Не мога да преценя дали има вреда от турските ваксини, изтъква финансовият министър

И Горанов даде показания по делото срещу Петър Москов

694 | 11 февр. 2019 | 13:16

Финансист № 1 не е подписал решението за ваксините, а само финансовата обосновка към него


И министърът на финансите Владислав Горанов даде показания в Специализирания наказателен съд по делото за турските ваксини, което се води срещу неговия колега от втория кабинет на Борисов Петър Москов.

 

„Не мога да преценя, затова се води и това съдебно състезание. Има твърдение на прокуратурата за настъпила щета. Има граждански иск от страна на Министерство на здравеопазването с твърдение за настъпила щета. Оттам нататък само съдът може да прецени дали това е така или не“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос дали има настъпила вреда за държавата след случая на размяната на ваксини с Турция през 2015 година, за който има повдигнатото обвинение на бившия министър на здравеопазването Петър Москов.

От свидетелските показания на Горанов стана ясно, че самият той не е подписал взетото от Министерски съвет неприсъствено решение за ваксините, но с подписа си е одобрил финансовата обосновка към него.

„Аз първото решение не съм го подписал, може би съм бил в чужбина или не мие предявено за подпис, но съм подкрепил финансовата обосновка към него. След това има още две решения през 2015 година, които също са взети неприсъствено“, обясни той.

Финансовата обосновка има за цел да покаже дали ще сделката ще има въздействие върху държавния бюджет и респективно върху бюджета на Министерството на здравеопазването. „Видно от нея се твърди, че няма да се налагат допълнителни разходи и тя е одобрена“, подчерта Горанов.

 

Срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов е повдигнато обвинение заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хил. дози ваксина за деца „Пентаксим – 0.5 мл.” и 100 хил. дози ваксина „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.


Срещу Москов е повдигнато и второ обвинение заради това, че през 2015 г. умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“.

Освен Москов обвиняеми по делото са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.

 

 


От категорията

Цветанов: Не съм допуснал грешка с преференциите. Нямаме никаква договорка с ДПС

Цветанов: Не съм допуснал грешка с преференциите. Нямаме никаква договорка с ДПС-1550731637.jpg

Той се надява в новия състав на ЦИК да влязат част от хората, които и до ...

21 февр. 2019 | 08:46

Корнелия Нинова във Фейсбук: ГЕРБ плашат кметове да не се срещат с председателя на БСП

Корнелия Нинова във Фейсбук: ГЕРБ плашат кметове да не се срещат с председателя на БСП-1550740496.jpg

Уведомена съм от Сдружението на кметове на малки общини, че вчера залата е ...

21 февр. 2019 | 11:03

И "Воля" скочи срещу джендър идеологията в училище: Не приемаме обясненията на министър Вълчев!

И "Воля" скочи срещу джендър идеологията в училище: Не приемаме обясненията на министър Вълчев -1550752555.jpg

„Категорично не приемам публичните обяснения на министър Вълчев, че програмата ...

21 февр. 2019 | 14:35

”Локхийд Мартин” ще си сътрудничи с БАН: Закупуването на Ф-16 ще развие таланти в науката

”Локхийд Мартин” ще си сътрудничи с БАН: Закупуването на Ф-16 ще развие таланти в науката-1550752054.jpg

Dмериканските специалисти проявили интерес към възможностите на БАН в области ...

21 февр. 2019 | 14:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.