Между „стара“ и „нова“ Европа започва да се издига невидима Желязна завеса

И Макрон предизвика голяма уйдурма с българските канали (банди)

14085 | 4 ноем. 2019 | 12:23

Българите не са расисти и трафиканти, но слаба България е лесната жертва в игрите на геополитика. Само с протестни ноти няма да обърнем тренда. Може с рязко подобрение на имиджа и на показателите, които ни закотвиха на дъното


На 31 октомври на корицата на френското седмично списание „Вальор актюел“ се появи снимката на президента Макрон с анонс за интервю, публикувано в изданието.

За цялата европейска преса само това е достатъчно, за да тиражира новина в скандален контекст още същия ден. Причината е, че “Valeurs Actuelles“ е крайнодясно издание, а президентът е водач на либерална партия с влиятелна проекция върху Европейския парламент. „Обнови Европа“ е паневропейската фракция, която е трета сила в ЕП.

Всички коментари в европейската преса слагат акцент именно върху флирта на Макрон с крайнодясното, като припомнят, че през 2022 година Макрон ще се изправи на президентските избори срещу Марин Льо Пен, заявила вече готовността си за поредно участие. „Макрон намига към крайнодясното“, гласят укорително водещите коментари.

Основна тема на интервюто са паралелните общества, миграцията, носенето на ислямски забрадки. От 15 години във Франция религиозните символи са забранени в държавните училища. Конкретният повод е новоразгоряла се дискусия заради това, че майка е носила ислямска забрадка по време на ученически излет. Тоест, хем е в рамките на училищните занимания, хем не е съвсем в училище. С две думи, дебатът е изцяло френски.

Внезапно обаче идва нещо много, много интересно за България. „Предпочитам легални мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар (...) пред нелегалните украински и български ???“
Български какво? Какво точно казва Макрон и как да попълним мястото на въпросителните знаци -  каналджии, банди? Това стана обект на разгорещен спор у нас два-три дни след интервюто. А то, както и отзвукът от него, междувременно бяха обиколили цялата европейска преса.
Всички немскоезични медии, позовавайки се на DPA, тиражират още на 31 октомври думата „банди“.

Реакциите от българска страна – на вицепремиера Красимир Каракачанов, на външния министър и вицепремиер Екатерина Захариева, също са отразени в немската преса, като се припомня казаното от Макрон без да се прави поправка на превода. Тоест, и в първоначалните публикации, и в отзвука от скандала в България, се говори за „украински и български (подчертаваме) банди“.

Според превода от френския оригинал ставало дума за „каналджии“, „канали“, „мрежи“.
Кое е по-обидно – банди или каналджии?
Тези, които прекарват нелегални мигранти, не са ли организирани в някакви банди? Не вярвам да членуват в клуб за изискани джентълмени...

Банди, канали или мрежи, но изказването на Макрон предизвика голяма уйдурма (както в други случаи казва премиерът) и то в навечерието на местните избори в България. Самият Борисов разпространи в социалната мрежа, че „френският президент се свърза с мен, за да ме увери, че изтеклата информация за изречени от него думи в интервю, не отговарят на истината. Той ме увери, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции. Президентът Макрон препотвърди подкрепата си към България. Като премиер на България няма да позволя никой да обижда нашия народ и се надявам да не се стига до такива ситуации занапред.“

Ето какво гласи и целият пасаж от интервюто на Макрон. Той заявява, че предпочита „законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали“.

Накратко: да, Макрон не е говорил никога за всички български граждани. Никъде няма и една дума за почтените българи, които работят легално във Франция. Някои от тях са френски граждани, плащат данъци, децата им учат във френски училища и са прекрасно интегрирани. Такива образцови наши сънародници има и в Германия, Испания, Великобритания.
Но, извинявайте, ако българи организират нелегални канали  това е par exellance престъпление и почтените български граждани, които не са трафиканти, едва ли се чувстват крайно обидени. Българските политически реакции, чак на 2 ноември, също оставят предизборен привкус.

„Българската организирана престъпност отдавна се шири из цяла Европа. От години говорим за проблема с трафика на хора. Но ако през 2000 г. говорехме, че България е транзитна страна за трафика на хора, от 2007-2008 вече става дума за това, че страната ни е източник на търговията с хора. Това са знае от властите в Европа и вероятно затова не искат да ни приемат в Шенген“, коментира за „Епицентър“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.
„Българите имат европейски паспорти и нямат причина да са нелегални. Тук очевидно става дума за канали за мигранти от Близкия изток“, допълни той. И още: „За българската организирана престъпност ще се чува все повече, колкото и нашите политици да се опитват да твърдят, че няма такава“.
Каналите, твърди проф. Радулов, се използват и за момичета, които са принуждавани да проституират в Европа, нищо че имат законното право да пътуват и пребивават там.  

