Еманюел Макрон след срещата на върха

Франция желае България да се присъедини към предверието на еврозоната, подчерта президентът

Макрон: Бихме желали компромиси, като отчитаме спецификата на сухопътния транспорт в България

3492 | 17 май 2018 | 17:08

"В наш интерес е да свържем Западните Балкани с ЕС. Да го направим ясно и силно", категорично заяви той и благодари на премиера Бойко Борисов за организацията на европредседателството


Благоприятно настроени сме към определени правила, като отчитаме спецификата на сухопътния транспорт в България. Това каза на пресконференция президентът на Франция Еманюел Макрон след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Говорихме по различни теми, важни за България. Бих желал да осъществим напредък по тях. И аз съм поел ангажименти. Първата тема е пакет „Мобилност“, която е много чувствителна. Бих желал да постигнем компромиси в идните месеци. Желаем задълбочена реформа в директивата за командированите работници. Благоприятно настроени сме към определени правила, като отчитаме спецификата на сухопътния транспорт в България. Мисля, че от гледна точка на календара, това ще стане през септември“, коментира Макрон.


Никакви задълбочени преговори не могат да се състоят със САЩ без пълно освобождаване от митата, каза още Еманюел Макрон.

„Събрали сме се в рамките на среща, посветена на отношение между ЕС и Западните Балкани. Вчера имахме много сериозна и важна среща. Говорихме за две теми – за Иран и търговията. Те са тестове за суверенитета на Европа. Единството, което желая, мисля, че вчера бе обект на положителна среща, защото позициите бяха ясни и силни. В областта на търговията – никакви задълбочени преговори не могат да се състоят със САЩ без пълно освобождаване от митата“, заяви Макрон.

Според него, ако ли не, Европа ще отговори в защита на своите интереси.

„Такава е и темата, която имаме с Иран. Заедно потвърдихме европейската воля да запазим ползите от споразумението, включително и за Иран и така да защитим легитимните интереси на предприятията ни. Потвърждаваме споразумението от 2015 г., но да разширим разговорите за ядрената дейност на Иран след 2025 г. ЕК предложи възможности, за да напреднем бързо“, допълни той и подчерта, че Европа трябва да бъде силна и обединена.

 

Франция желае България да се присъедини към преддверието на еврозоната, каза още Еманюел Макрон.

„Що се отнася до еврозоната, имаме механизъм за преддверието на еврозоната, ако България изпълни критериите. Франция желае България да се присъедини към преддверието на еврозоната. Днес всички условия са изпълнени, за да може България да се присъедини“, коментира Макрон.

Той поздрави България за качеството на защита на българските граници.

 

„Остават да се водят технически разговори между министрите. Мисля, че няма да е отговорно да се бърза с ангажименти, тъй като сме в процес да промяна на правилата. Отчитаме качеството на работата, която осъществи България“, каза още Еманюел Макрон.

В резултат на историята си Западните Балкани биха могли да се обърнат или към Русия, или към Турция, в наш интерес е да ги свържем с ЕС, добави Макрон.

„Много от темите бяха вписани днес в общ дневен ред, ще бъдат доразвити през юли. Оттам ще се върнем на една голяма част от темите. Франция подкрепя да имаме по-суверенна Европа. Това означава да конкретизираме перспективата със Западните Балкани. Това е регион от границите на ЕС и е обект на много напрежение и натиск. В резултат на историята си би могъл да се обърне или към Русия, или към Турция. В наш интерес е да свържем Западните Балкани с ЕС. Да го направим ясно и силно. На второ място, това не може да стане за сметка на единството на ЕС“, заяви Макрон.

По думите му, ако започе процес на разширяване без условия, това няма да е сериозно.

„Необходимо е да дадем такава европейска перспектива и да възнаградим ръководителите, които полагат усилия. През последния месец има свидетелство от редица страни. Сърбия и Черна гора работят в рамките на процедура, но също така и Македония и Албания, които се надяват. Мисля, че този процес не може и не трябва да стигне до резултат – присъединяване, преди ЕС да се е реформирал“, допълни той. Според него, ако искаме по-силен ЕС, трябва да го модернизират заедно с еврозоната. „Без да чакаме, трябва да засилим конкретните си сътрудничества в областта на сигурността и инфраструктурата“, заяви Макрон.

Той благодари на премиера Бойко Борисов за организацията на европредседателството. „През последната седмица, това, което постигнахме с командирования труд, също го дължим на председателството“, каза още Еманюел Макрон.

 И Макрон размаха пръст на САЩ: Никакви преговори не може да има без пълно освобождаване от митата!

"В наш интерес е да свържем Западните Балкани с ЕС. Да го направим ясно и силно", категорично заяви той и благодари на премиера Бойко Борисов за организацията на европредседателството

От категорията

Борисов към турския МВР-шеф Сюлейман Сойлу: Турция е стратегически партньор и приятел

-1547811855.jpg

Турският министър на вътрешните работи даде висока оценка на нивото на ...

18 ян. 2019 | 13:41

Георги Марков: В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!

-1544434844.jpg

Европарламентът носи огромна отговорност за преселението на народите, което се ...

18 ян. 2019 | 14:34

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото-1547844658.jpg

Смразяващо е като си помислим, че Европа не е родила нито една религия, Европа ...

18 ян. 2019 | 22:49

Нови правила за българските сезонни работници на Острова след Брекзит (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1547839708.jpg

Британското правителство вече публикува така наречената Бяла книга, за бъдещото ...

18 ян. 2019 | 21:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.