Италианско издание с публикация за ролята на Специализирана прокуратура в противодействието на престъпленията

Няма значение кой какво говори, кого хвали и каква ще е цената на подобна реформа

И италианците работят за Гешев!

3068 | 13 окт. 2021 | 18:36

Италианците много по-добре от нас знаят какво е тежка организирана престъпност и не жалят средства и сили да укрепват съдебните си органи. Ние рушим работещи прокуратури и съдилища, за да чегъртаме стар политически модел. И да градим нов.

Италианско издание с публикация за ролята на Специализирана прокуратура в противодействието на престъпленията-1634139452.jpgЗаместник-шефът на спецпрокуратурата Даниел Шостак на международен форум в Италия-1634139477.jpg

Труд

 

Броени дни, след като главният прокурор на град Беневенто д-р Алдо Поликастро отличи четирима магистрати от спецпрокуратурата за работата им по разследването на банда данъчни измамници и перачи на пари, в Италия се появи и зам.-шефът на прокуратурата в ликвидация Данаил Шостак.

За да обменя експертен опит и по друго съвместно разследване - по т.нар. дело „Бобокови“, довело до разнищването на трансграничен канал за нелегален трафик на отпадъци. При това - не на разговор с колегите от разследващия съвместен екип, а с главите на куп италиански прокуратури, с важни клечки от „Антимафия“ и „Гринпийс“ и пред очите на евродепутати.

Да потупаш по рамото веднъж хора от сложена на дръвника институция (понеже „не работи добре“) – иди дойди. Но да почнеш да им оказваш внимание всяка седмица, и дори да искаш да черпиш от опита им…

Намирисва на договорка. На нездрав лобизъм в полза на тъмната сила в българското правосъдие. И на Гешев. Какво друго да каже днес Правилно мислещият български политик, за когото основа на предстоящата съдебна реформа и главно средство за постигане върховенство на правото са закриването на спецправосъдието (то вече изглежда решено), смяната на Висшия съдебен съвет и свалянето на главния прокурор.

Необходими са спешни действия други съдилища и прокуратури да разследват и съдят вдигнатите на мушка бойкови правоимащи, друг ВСС да избере нов Правилно мислещ началник на касационния съд (като Лозан Панов), а правомощията на Гешев – понеже има диплома и не може да бъде изгонен на мига, да бъдат сведени до нулата (каквито указания даде от Дубай виден „пациент“ на спецпрокуратурата).

Няма значение кой какво говори, кого хвали и каква ще е цената на подобна реформа. Точка.

Тук е основната ни разлика с италианците. Там политиката служи на правото, а ние все дърпаме наобратно – правото да служи на политиката. Италианците много по-добре от нас знаят какво е тежка организирана престъпност и не жалят средства и сили да укрепват съдебните си органи. Ние рушим работещи прокуратури и съдилища, за да чегъртаме стар политически модел. И да градим нов.

Извън тъжната ирония, италианците няма как да не са искрено благодарни на всеки, който е помогнал в работата им или здраво е работил с тях. Зачитат труда, усилията и професионализма на другите, не се влияят от политическа конюнктура. Знаят, че никой не може да се справи сам с тежката престъпност и държат на кадърните си партньори. Ценят достойнствата им и са коректни с тях.

Всъщност, те доказаха това още в средата на 90-те, далеч преди да влезем в ЕС. Пратиха писмо до българските си колеги: при нас има около 400 предмета с културно-историческа стойност, доказахме, че са с произход от България, трафикантите и нелегалните им продавачи в Италия са осъдени, елате и си вземете артефактите. Защото принадлежат на България.

И не само с италианците е така. Само преди три дни и прокуратурата в германския град Гьотинген благодари с писмо на българските спецпрокурори и следователи за свършеното от тях по разследване на поредната международна шайка измамници с финансови инструменти, завлекли от инвеститори поне 15 млн. евро. Дали и тях Гешев не ги е омаял? Или пък американците, французите, испанците, които също… Но за това не е Правилно да се припомня днес.

Със сигурност никой прокурор и полицейски разследвач в Европа не се вълнува от това как се сменя политическият модел в България, нито дали ще има или не специализирано правосъдие. За тях е важно да имат надежден партньор.
Май сме на път да ги изненадаме.


От категорията

Проф. Герджиков: Разединението на нацията трябва да спре, защото е най-пагубното нещо! (ВИДЕО)
(Видео)

Снимки: Епицентър.БГ-1634376408.jpg

Президентът винаги може да бъде с народа си във важни моменти, може винаги да ...

16 окт. 2021 | 14:07

Сова Харис: ГЕРБ запазва първо място с 24,2%, БСП е втора с 19,01%, ПП има 14,6%, ИТН с ерозия 14,4%
(Видео)

-1634030665.jpg

Кaндидaтирaнeтo нa дoкaзaни eкcпeрти в cвoитe oблacти кaтo Aнacтac Гeрджикoв и ...

15 окт. 2021 | 09:13

Тимерманс: България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи
(Видео)

-1634276956.jpg

Той е убеден, че преминаването към по-щадящи околната среда енергоизточници е ...

16 окт. 2021 | 14:16

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС - 24,2%, БСП - 15,8%, ПП - 12,8%
(Видео)

-1634030665.jpg

64,2% от избирателите искат в рамките на следващия 47 парламент да бъде излъчен ...

14 окт. 2021 | 12:00