На 13 юни от 21 часа е следващото изпълнение на "Сънят на Пилат" в Античния театър в Пловдив Снимки Божидар Марков Антон Марков

Мащабният музикален проект е реализиран от Фондация "Ценности" 

Холандска двойка долетя специално в София за световната премиера на „Сънят на Пилат”

6066 | 6 юни 2018 | 21:49

Меломаните планират да слушат симфоничната творба и на 13 юни в Пловдив

На 13 юни от 21 часа е следващото изпълнение на "Сънят на Пилат" в Античния театър в Пловдив
Снимки Божидар Марков
Антон Марков-1528309658.jpgНа 13 юни от 21 часа е следващото изпълнение на "Сънят на Пилат" в Античния театър в Пловдив-1528309700.jpgНа 13 юни от 21 часа е следващото изпълнение на "Сънят на Пилат" в Античния театър в Пловдив-1528309684.jpg

Семейство от Холандия прочело за „Сънят на Пилат” в  сайта, посветен на „Майстора и Маргарита” (творбата на Стефан Димитров е вдъхновена от романа на Булгаков) и долетяло  специално за световната премиера в зала „България” в София.

 

Ян Ванхелмонт, модератор на сайта http://www.masterandmargarita.eu препрати писмото на двамата любители на симфоничната музика, които планират да дойдат отново на 13 юни за следващото изпълнение в Античния театър в Пловдив.  Отново под палката на маестра Любка Биаджони с нейния оркестър и хор „София Симфоникс”.

 

Ето част от имейла на холандските меломани: „Голямата зала беше напълно заета. Всички бяха дошли да се насладят на едно уникално произведение „Сънят на Пилат”.

 

Музиката беше красива и много различна като тоналност.  Понякога звучеше яростно, друг път меко, танцувално, нежно и мелодично, почти като шепот. Част от темите бяха повторени и доразвити до кулминация.  Очевидно композиторът е използвал докрай възможностите на всички инструменти в класическата музика.  За нас това беше незабравимо преживяване! Ентусиазмът на публиката беше огромен.  Произведението завърши красиво и  посетителите аплодираха прави композитора и диригента. Някои, разплакани, извадиха носните си кърпички.  И ние, ние бяхме наясно, че присъстваме на уникален концерт”, завършва писмото си двойката от Холандия.

 

Те не разбрали, че достолепната дама от първия ред, на която Стефан Димитров целуна ръка, не е майка му, а неговата класна – Елка Карастоянова, дъщеря на големия български композитор Асен Карастоянов, със съпруга си, професора по Хармония Евгени Аврамов.

 

Във вихъра на аплодисментите Стефан Димитров Стефан Димитров с усмивка благодари на Булгаков, който го е вдъхновил преди 40 г.  за симфоничната творба, чиято написване му отнело четири години. Той нареди руския писател редом с фондация „Ценности”, без която  „Сънят на Пилат” не би видял бял свят. Спомена с добро и спомоществувателите Национален фонд „Култура”, BEGExpo, ДСК, Legal mediator. За щастие на любителите на качествената музика, концертът бе безплатен, тъй като се реализира и с финансовата подкрепа на  Културна програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

 

Входът ще бъде свободен и на предстоящия концерт в Античния театър в Пловдив на 13 юни от 21 часа.


От категорията

Иван Гранитски: Духовното завещание на Светлин Русев

-1528990008.jpg

Художникът цял живот се стремеше към Абсолюта, макар да знаеше, че той е ...

18 юни 2018 | 14:01

Христо Стоичков рекламира Народния театър

Христо Стоичков рекламира Народния  театър-1529168655.jpg

В полувремето на мача Португалия –Испания, футболната легенда записа видео, с ...

16 юни 2018 | 22:27

Министър Боил Банов посрещна Стинг и Шаги в НДК (Снимки)

Министър Боил Банов посрещна Стинг и Шаги в НДК (Снимки)-1529321077.jpg

Британската знаменитост избра Античния театър в Пловдив за провеждането на ...

18 юни 2018 | 14:24

Министерство на културата отговори на Венци Мицов: Читалището в Шипка е частна общинска собственост

-1529314315.jpg

От ведомството уточняват, че от повече от 20 години сградата на Народно ...

18 юни 2018 | 14:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.