Звездите Яна Палеске и Даниел Брюл са сред подписалите отвореното писмо до жителите на Гьорлиц

Носители на „Оскар“ се обърнаха с отворено писмо до избирателите в Гьорлиц

Холивуд срещу „Алтернатива за Германия“ - развръзката ще е в неделя

2353 | 11 юни 2019 | 18:00

Кинозвезди насочиха прожекторите към втория тур на изборите в германското градче на границата с Полша. Там, където са снимани редица продукции на Холивуд, кмет може да стане кандидатът на АзГ

Звездите Яна Палеске и Даниел Брюл са сред подписалите отвореното писмо до жителите на Гьорлиц-1560265314.jpgГьорлиц, който често се превръща в сцена на холивудски продукции. -1560265377.jpg

Кой ще победи на кметските избори в най-източното германско градче Гьорлиц, което са намира точно до границата с Полша? Кандидатът на крайно дясното Себастиан Випел ("Алтернатива за Германия") или този на консервативната партия на Меркел ХДС Октавиан Урсу? На 16 юни, неделя, е балотажът между двамата претенденти, като на първия тур Випел спечели повече гласове – близо 36% срещу 30% за Урсу.

 

Привидно това е голямата интрига на предстоящия местен вот. Но има и втори пласт, откакто Холивуд се намеси в гласуването.


Продуценти, актьори, носители на „Оскар“, изобщо куп звезди се обърнаха към гласоподавателите с емоционално отворено писмо, в което ги призовават добре да помислят за кого ще дадат гласа си в неделя.
„Не се поддавайте на омразата и враждебността, раздорите и отчуждението“ - това гласи основнията апел, който дойде от представили на световната артсцена.

Един от основните инициатори за призива е съпродуцентът на мегахита „Четецът“ Михаел Симон де Нормиер, който е роден в Германия. Той смята, че ако издигнатият от АзГ спечели кметското място, това би било доста объркващ знак към света.

 

Разбира се, от дяснопопулистката партия реагираха с възмущение на разпространения призив, като обявиха, че жителите на Гьорлиц няма нужда да бъдат напътствани как да гласуват от „международни звезди и звездички“.

 

Едни от първите, които подписват писмото, са номинираният три пъти за „Оскар“ режисьор Стивън Долдри („Четецът“, „Часовете“ с Мерил Стрийп, Никол Кидман, Джулиан Мур), както и носителката на холивудското отличие Бригите Брох (за сценографията на филма „Мулен Руж“), актьорът Даниел Брюл (с немски и испански корени), актрисата Яна Паласке, писателите Даниел Келман („Измерването на света“, „Слава“, „Аз и Камински“) и Бернхард Шлинк („Четецът“, „Жената на стълбата“ и др.)
Прави впечатление, че повечето знаменитости, подписали писмото, са родени в Германия или имат немски корени. Очевидно, не им е безразлично накъде ще тръгне страната и в частност - забележителното саксонско градче.


Ако Випел спечели балотажа, той ще стане първият кмет от „Алтернатива за Германия“ на федерално ниво. Випел е 37-годишен, служил в Бундесвера, завършил икономика, сега е комисар в полицията и общински съветник. Усру е 51-годишен, роден и израснал в Букурещ, музикант, православен, женен с две деца.

Другото, което свърза авторите на апела, е, че са работили и снимали в Гьорлиц – една перла в Саксония, наричана също така Гьорливуд. Славата му се дължи на хитове като „Гадни копилета“ на Тарантино и „Гранд хотел „Будапеща“. Те са заснети в старата част на града, която е запазила сто процента чара си, тъй като не е  била разрушена през Втората световна война. Всеки, пътувал из Германия, усеща отчетливо разликата между реставрираните впоследствие забележителности, катедрали, крепости и къщи, и автентичните такива, непострадали от бомбардировките някога. Мнозина идват сега специално в Гьорлиц, за да видят оригинала на Гранд хотел Будепеща от едноименната лента.


„Моля ви, направете избора си мъдро“, пишат хората на изкуството, опасявайки се не на последно място и от възможността Гьорлиц да отблъсне занапред световното кино.

Завръзката „Холивуд срещу Алтернатива за Германия“ стана на 26 май, когато се гласува и за Европейски парламент, и за регионални представители в Гьорлиц. Предварителни резултати очертаваха възможността Випел да спечели още на първи тур, но след бяха преброени гласовете по пощата, се стигна до балотажа с представителя на християндемократите.

Сега е трудно да се прогнозира накъде ще се наклонят везните. От една страна е напълно възможно да се стигне до обединение на гласовете срещу Випел. Третата позиция на първия тур зае представителката на Зелените Франциска Шуберт с впечатляващия резултат от 27,9%, тоест няма и три процента по-малко от Урсу. Новото политическо явление в Германия – Зелените, имат ясна либерална и антинационалистическа политика. Почти сигурно е, че гласовете на Шуберт ще се прелеят към съперника на Випел. 


От друга страна, се очерта тенденция, която няма как да не тревожи традиционните партии и привържениците на глобализма и отворения свят. На европейските избори в Саксония, Източна Германия, АзГ се наложи като първа политическа сила с над 25%, макар че на федерално ниво партията не успя да направи големия пробив и трябваше да се задоволи с 11 на сто – скромен ръст от 4% в сравнение с Евроизбори 2014. Триумфът бе за Зелените, които качиха 10 процента и с 20,5% вече са втора политическа сила, изпреварвайки социалдемократите.

 

Две обстоятелства смущават основните партии в Германия днес. Първото е спадът в подкрепата, който регистрираха на европейските избори – ХДС/ХСС от 7 на сто, ГСДП – 12 на сто. Двете направиха поредната Голяма коалиция след последните парламентарни избори, чиято основа изглежда все по-нестабилна.  

Второто е, че всеки вот в Германия се разглежда сериозно и неминуемо води до политически последици. А регионалните избори в провинция Саксония са на 1 септември.
Наближаващият 16 юни ще бъде тест. Основно за партията на Меркел, после – за Холивуд.


От категорията

Петър Младенов, 1989: Провалихме се! Живков наложи кланова диктатура, създаде условия за мафии

Петър Младенов, 1989: Провалихме се!  Живков наложи кланова диктатура, създаде условия за мафии-1575988097.jpg

Признанието на БКП за състоянието на икономиката на България, изнесено на ...

10 дек. 2019 | 16:38

Проф. Иво Христов: Продажбата на земя ще е последният пирон в ковчега на България! (ВИДЕО)

Снимка Кадър БСТВ-1576065390.png

След влизането в ЕС нашите български разбойници откриха себеподобни в Брюксел и ...

11 дек. 2019 | 13:48

Отнемат деца без съд. В Закона за социалните услуги “цъка нова Истанбулска бомба”

-1574525646.png

Опасенията на родители и учители са: Чужди НПО-та ще сложат ръка върху огромни ...

11 дек. 2019 | 22:35

Иво Христов: ЕС няма оценка на риска за здравето от 5G технологиите. Безотговорно е!

Иво Христов открива конференцията за предимствата и рисковете на 5G технологията.-1576064435.png

Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е необходима, въпреки ...

11 дек. 2019 | 13:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.