Пилат" в Античния театър в Пловдив
Снимки Божидар Марков
Антон Марков-1528309658.jpgНа 13 юни от 21 часа е следващото изпълнение на "Сънят на Пилат" в Античния театър в Пловдив-1528309700.jpgНа 13 юни от 21 часа е следващото изпълнение на "Сънят на Пилат" в Античния театър в Пловдив-1528309684.jpg

Семейство от Холандия прочело за „Сънят на Пилат” в  сайта, посветен на „Майстора и Маргарита” (творбата на Стефан Димитров е вдъхновена от романа на Булгаков) и долетяло  специално за световната премиера в зала „България” в София.

 

Ян Ванхелмонт, модератор на сайта http://www.masterandmargarita.eu препрати писмото на двамата любители на симфоничната музика, които планират да дойдат отново на 13 юни за следващото изпълнение в Античния театър в Пловдив.  Отново под палката на маестра Любка Биаджони с нейния оркестър и хор „София Симфоникс”.

 

Ето част от имейла на холандските меломани: „Голямата зала беше напълно заета. Всички бяха дошли да се насладят на едно уникално произведение „Сънят на Пилат”.

 

Музиката беше красива и много различна като тоналност.  Понякога звучеше яростно, друг път меко, танцувално, нежно и мелодично, почти като шепот. Част от темите бяха повторени и доразвити до кулминация.  Очевидно композиторът е използвал докрай възможностите на всички инструменти в класическата музика.  За нас това беше незабравимо преживяване! Ентусиазмът на публиката беше огромен.  Произведението завърши красиво и  посетителите аплодираха прави композитора и диригента. Някои, разплакани, извадиха носните си кърпички.  И ние, ние бяхме наясно, че присъстваме на уникален концерт”, завършва писмото си двойката от Холандия.

 

Те не разбрали, че достолепната дама от първия ред, на която Стефан Димитров целуна ръка, не е майка му, а неговата класна – Елка Карастоянова, дъщеря на големия български композитор Асен Карастоянов, със съпруга си, професора по Хармония Евгени Аврамов.

 

Във вихъра на аплодисментите Стефан Димитров Стефан Димитров с усмивка благодари на Булгаков, който го е вдъхновил преди 40 г.  за симфоничната творба, чиято написване му отнело четири години. Той нареди руския писател редом с фондация „Ценности”, без която  „Сънят на Пилат” не би видял бял свят. Спомена с добро и спомоществувателите Национален фонд „Култура”, BEGExpo, ДСК, Legal mediator. За щастие на любителите на качествената музика, концертът бе безплатен, тъй като се реализира и с финансовата подкрепа на  Културна програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

 

Входът ще бъде свободен и на предстоящия концерт в Античния театър в Пловдив на 13 юни от 21 часа.


От категорията

И за музикантите, които остават скрити зад музиката, с която ни обединяват

 Джаз феста Банско – XXI издание, Лиса Симон
Снимки Виктор Викторов-1534073901.jpg

12 авг. 2018 | 14:25

Великият бас Паата Бурчуладзе изпълнява произведения на двама гениални руски композитори

Великият бас Паата Бурчуладзе-1533919702.jpg

С топли чувства певецът си спомня за оперните ни звезди Николай Гяуров, Гена ...

10 авг. 2018 | 19:47

„Тебеширения човек” - майсторски конструиран трилър, чиито обрати ще шокират читателя

„Тебеширения човек” - майсторски конструиран трилър, чиито обрати ще шокират читателя-1534424497.jpg

К. Дж. Тюдор живее в Нотингам, Англия. Работила е като копирайтър, телевизионен ...

16 авг. 2018 | 16:01

Българската копродукция "Белгийският крал" взе три награди на кинофестивала в Аванка

Сн. София филм фест-1534340693.jpg

Филмът е продаден в над 65 територии, селектиран е на над 80 кинофестивала от ...

15 авг. 2018 | 16:44

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.