350 - 400 евро на декар са инвестициите за създаване на лешникова плантация

Христо Бозуков за отглеждането на лешници: Предишният кабинет ги е изключил от подпомагането

3100 | 25 юни 2021 | 12:51

Земеделският министър се срещна с представители на световна фирма за производство на шоколад


Българските земеделски производители трябва да се възползват от потенциала при отглеждането на лешници и гаранциите за изкупуване, които им предоставя търсенето на продукцията на световния пазар.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на среща с представители на една от големите световни фирми за производство на шоколадови изделия, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Представителите на търговската фирма информираха министър Бозуков, че първоначалните инвестиции за създаването на овощна градина от лешници, с капково напояване, възлизат на около 350-400 евро на декар. Възвръщането на направените разходи за периода на вегетация на дръвчетата е към седмата година, а първата реколта е около четвъртата, като пълното плододаване започва около седмата година.

Направени анализи в областта показват, че търсенето на лешници в световен мащаб гарантират пазар на продукцията и извеждат необходимост в България да бъдат създадени около 3 000 хектара нови лешникови градини. Такава плантация за тринадесет годишен период може да произведе около 7000 тона лешници (тегло с черупката), като тяхната пазарна стойност възлиза на близо 17,5 млн. евро. Това се обуславя и от нарастващата тенденция към потреблението на лешници от хранителната промишленост. Тъй като те са здравословен продукт и подлежат на лесно съхранение за дълъг период от време.

Отглеждането на лешници изисква ограничено използване на ръчен труд, понеже процесът е силно механизиран. Обработването на този вид насаждения могат да бъдат добра алтернатива за преориентиране на тютюнопроизводители към този сектор. Доходът, който се получава от отглеждане на лешници е близък до този на тютюна. Друго предимство при овощните градини с лешници са широките бразди до четвъртата година след засаждане, които могат да бъдат ползвани за отглеждането на протеинови култури, като за тях има осигурено субсидиране.

„Необходима е политическа воля и подкрепа за земеделците при отглеждането на черупковите плодове, за да се нареди България до световните доставчици на лешници“, отбеляза проф. Бозуков. Той добави, че за съжаление предишното правителство е водило политика, която не подкрепя създаването на нови насаждения от лешници. Това е и причината те да са изключени от възможността за подпомагане по инвестиционните мерки на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.


ОЗК

От категорията

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 14 октомври

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 14 октомври-1632812820.jpg

28 септ. 2021 | 10:06

Над 80 общини у нас вече нямат автобусни превози, 150 фирми прекратили дейността си за година

-1430499610.jpg

Цената на билета може да скочи само с процента на инфлацията, проблем е ...

28 септ. 2021 | 11:17

ЕЦБ: Няма риск от ръст на инфлацията в еврозоната

-1580982372.jpg

Сред причините за ръста на цените в Европа Кристин Лагард спомена исканията на ...

28 септ. 2021 | 13:44

През октомври газът ще поскъпне с повече от предвижданите 16 на сто

-1627802942.png

Изявлението, което направи президентът Путин, че ще се увеличат доставките на ...

28 септ. 2021 | 12:54