Християн Митев

Всяка ПГ се ползва от принципа на автономност в своите действия, обясни той

Християн Митев: Г-н Сидеров явно има други ангажименти и го освобождаваме да се занимава с тях

1316 | 12 юли 2019 | 10:30

Промените в парламентарната група на "Обединени патриоти" нямат нищо общо със стабилността на правителството, категоричен е депутатът от НФСБ


Правопораждащо действие възниква от заседанието и гласуването с мнозинство повече от половината от общия брой народни представители от парламентарната група. Това каза за БНР Християн Митев, който беше избран за секретар на парламентарната група на „Обединени патриоти“ на заседанието, на което Волен Сидеров беше отстранен от председателския ѝ пост.

„Промяната в правилника обуславя възможност за избор съответно на съпредседатели. Възможността за избор на зам.-председатели и секретари съществуваше така или иначе и в действащите преди заседанието правила за работа на групата“.

Няма изискване „Обединени патриоти“ да заявяват в НС промените в правилника на групата. Въпреки това целия протокол е изпратен до председателя на НС, допълни Митев в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

„Не мога да кажа какво проверяват точно колегите от Правния отдел на Народното събрание, но това, според мен, за което могат да се произнесат те, е има ли нарушение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Според нас такова нарушение и няма. Нормата, на която се позовава г-н Сидеров, регламентира правилата при учредяване на парламентарна група…. Всяка парламентарна група се ползва от принципа на автономност в своите действия, затова и изискването е само по отношение на конституиране на парламентарните групи в началото на Народното събрание“.

От октомври 2018 година е прието, че всеки вторник в 17 ч. има заседание на парламентарната група на „Обединени патриоти“, допълни Митев и подчерта, че депутатите от „Атака“ са поканени и на следващото такова:

„За съжаление колегите от "Атака" напоследък не идват, посочват уважителни причини за отсъствието си, но така или иначе не присъстват на тези заседания“.

Митев, който е депутат от НФСБ, коментира, че „няма конкретен повод“ за смяната на Сидеров:

„…От повече от половин година сме снели политическото доверие от г-н Сидеров като председател на парламентарната група, тъй като, за съжаление, г-н Сидеров не изпълнява правомощията си като председател на групата, не свиква заседания, не координира работата ѝ, не присъства не само на заседания на групата, но и, много често, на Народното събрание. Оказа се, че той от 100 работни дни само в четири има гласувания. Това на практика води до решението, което взехме…. Остават по-малко от две години до края на мандата, а има доста работа, която трябва да свърши коалицията „Обединени патриоти“, съобразно програмата.… Разчитаме на „Атака“, просто не разчитаме да бъдем под ръководството на г-н Сидеров, тъй като смятаме, че той не може да се справи и явно има други, по-важни ангажименти. Освобождаваме го да се занимава с тях, а парламентарната група все пак да има ръководство, което да организира работата ѝ, така че тя да изпълнява своите задачи“.

Промените в парламентарната група на "Обединени патриоти" нямат нищо общо със стабилността на правителството, категоричен е Митев.

"Все едно да решим, че промените в групата на ГЕРБ с отстраняването на господин Цветанов са довели до промени в правителството. Както виждате, няма проблеми със стабилността на правителството и на управленската коалиция. Това са напълно нормални процеси," заяви народният представител.

 


От категорията

Боян Магдалинчев: Иван Гешев има силно присъствие благодарение на своята работа

-1509009908.jpg

Има още 2 заседания, на които може да бъдат направени номинации. Съмнявам се, ...

23 юли 2019 | 08:04

Проф. Герджиков: Единодушието около номинацията на Иван Гешев за главен прокурор дава надежда

-1509605177.jpg

Относно избора на европейски главен прокурор и номинацията на Лаура Кьовеши, ...

22 юли 2019 | 21:32

Правната комисия гледа днес отпадането на машинното гласуване

-1485941432.jpg

Ще бъде разгледано и предложението на „Обединени патриоти“, което предвижда ...

23 юли 2019 | 08:29

Венцислав Караджов: Новата хакерска атака е целенасочена срещу държавната администрация

-1563345669.jpg

„Вече проверяваме НАП. Неприятното е, че информацията, която е изтекла, е ...

23 юли 2019 | 08:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.