Изложбата на Силвия Карамфилова в Люксембург

"Светът около нас" грее във Вианден

Художничката Силвия Карамфилова показва духовни платна в Люксембург

8248 | 29 март 2016 | 22:49

Тя няма академично образование по изящни изкуства, но пък се е обучавала в Академията към музея „Гугенхайм“, а „междувременно“ е получила бакалавърска степен по икономика в САЩ и магистратура по бизнес-администрация в Кипър

Изложбата на Силвия Карамфилова в  Люксембург-1459280786.jpgСилвия Карамфилова при откриването на изложбата си в  Люксембург-1459280974.jpgИзложбата на Силвия Карамфилова в  Люксембург-1459280913.jpgИзложбата на Силвия Карамфилова в  Люксембург-1459280890.jpgИзложбата на Силвия Карамфилова в  Люксембург-1459280867.jpgИзложбата на Силвия Карамфилова в  Люксембург-1459280808.jpg

Българската художничка Силвия Карамфилова откри своята 10-а самостоятелна изложба във Вианден, Люксембург. Експозицията, разположена в клуба за синтетични изкуства „Ансиен Синема”, ще продължи до 17 април. Залата е средище, което предлага различни културни инициативи в областа на изобразителното изкуство, киното, музиката, и литературата.


Град Вианден е известен с своя красив средновековен замък, които се извисява на скалите над самото градче. Там през 1871 г. е живял Виктор Юго.

Изложбата представя някои теми, които се споделят от човечеството и чиято универсалност ни обединява, вземайки предвид различни аспекти от живота ни, т.е. социални, културни, религиозни, екологични и политически”, каза за Епицентър.бг Силвия Карамфилова. -

Изложбата включва картини, които изобразяват, според моята интерпретация, идеите за: думи, цивилизации, религии, градове, архитектура, пътища, флора, екология и др.

 

Това са идеи които преминават през времето и границите, политическите и икономически системи. Това са идеи, върху които се изграждат и затвърждават основните философки и символични категории, съпровождащи развитието на човечеството, една от чиито основни цели е да се научим да превъзмогваме различията си и предразсъдъците си.”


Художничката работи върху дървени плоскости с акрилни бои, като използва метални пулове, арматурно желязо, метални плаки, змалти от смола, полускъпоценни камъни от Родопите. Тя вкопава в картините си и кристални елементи.

 

Карамфилова рисува духовни платна със златна и сребърна металическа паста. Тя възпява в картините си църкви и синагоги, асирийски храмове и митологични сюжети, съчетани с елементи от миниатюрите от Самарканд, Бухара, Табриз, Казвин и Исфахан. Флоралните й мотиви са изящни като калиграфски шедьовър.

Търсенията и сюжетите на Силвия може да ви се сторят на пръв поглед разнопосочни, но когато се насладите на произведенията й, ще осъзнаете, че те се сливат в хомогенно послание за съгласие и равноправие между религиите, за духовно извисяване и желание да следва мечтите си.

Това я е подтикнало да изостави добре платената си работа на икономист в престижна световна фирма и заниманията си като преводач, за да се отдаде на рисуването. Благодарение на родителите си – изкуствоведката Силвия Карамфилова и дипломатът Димитър Карамфилов, художничката много е пътувала по света и е живяла в Прага и Ню Йорк.

Тя няма академично образование по изящни изкуства, но пък се е обучавала в Академията към музея „Гугенхайм“, а „междувременно“ е получила бакалавърска степен по икономика в САЩ и магистратура по бизнес-администрация в Кипър. От 1988 година, когато представя своя картина в сборна изложба на училищата в Манхатън в „Сентрал галъри“, Ню Йорк.

 

Силвия Карамфилова непрекъснато участва в различни експозиции или прави самостоятелни вернисажи в България, Турция, Франция, Унгария, Люксембург...
От всяко свое пътешествие от Иран до Узбекистан и от Кения до Мексико художничката донася в сърцето си светлинка, която влага в творбите си.


От категорията

Владимир и Андреас Талеви в книга за Димитър Талев: Разбиваше фалшификатори на исторически факти

Владимир и Андреас Талеви в книга за Димитър Талев: Разбиваше фалшификатори на исторически факти-1642090847.png

Димитър Талев ни въвежда умело в семейния кръг, при най-близките хора, при ...

13 ян. 2022 | 18:20

Картина на прах и боклуци отива на Биенале във Венеция. Художник моли министъра да види "изкуството"

Част от инсталацията
-1642077426.png

Серия в проекта дори ще се занимава със слабите места в архитектурата – ...

13 ян. 2022 | 13:44

Най-новите български ленти са с вход свободен в Деня на българското кино

Най-новите български ленти са с вход свободен в Деня на българското кино -1642067913.png

Киносалоните в София са „Одеон“, „Дом на киното“, „G8“ и „Синегранд“, във ...

13 ян. 2022 | 11:40

Излезе сборникът “50 крачки отвъд матрицата” със статии на конституционалиста д-р Борислав Цеков

Излезе сборникът “50 крачки отвъд матрицата” със статии на конституционалиста д-р Борислав Цеков-1642086742.jpg

Повод е 50-годишният юбилей, който д-р Цеков навършва на 19 януари т.г. ...

13 ян. 2022 | 17:12