В същото време критиките към Макрон заради предизборните му или заради геополитическите му заигравания са оправдани. При това те тревожно зачестиха по най-различни поводи.

Разклатеното европейско лидерство на Ангела Меркел (не на последно място заради здравословни проблеми) подхрани амбициите на Макрон да окупира освободеното пространство. Самата Меркел също се опасява от възход на Льо Пен и нейна победа на следващите избори, затова, изглежда, преглъща част от гафовете на френския президент. „Историческа грешка“ бе наречено решението на Франция да стопира Северна Македония и Албания за европреговорите. „Пред олтара на френската вътрешна политика Европейският съюз пожертва остатъка от доверие, което имаше на Балканите“, коментира през октомври общественият канал ARD.

Последиците за България от ветото на Макрон са реален риск от засилване на антибългарската реторика в Северна Македония. Но, забележете, не защото ние ги спряхме, а защото Скопие ще скочи на слаба България, а не на силна Франция. По-лесно е, някак.   

Идентичен е проблемът с английската медийна машина, която прегази имиджа ни след мача на стадион „Васил Левски“. Бойко Борисов и Борис Джонсън се снимаха заедно в кулоарите на Европейския съвет, но скандалът по повод расистките изстъпление на фенове, проникнали на стадиона без да предизвикат смущение в МВР, бе гигантски. „Гардиън“: „Жалко поведение в една жалка нощ на жалък стадион“. Безпрецедентно реагира и премиерът Джонсън, като употреби думите „расизъм“ и „жалък“.
Сънародниците ни на Острова бяха разглеждани след онази „жалка нощ“ с укор, любопитство, негативизъм. Да, и там има рафинирана ксенофобия спрямо източноевропейците, и англичаните гонят вътрешнополитически цели с подобни публикации. Но как да се противопоставим ние на ескалиралата антиреклама? С това, че сме туристическа дестинация за семейна или платежоспособна клиентела? Че сме магнит за чуждите инвеститори, както доказа случаят „Фолксваген“? Че демографските ни показатели очертават картината на една просперираща държава? Че се отлепяме от последното място по продължителност на живота? Че категорично не приемаме да горим европейския боклук, за да тровим следващото поколение? Че стандартът ни на живот доближава европейския?

През август цялата европейска преса отрази НАП-лийкс като „най-голямата кражба на лични данни в историята на балканската страна“. Бяхме изключени от списъците на Парижкия меморандум като страна собственик на морски флаг. Предполага се - заради намалелия брой български кораби и безпрецедентния случай на пиратство с кораба „Бадр“. Тогава протестни ноти нямаше.

 

Какво да кажем за публикации в Германия, които се фокусират върху потоците от нашенци, които източват социалните системи и внасят престъпност, шум, мръсотия, ниска култура.
Страната ни, уви, се възприема като бедна, корумпирана, мръсна, износител на престъпност от различен ранг – от организирана до битова.

Европа започва да се разделя, европейските лидери да играят солови партии, а България се е засилила към периферията на европейския свят. 30 години след падането на Желязната завеса между „стара“ и „нова“ Европа започва да се издига невидима разделителна линия, а разширяването на Европейския съюз вече е на стенд бай.

В новата европейска реалност България има лош образ. Като прибавим новите геополитически амбиции, колониални намигвания, предизборни маневри и разбъркването на европейските баланси става ясно само едно:
Далеч не всички българи са расисти или трафиканти. Точно обратното. Но една слаба България е лесната плячка в игрите на геополитика. Само с протестни ноти няма да обърнем тренда. Може с рязко подобрение на имиджа ни и на показателите, които ни закотвиха на дъното. Не заради Макрон, а заради нас самите.От категорията

Живко Георгиев: Превърнахме се в мафия с държава. Не ДПС, Борисов е кръстникът на тази мафия

Живко Георгиев-1568031960.jpg

"Наблюдаваме появата на свободни хора в страната. Едно е свободата на ...

10 авг. 2020 | 11:20

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Валерия Велева: Честито! Христо Иванов яхна протеста заедно с мутри и бетонира Борисов

-1448546816.jpg

Среднощният разговор на провъзгласилия се вече за бъдещ премиер Христо Иванов с ...

10 авг. 2020 | 18:27

The American Interest: Три десетилетия заблуда на американския елит

-1580207297.jpg

Днешните процеси в САЩ са доказателство за дълбоки структурни промени, ...

10 авг. 2020 | 13:34