Новите депутати трябва да се учат! Парламентаризмът не е дейност, в която може да се импровизира, смята психологът

Христо Монов: В парламента влязоха хора, които не могат да му придадат качество

13684 | 26 апр. 2017 | 18:10

Борисов натрупа негативна енергия за времето, когато не беше премиер. Сега егото му избива


- Какъв е колективният психологически портрет на 44-тото Народно събрание, г-н Монов?

 - Може да се направи такъв портрет само на колектив. Съгласно една от теориите на социалната психология колективът е висша форма на развитие на групата и то на малката група. А тук говорим за голяма група, така че не съществуват научните основания да правим колективен портрет.

 

- Ако искаме да направим някакъв портрет, той ще бъде сбор от колективни групи, така ли?

- Първо, ще е сбор от отделни групи. Второ, сбор от отделни личности. Тъй като се предполага, че в Народното събрание отиват тези хора, които отговарят най-много на изискванията да бъдат избрани да ръководят нацията ни.

 

- Как бихте разделили отделните групи? Ще съвпадат ли с политическите, с парламентарните групи?

- Рано е да се каже. Едва в неделя на страницата на Народното събрание всеки отделен народен представител бе представен. Но много бегло – с датата на раждане, от кой избирателен район е и дали е бил член на предишни народни събрания. От изборите на 26 март мина доста време и мисля, че в XXI век към началото на дейността на 44-ото Народно събрание тази страница можеше да бъде по-пълна. Народните представители можеше да бъдат представени поне с това CV, което са подали като кандидати. Тъй като съм бил кандидат-депутат, знам, че от всеки се иска доста подробно CV. Така всеки човек, които не ме познава и иска да се ориентира що за човек съм, може да си направи някакви изводи за това какво може да се очаква от мен, какви качества притежавам.

За съжаление, това не се случи. Така че нямам достоверна информация, върху която да стъпя, за да отговоря обективно на въпроса ви.

 

- В 44-я парламент има малко юристи. Това има ли значение или се преувеличава значението на правния фактор?

- В никакъв случай не се преувеличава! Ще ви дам пример. От дейността си в 42-оро Народно събрание познавам двамата кандидат-депутати от ГЕРБ, които изпревариха по преференции г-жа Цецка Цачева (Владислав Николов и Пламен Тачев). Единият по професионалните си компетентности беше много активен по време на обсъждането на Бюджет'2014, докато другият се изказа само два пъти, само два пъти беше на трибуната. А аз съм отсъствал само един ден от 42-ото Народно събрание. Изказването му беше да направи процедурни предложения за поименна проверка на форума. За да не ме обвинят в едностранчивост, ще дам пример и с БСП. В сегашната група се появиха двама такива, пак от 42-ото Народно събрание. Аз не ги запомних с ярко присъствие нито на трибуната, нито в парламентарната група, нито в комисиите.

 

Като тези четиримата има още два пъти по толкова в това Народно събрание. Те не могат да придадат такова качество на дейността му, каквото една единствена г-жа Цачева може да придаде. Аз съм я критикувал и в Събранието, и извън него, но го казвам обективно. Необходими са хора като нея. Като Мишо Миков, Янаки Стоилов, които дават друго качество на парламентарния живот. Двамата бургаски депутати от групата на БСП, които влязоха с преференции (Николай Тишев и Димитър Стоянов) не могат с нищо да заменят гореизброените имена. Друго е качеството. Да не говорим, че няма нито един юрист с академична титла в това Народно събрание!

 

- Нарочно ли не споменавате имената им?

- Не, просто казвам каква е разликата в качеството, защото като психолог залагам на личното качество, не на колективното. Зад групата може да се скрие всеки, но пред групата може да излезе само този, които има качества!

 

- В този парламент има малко жени. Това ще се отрази ли на работата му? Ще засили ли агресията, например?

