Какви мерки предстоят след приетия доклад за двоен стандрат?

Храните у нас: По-скъпи и по-некачествени, отколкото в Западна Европа (ВИДЕО)

3643 | 15 септ. 2018 | 10:42

Небезизвестен е вече и случаят с българските бебета, които според изследване похапват с 40% по-скъпи пюрета, отколкото връстниците им на Запад


Европейският парламент прие доклад, с който признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа. Оказа се, че една и съща стока от една и съща марка е с различно качество у нас и в Германия. У нас качеството е по-ниско, а цената - обикновено по-висока, предава Нова тв.


Изследване на Българската агенция за безопасност на храните разкрива, че различия в продуктите има - както в цената, така и в състава им. Изследвани са 11 групи храни, 53 хранителни продукта. Взети са 106 проби от 7 държави.


В 40% от случаите са открити разлики в цените тук и навън. Фрапиращ е случаят с вид италианска паста, която у нас е със 166% по-скъпа отколкото в Италия.


Небезизвестен е вече и случаят с българските бебета, които според изследването похапват с 40% по-скъпи пюрета, отколкото бебетата в Западна Европа.


В 20% от изследваните продукти е открита разлика в етикетите.


В 25% пък има разлика в състава на хранителната стойност. Например съдържанието на портокал в безалкохолна напитка от една и съща марка у нас е 5%, а в Италия - 12%.


Докато в половината от изследваните страни напитките се правят със захар, за България се използва заместител.


Открити са и вкусови разлики в сладкарските, тестените, шоколадовите продукти, зеленчуковия бульон и моцарелата.


Според евродепутата от ГЕРБ Емил Радев санкциите трябва бъдат процент от годишния оборот. Едно от предложенията е глобата да бъде 4% от него.


„Внася се законопроект, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание за сертификат за съответствие. Това, което сме предложили в доклада, е продукти, които са идентични във всяка държава от ЕС, да имат лого, което да доказва, че този продукт е с едно и също качество”, допълни евродепутатът от БСП Момчил Неков. Той призова гражданите да следят за нередности в качеството на храните в бъдеще.


На въпроса защо БСП подкрепи Виктор Орбан, евродепутатът отговори, че той води Унгария към политика, която иска самото общество.

 


От категорията

Fitch потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България със стабилна перспектива

-1438098159.jpg

Агенцията очаква икономическият растеж през 2018 г. да остане близък до ...

17 ноем. 2018 | 10:15

US компанията „Ексън мобил” започна сондиране за газ във водите до Кипър

Карта на блоковете около Кипър с компаниите, получили лицензи за газови проучвания Снимка: Министерство на енергетиката на Кипър-1542372849.jpg

Резултатите от сондажа са много важни за региона и перспективите за износ на ...

16 ноем. 2018 | 14:53

Българската петролна и газова асоциация: Фирмите от бранша работят с минимална печалба

Българската петролна и газова асоциация: Фирмите от бранша работят с минимална печалба-1542285859.jpg

На срещата с вицепремиера Томислав Дончев от Асоциацията предложи чрез промяна ...

15 ноем. 2018 | 14:41

Защо има вълни по магистралите у нас?

Защо има вълни по магистралите у нас? -1542376845.jpg

Защото твърде много правила някак си са пропуснати. Не се изпълняват. Лошото е, ...

16 ноем. 2018 | 15:58

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.