Какви мерки предстоят след приетия доклад за двоен стандрат?

Храните у нас: По-скъпи и по-некачествени, отколкото в Западна Европа (ВИДЕО)

3523 | 15 септ. 2018 | 10:42

Небезизвестен е вече и случаят с българските бебета, които според изследване похапват с 40% по-скъпи пюрета, отколкото връстниците им на Запад


Европейският парламент прие доклад, с който признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа. Оказа се, че една и съща стока от една и съща марка е с различно качество у нас и в Германия. У нас качеството е по-ниско, а цената - обикновено по-висока, предава Нова тв.


Изследване на Българската агенция за безопасност на храните разкрива, че различия в продуктите има - както в цената, така и в състава им. Изследвани са 11 групи храни, 53 хранителни продукта. Взети са 106 проби от 7 държави.


В 40% от случаите са открити разлики в цените тук и навън. Фрапиращ е случаят с вид италианска паста, която у нас е със 166% по-скъпа отколкото в Италия.


Небезизвестен е вече и случаят с българските бебета, които според изследването похапват с 40% по-скъпи пюрета, отколкото бебетата в Западна Европа.


В 20% от изследваните продукти е открита разлика в етикетите.


В 25% пък има разлика в състава на хранителната стойност. Например съдържанието на портокал в безалкохолна напитка от една и съща марка у нас е 5%, а в Италия - 12%.


Докато в половината от изследваните страни напитките се правят със захар, за България се използва заместител.


Открити са и вкусови разлики в сладкарските, тестените, шоколадовите продукти, зеленчуковия бульон и моцарелата.


Според евродепутата от ГЕРБ Емил Радев санкциите трябва бъдат процент от годишния оборот. Едно от предложенията е глобата да бъде 4% от него.


„Внася се законопроект, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание за сертификат за съответствие. Това, което сме предложили в доклада, е продукти, които са идентични във всяка държава от ЕС, да имат лого, което да доказва, че този продукт е с едно и също качество”, допълни евродепутатът от БСП Момчил Неков. Той призова гражданите да следят за нередности в качеството на храните в бъдеще.


На въпроса защо БСП подкрепи Виктор Орбан, евродепутатът отговори, че той води Унгария към политика, която иска самото общество.

 


От категорията

Теменужка Петкова: Преговаряме с "Газпром" за цените на природния газ

-1523976959.jpg

Представители на бизнеса и екипът на министерството на енергетиката обсъдиха ...

25 септ. 2018 | 17:35

Алице Хоракова от ЧЕЗ: С Инерком сме решени да финализираме сделката, както е договорено

Алице Хоракова Снимка: бТВ-1537879950.jpg

Настоящият подход на държавните институции и политизирането на сделката може да ...

25 септ. 2018 | 15:51

Цените на петрола достигнаха 4-годишен връх

-1473171297.jpg

Повод за поредния скок в цената на черното злато е отказът на Русия и Саудитска ...

25 септ. 2018 | 11:47

Радосвет Радев, БСК: 433 000 държавни служители контролират 405 000 работещи фирми!

-1529435864.jpg

България е два пъти по-малка от Холандия, но там чиновниците са 20 000, докато ...

25 септ. 2018 | 16:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.