- Като погледнем данните от статистиката, се оказва, че тенденцията за домашно насилие е от жени към мъже, така че не агресията е проблемът. Проблемът е, че не отговаряме на съвременни критерии. Неслучайно във Франция има закон колко трябва да бъдат жените в Националното събрание. Някой могат да го сметнат за „фойерверк на неолиберализма”, но практиката ме е научила, че присъствието на жените показва зрелостта на едно общество, неговата модерност. Ние си оставаме едно патриархално общество като ценности, някъде в XIX век. И все пак жените са повече, отколкото бяха в 43-тия парламент. Аз тази дума „парламент“ не я обичам, защото Народно събрание ми звучи по-добре. Поздравявам в това отношение Тома Томов, че ни напомни за първото народно събрание на Оборище.

 

- Ще се отрази ли на работата на парламента това, че половината от състава му са абсолютно начинаещи?

- Ние вече сме имали народни събрания, в които и по-голяма част от народните представители са били за първи път там. През 2009 г. бяха много повече. Цялата парламентарна група на ГЕРБ с изключение на Лъчезар Иванов за първи път влизаше в Народното събрание. Като човек, занимавал се и с партийно строителство, защото съм живял дълги години и преди 1989 г., ще кажа, че подобни неща са рискови сами по себе си. Не можах да разбера защо в БСП смениха такъв голям процент от състава на Изпълнителното бюро? Това носи рискове. Но е важно и кои са новите. Затова исках да видя страницата на Народното събрание, защото когато прочетеш биографията на един човек, си създаваш очаквания, успокояваш се или се разтревожваш повече. Слава Богу, че сте вие медиите. Успяхте да вдигнете завесата на тайнственост около някой от тези нови хора. Една национална телевизия представи преди няколко дни петима нови депутати от различните парламентарни групи. Четиримата бяха млади – двама мъже и две прекрасни жени. И един генерал – Симеон Симеонов от ДПС, човек с много опит, него няма да коментирам. Аз съм спокоен относно него.

Искам да кажа няколко думи за младите, които бяха представени по различен начин, но някак си от контекста се разбра, че трима от тях са били общински съветници, следователно имат опит. А четвъртата дама е в бизнеса от дълги години и то има успешен бизнес. Но странно защо най-младата сред тях (Теодора Халачева от БСП) беше представена като секссимвол. Това не ми харесва. Нека видят биографията й! Това, че веднъж е отишла да представи роклята на своя приятелка по-важно ли е от това, че пет години е била ръководител на Младежката организация на БСП, че е общински съветник, че има солидно образование, което със сигурност ще й помогне да се ориентира. А какво биха помислили децата на Таня Миткова от Воля, когато се акцентира и при нея на принадлежността й към женския пол и това, че изглежда много добре. А не се слага ударението върху това, че има успешен бизнес. Да имаш успешен бизнес на тези години означава, че можеш да се справяш. И за двамата млади мъже ( Радостин Танев, ГЕРБ, от Стара Загора и Александър Сиди, Обединени патриоти, от Пловдив) се говореше за външния им вид, а не за това, че са успешни общински съветници в два развиващи се града – Пловдив и Стара Загора. Пловдив изгради най-голямата промишлена зона около себе си, софиянци само можем да се учим. А пък Стара Загора е най-перспективният български град.

Пак медиите показаха и хора, които малко случайно са там. Това, което каза една от новите народни представителки е, че учила туризъм. Доколкото чета по медиите, тя май е една от тези, които са се заключили в парламентарната си стая. Но това е комичното. Трагичното е, че много партийни гаулайтери, казвам го с точната дума, попаднаха в Народното събрание. Това са хора, за които не вярвам, че с качествата си са заслужили да бъдат там. И не вярвам, че ще изневерят на партийния курс в името на националния интерес. Тъй като познавам по-добре листата на БСП, ще говоря за тях. Нека другите си носят отговорността. Излиза, че най-лесният начин да станеш народен представител е като минеш през общинска, областна или районна структура на БСП.

 

- Имате предвид това, че 19 общински и областни председатели на БСП станаха народни представители?

- Това е голяма грешка в устава още от времето, когато председател беше на Сергей Станишев, хората, които станат народни представители, да се освобождават веднага, ако са били начело на общински, областни или районни структури. Гледах това, което се случи в Бургас, докато аз бях представител от Гражданската квота в този район. Тези, които смениха Атанас Зафиров и Павел Маринов не бяха хора, които имаха качествата им, и това се показа. Само че единият от тях, след като стана общински председател, сега е народен представител. Това е Николай Тишев. Аз говоря с имена. Нито общинската, нито областната организация е в по-добро състояние, отколкото по-рано. Това, че имаха по-голям резултат на президентските избори в никакъв случай не произтича от дейността на партийната организация. Това бе ефект от гласуването срещу онова, което олицетворяваше Плевнелиев.

