Снимка: БГНЕС

И аз ли съм терорист?

11555 | 1 февр. 2015 | 17:34

Вината на хиляди български офицери - че са се родили рано...


Ощипах се по бузата и се запитах: и аз ли съм терорист, въпреки че не съм служил във военното разузнаване? Защо се запитах? Когато завърших военното училище, повечето от колегите ми заминаха под прикритие зад граница. А аз си останах да служа в България. Явно не съм бил благонадежден за соцвластта. Но не се бия в гърдите, че съм репресиран. Сега колегите ми са пенсионери и понякога си пием ракията заедно. Това е общото между мен и военното разузнаване. Но аз може да съм терорист по следната логика. Министър Николай Ненчев обяви, че армейските разведки от соцвремето били терористи, защото изпълнявали диверсионни задачи (което не е вярно).


Освен това не били служили на България, а на чужда държава и служба. Да, но нали военното разузнаване се ръководеше от Генщаба? Значи и той е бил престъпна структура, щом е поставял такива задачи. Генщабът пък командваше цялата армия, в която бях и аз. Следователно и аз съм терорист. И съм служил на чужда държава. Аха, значи съм бил и шпионин. Какво ми остава - да си протегна ръцете, за да ми щракнат белезниците?

 

А сега сериозно. Служих 27 години в армията - 13 през социализма и 14 при капитализма. Целунал съм веднъж българското знаме и съм работил за страната. Така е било и с хиляди български офицери. Каква е вината им - че са се родили рано? Че майките им не са изчакали 10 ноември?

 

Докога ще се ровим в миналото и ще се оправдаваме с него - както социализмът обясняваше всяка неудача с буржоазното наследство. Наскоро лидери от Реформаторския блок участваха в дискусия за тоталитарното наследство, на която министър Ненчев обяви война на комунистическото военно разузнаване. А ето малко данни за „ужасното“ наследство. Според данни на ЦРУ по БВП (брутен вътрешен продукт) на човек от населението през 1988 г. сме били на 25-о място в света. 

 

През 2010 г. сме на 89-о, а през 2012 - на 92-ро. Според анализи на Нюрнбергския институт за пазарни проучвания през 2012 г. България е на последно място в ЕС по покупателна способност с 2850 евро годишно на човек... Ако реформаторите малко реформират разбирането си за миналото, няма да стимулират първосигнални изказвания. Няма ли някой да обясни на министър Ненчев какво прави стратегическото военно разузнаване, за да не изпада той в конфузни ситуации. 

 

Нека разсея и още една заблуда. Министърът, а и комисията за досиетата твърдят, че ако документите за чуждите агенти й бъдат предадени, няма опасност от теч на информация. Това не е вярно. Щом досиетата излязат от служба „Военна информация“ на МО и отидат в комисията, те автоматически се декласифицират и са обществено достояние. Всеки има право на достъп до тях, а не само онзи, на когото комисията разреши. Нима това не е важно?


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37