Творби на Станислава Стоянова

Художничка разговаря с ангели в Ellinor‘s housе

3812 | 11 апр. 2017 | 17:25

Станислава Стоянова е нежен, дълбоко раним човек, но е много устойчив, честен и смел като живописец автор

Творби на Станислава Стоянова-1491920900.jpgТворби на Станислава Стоянова-1491920869.jpgТворби на Станислава Стоянова-1491920849.jpgТворби на Станислава Стоянова-1491920815.jpgТворби на Станислава Стоянова-1491920790.jpg

Д-р Райна Дамяни за Епицентър.бг 

 

 „Истинското откривателско пътешествие не се състои в  търсенето на нови гледки, а в гледането с нови очи“

 

Тази мисъл на Марсел Пруст е най-точното определение, което намерих за тази изложба на художничката Станислава Стоянова, която тя споделя с нас в дните преди най-светлия  християнски празник.

 

Тази мисъл не отдавна ни подари в една от книгите си Лучия Джованини - визионер, писател и психоаналитик от най- ново поколение, една жена, вдъхновение и истина.  Съжалявам, че Лучия няма да види тази изложба на Станислава, но не се знае, може би Ангелите ще се погрижат за това. В ограничените редове, с които разполагам, за да ви представя това събитие, мога да кажа няколко неща. Едно от тях е, че талантливата авторка е много емоционално свързана с Италия и изкуството на Ренесанса. Тази епоха дълбоко и по интересен начин я вълнува.

 

Това е изложба, в която не търсете религиозност, езотерика и преднамереност, напротив…Търсете искреност,  търсете истини и разговорис  ангелите, в които дори не вярвате, разговори, които се страхуваме да водим с времето и емоциите си.

 

В  ателието на Станислава, в един съвременен столичен квартал, картините и ме пренесоха назад, в един огромен, космичен като вибрация  живописен свят, във времето на Ренесанса, на венецианските потайности, но и в бъдещето, където без тези ценности, човешката цивилизация няма смисъл. Защото смисълът на живота, възкресението и бъдещето са в ръцете на онези творци, създаващи за хората ценности с жеста на непреходното. Станислава сътворява картините и подготвя тази изложба  ексклузивно за уютното пространство на Еllinor‘s house.

 

Станислава Стоянова е нежен, дълбоко раним човек, но е много устойчив, честен и смел като живописец автор. Дълбоко и автентично, провокативно и смело тя подхожда  в картините си към темите на Ренесанса, възкресението и християнството в неговите автентични характеристики. Този разговор с ангели е ценен дар, както за непредубедените очи, така и за претенциозния поглед на колекционерите. Изложбата на Станислава Стоянова е възкресение и за сетивата ни.

 

Тя самата, без да подозира се оглежда в картините си, защото е една истинска мадона, която бди над детето си, сънувайки своите нови картини.

                                                                                                                                 А ето какво казва и авторката, художничката Станислва Стоянова:

 

Щастието има множество лица. И ние пътуваме между тях. Лесно е да ги намериш, стига да можеш да гледаш в себе си и в другите, да се учиш от миналото и да гледаш в бъдещето.

 

Серията  Ангели, която представя на пръв поглед Ангели и Mадони  на фон от абстрактни цветни композиции. Това всъщност са колажи с персонажи взети от платната на известни италиански ренесансови художници. Любимата ми епоха …..

 

Това са алегории и метафори в контекста на модерността.....Алегории от преживяни случки и събития,раждането и смъртта, ангелите и демоните,  от сравнения между доброто и злото, между бялото и черното, между минало и бъдеще, между класика и модерност,минало и съвремие....От това което сме били и това което ще бъдем .

 

Винаги ми задават въпроса: Защо?  Защото така и не разбрах откъде минава пътят към щастието –  с поглед назад или с поглед напред, с натрупвания или с очаквания, ...със страдание или възход...

 

Има ли  обективна реалност, или съществува само тази, която е била и която предстои?

 

Да не спираш да вървиш по пътя си, научавайки уроците на миналото и да се държиш на  повърхноста черпейки от натрупания  опит , това е за мен успехът. Вярвам, че най-доброто предстои да се случи. Просто понякога трябва да продължиш и да направиш следващата крачка.

 

И винаги  да искаш невъзможното, различното, неоткритото....винаги.

 

 За мен посланието е да вдигнеш летвата над всички останали и над всичко. Никой не ми е казал, че ще съм това, което съм. Аз не чаках и това. Просто винаги съм знаела, че съм родена да бъда поне малко  необикновена и различна... И въпреки погледа назад в миналото , въпреки извървяния път и получените уроци, въпреки метаморфозите и натрупванията,  моето време никога не е било, то винаги е ивинаги ще бъде.

 


От категорията

Стрийт арт художникът Виктория Георгиева-MOUSE
(Видео)

Стрийт арт художникът Виктория Георгиева-MOUSE    -1524245858.jpg

20 апр. 2018 | 20:31

Министерството на културата търси място за Панаира на книгата
(Видео)

Снимка: бТВ-1524233337.jpg

Преместването на най-голямото изложение от НДК се налага заради мерките за ...

20 апр. 2018 | 17:08

Опашка от ценители се изви в Люксембург заради изложба на Вежди Рашидов
(Видео)

Опашка от ценители се изви в Люксембург заради изложба на Вежди Рашидов-1524213020.jpg

Сред първите, които дойдоха да поздравят Рашидов, бяха д-р Марк Догингер – ...

20 апр. 2018 | 11:29

Разпъването на душата никога не свършва в новата стихосбирка на Валентина Михайлова
(Видео)

Валентина Михайлова-1524220460.jpg

Книгата, озаглавена „Разпъната душа”, бе представена на 19 април. Поетичният ...

20 апр. 2018 | 13:33

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018