Хрупкави пръчици от тиквички

31349 | 11 март 2015 | 07:00

Габриела Йорданова : Храната трябва да е вълнуващо преживяване, а не досадна необходимост

Автор:


„Според мен, за да готвиш добре, трябва да усещаш гозбата със стомаха си, да я предвкусваш, да я очакваш и тя винаги да е незабравимо преживяване, а не просто задължителна част от ритъма на деня. През последните години сякаш се насажда негативно отношение към храната като към враг, който ни кара да пълнеем, съдържа вредни химикали, некачествен е. А всъщност най-дълготрайната връзка в живота ни е с храната. Ако не я обичаме, бихме живели в непрекъсната конфронтация със себе си.“ Така мисли социоложката Габриела Йорданова, специалист по системи за управление. Тя е отдадена на работата си, но не дотолкова, че да забрави кулинарните си идеи, които непрекъснато обогатява и развива. И за да изпробва как ще се приемат те и от други хора, преди четири години създава блога си „Авантюристично в кухнята“. Габриела не крие, че голямата й слабост са десертите, и то от най-ранна детска възраст. Според родителите й тя е живото доказателство, че дете може да се отгледа само на шоколад и сладкиши. Не че не са се опитвали да я убедят, че и останалата храна става за ядене, но е трябвало да чакат доста години, докато дъщеря им открие разнообразието. За щастие това се случва и предложените тук рецепти са доказателството.

 

Хрупкави пръчици от тиквички

 

Необходими продукти

 

3-4 средни тиквички
2 яйца
1 пакетче галета
1 пакетче настърган пармезан (40 г)
черен пипер
копър
зехтин

 

Начин на приготвяне

 

1. Разбивате яйцата.
2. Смесвате галетата, пармезана, сухия копър (или ситно нарязания пресен) и черния пипер.
3. Нарязвате тиквичките на тънки пръчици.
4. Овалвате ги първо в яйцата, а после в сухата смес.
5. Редите в голяма тава, застлана с хартия за печене.
6. Напръсквате пръчиците със зехтин.
7. Печете цялото това здравословно чудо в предварително загрята фурна на 200
градуса за около 15 минути. И накрая, докато похапвате, си мислете как добре ви се отразяват на фигурата и ви правят стройни като фиданки.


От категорията

Лазаня с кайма и сос Бешамел

Лазаня с кайма и сос Бешамел-1632143231.jpg

20 септ. 2021 | 16:06

Какво да сготвим на Кръстовден според обичая

-1505314994.jpg

14 септ. 2021 | 11:10

Какво да сготвим на Малка Богородица - вкусни рецепти

-1504793746.jpg

8 септ. 2021 | 10:22

Бърза туршия със зеле, моркови, целина и чушки

-1475748435.jpg

2 септ. 2021 | 15:26