 

- Какво трябва да направят новите лица, за да заслужат доверието, което гражданите им гласуваха?

- Да се учат! Парламентаризмът не е дейност, в която човек може да се отдаде на импровизация. Да се учат, но от добри примери. В 42-рото Народно събрание нямахме много време, то беше свикано само 9 дни след избора си. А сега имаха три седмици, дано са си свършили работата.

 

- Как ви изглеждат първите работни дни на 44-ото Народно събрание, гласуването на правилника?

- Като симптом, че сделката е много безпринципна. Няма да има една комисия, но ще създадем друга! Как беше – за контрол на приходните агенции и борба със сивата икономика. Ако анализираме – тя е много „борческа“, няма ли някаква друга дума, например, превенция, предотвратяване. Мирише ми на началото на 90-те години.

 

- Каква сделка съзирате?

- Нали трябва да намерим комисия за „наш човек“, неслучайно я наричат „комисията Ревизоро”. Кьорфишеци! Защо не се види какви комисии е имало и какво са свършили. Да се разгледат една по една. Започвам от комисията, на която аз бях председател в 42-ото Народно събрание – „Постоянна комисия по въпросите на децата, младежта и спорта“. Защо „по въпросите”? Защо не „по проблемите”, тук няма въпроси, има проблеми! На какво основание децата, младежта и спорта са в една комисия?! В едно общество, чиито основен проблем е, че изчезва чисто физически, като бройка! Спортът е нещо отделно. Във Франция в министерството на спорта има 12 човека, но колко олимпийски медала имат?! Само че във Франция е имало в трудните й години министерство за децата, младежта и семейството. Ето, да направят такава! Или друг пример – медиите и културата са в една комисия. Това са коренно различни обществени структури в съвременния свят. Медиите са нещо страшно важно. Те са най-важният формиращ фактор в индивидуалното развитие на съвременното дете. Направете такава комисия, за да видим какво правят българските медии, защо националните медии не изпълняват Националната стратегия за детето 2008-2018 година, в която пише, че ¼ от предаванията в тези национални медии, за които ние всички плащаме, трябва да са посветени на децата и семейството. И другото, което не ми харесва е, че след като толкова време г-н Борисов се сдържаше и потискаше егото си, най-накрая то изби. Няма да има блиц-контрол, тъй като по това време в сряда той играе футбол. Няма да се предава парламентарния контрол по БНТ, а по БНТ 2. Да покажем, че сме силните! Това са дребните номерца.От какъв зор местят контрола от Канал 1? Видите ли, имало нещо! Какво има? В близките години, които аз давам на тоя парламент, единственото голяма спортно нещо, което ще има, ще е зимната олимпиада, но няма как тя да се предава по това време, защото ще е в Далечния Изток. И световното по футбол, където също няма да има мачове между 12 и 14 ч.

 

Един човек дълго не може да избяга от егото си, а лошото е, че за тези няколко месеца, през които той не беше премиер, е натрупал толкова много негативна енергия, че след 5 – 6 месеца може да се наложи да се пише нов правилник на парламента. Искам да кажа, да има нови избори и ново Народно събрание.

 


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Държавата харчи 22 млн. лв. годишно за телефони на чиновниците

Снимката е илюстративна.-1465243340.jpg

Населението на България намалява, но служителите в държавната администрация се ...

20 май 2018 | 15:26

"Дойче веле": Започна ли сближаване между Европа и Русия?

-1526648140.png

Руският президент е склонен да не спира транзита на руски природен газ през ...

20 май 2018 | 15:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


sofianez-40


27 апр. 2017 | 12:12Да май има такива неща,а защо ?Не започват ли те още при подготовката на кандидатурите на депутатите.Защо пък да няма представяне на кандидатите по официален начин на няколко специални заседания на Народното събрание и да се разберат тия неща.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018