Романтика.

Автор е десетина стихосбирки, излизали в продължение на три десетилия

Художникът – поет Георги Трифонов

2457 | 10 авг. 2017 | 13:00

Той е не само поет на пластическите метафори, но и мечтател лирик, който съчетава по неподражаемо талантлив начин вътрешната енергия на словото със скрития огън на пластическата визия

Романтика.-1502359263.jpgСъпротива II-1502359285.jpgСледи от битие-1502359277.jpgСледи от битие I-1502359271.jpg

Иван Гранитски

 

В новата българска история има не един и два примера на писатели, които рисуват – едни професионално, други любителски. Но има и един удивителен обратен случай – художник, който слага в джоба си като поетично майсторство редица лирици. Става дума за Георги Трифонов, който ни напусна през 2011 година.

 

Струва ми се, че интелигентната част от българското общество е в дълг към тази талантлива и разностранно надарена личност. Неговите приятели знаят, че той е автор на десетина стихосбирки („Утринни събития“, „Бездънен жител“, „Нощни графики“, „Графики и думи“, „Око обърнато навътре“, „Черноднев“, „Знаци“, „Ехо от сенки“…….), излизали в продължение на три десетилетия, ала останали някак в сянката на могъщия му художествен талант. Но поетическото творчество на Георги Трифонов ще бъде предмет на отделно изследване.

 

Нека се спрем тук на пластическото му наследство, макар че то е толкова богато и полифонично, че и затова е необходима цяла студия. Георги Трифонов е автор на над 1600 картини живопис, над 5000 броя скици, рисунки, акварели и графики, над 250 броя керамики, пластики и творби от различни материали и над 30 проекта за стенопис (от които 15 реализирани). За жалост някои от тези безценни стенописи бяха унищожени от вандали в началото на така наречения демократичен преход. Но както ние знаем в любимото Отечество не за първи път се рушат паметници и зацапват стенописи. Така бяха унищожени и стенописи и рисунки на Борис Димовски, а в най-ново време злодейски бе разрушен изключителния монумент на Валентин Старчев „1300 години България“…

 

Георги Трифонов в безкрайните си пластическо-поетически странствания като че ли е обзет от свръхидеята да изследва и конструира съвършената архитектоника от светлини и сенки. Малцина са съвременните български художници, които толкова упорито и неизтощимо се опитват да пресъздават неуловимите превъплъщения на играта на багрите. Като рудокопач този творец търси нюансите, полутоновете на неведомата сила, която извайва образи, причудливите сталактити и сталагмити на реалното и въображаемото, сътворените и неръкотворните видения, илюзии и сънища наяве на човешкото въображение.

 

Неслучайно Георги Трифонов постоянно изследва предизвикателството на материала, опитва се да проникне в тайната структура на формата, иска да извлече вътрешното съдържание на всеки обем, образ или даже представа за образ. Той владее до съвършенство класическия рисунък. В това ние се убеждаваме, разглеждайки маслените му картини от 70-те и 80-те години – чиста линия, богатство на палитрата, реалистичен рисунък, виртуозно дирижиране както на многофигурните композиции, така и оригиналното пресъздаване на индивидуални портрети. Тук трябва да откроим цяла серия от реални персонажи на писатели, актьори, музиканти и други творци, чието неподражаемо психологическо пресътворение е постигнал Георги Трифонов. Достатъчно е да споменем „Радичков свят“, „Васко Жеков“, „Иван Цанев“, „Александър Геров“, „Петър Незнакомов“, „Васил Цонев“ и пр.

 

Интересно е, че този художник рязко сменя през годините както насоката на своите художествено-естетически търсения, така и стиловите трансформации и експериментите с формата. Ако условно казано до началото на 90-те години на XX век при него преобладава реалистичният рисунък, то по-късно ние сме свидетели на няколко знакови серии литографии, които изцяло сменят ракурса и художествената парадигма. Тук вече виждаме художественото въображение на Георги Трифонов изцяло разкрепостено, освободено от всякакви задръжки и нормативни предписания на художествената конюнктура и времето. Достатъчно е да споменем знаковите в това отношение творби – „Тайнство“, „Музика“, „Време“, „Спомен“, „Средновековие“, „Ренесанс“, „Пиета“, „Капризи“, „Пейзаж след потопа“ и двете серии „Библейски мотив“ и „Следа от житие“.

 

Какво всъщност ни казва със стотиците си маслени творби, литографии, рисунки, акварели, скици, графики, пластики и стенописи Георги Трифонов? Той иска да ни внуши, че светът на въображаемото е много по-богат и многопластов от света на видимото, че е изключително важно мислещата и чувствителната душа да се опита активира вътрешното си зрение, за да прозре невидимата невероятна хармония. Да се убеди, че главната задача на човека е, водейки постоянна война със своите страсти и изкушения, е да активира трето си око – да събуди усещането за доброто, красотата, милосърдието, саможертвата, съвършенството, хармонията…

 

Георги Трифонов е не само поет на пластическите метафори, но и мечтател лирик, който съчетава по неподражаемо талантлив начин вътрешната енергия на словото със скрития огън на пластическата визия.

 

 

СВОБОДА

 

В памет на Георги Трифонов

Дори и всичко да е безнадеждно

гледай с усмивка към зората

Приютен в прегръдките й нежни

ще загърбиш самотата

 

Ще бъдеш лъх от трепетите сини

и диханието неуловимо на росата

И разтворен в облаците сини

ще познаеш Красотата

 

Тялото ти ще изчезне

като далечно ехо в необята

И ти тържествено ще влезеш

в покоите на Свободата


От категорията

Екзархията – българското сърце на Истанбул
(Видео)

Екзархията – българското сърце на Истанбул-1531840247.jpg

Във Фестивалния и конгресен център ще има среща-разговор с екипа на филма и ...

17 юли 2018 | 18:08

Блестящи солисти и разнообразна програма на лятното турне на „София Симфоникс”
(Видео)

-1528699005.jpg

Първият концерт ще се състои на 15 юли в рамките на престижния музикален ...

15 юли 2018 | 18:59

Ники Илиев с премиера на Ischia Global Film&Music Fest
(Видео)

Антония Бандерас през 2017 в Иския
пресцентър Ishia Global Fest

-1531512950.jpg

Анди Гарсия, София Вергара, Джесика Частейн, Дуейн Джонсън, Куинси Джоунс и ...

13 юли 2018 | 23:14

Вежди Рашидов и Виктор Орбан се срещнаха в Анкара
(Видео)

Двамата се видяха преди седмица в Анкара и имаха интересен разговор. 
-1531748813.jpg

За мигрантите, за силната държава, за ролята на творците и за духа, който ни ...

16 юли 2018 | 17:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.