корицата на книгата

И нека едната ръка знае какво прави другата: Литературоведски увлечения

1074 | 8 ноем. 2018 | 09:56

Снежана Зарева-Гарфинкъл засяга и анализира поведението на твореца в силно идеологизирана и пределно манипулативна среда

корицата на книгата-1541663866.jpgСнежана Зарева-Гарфинкъл-1541663931.jpg

Д-р Райна Дамяни ни представя нова книга от света на литературата

 

Снежана Зарева – Гарфънкъл чрез книгата си„И нека едната ръказнае какво прави другата“ / Университетското издателство „Св. Климент Охридски“/ интересно, интелигентно и с вкус ни представя един различен поглед към „балканския човек“, към човека днес, чрез изразните средства на литературния анализ. Зад чисто научния и академичен език на изследването, ще научите и опознаете  духовна територия, свързана с нашата народопсихология и нрави днес.

 

Защо е важно и интересно това литературно „увлечение“ на авторката? Защото, както тя самата пише: „Културната и собствено литературна стойност ще еволюират във времето, а смяната на въприемателните хоризонти неуморно и ( интер ) активно ще я допълват.“

 

Книгата на Снежана Зарева – Гарфинкъл  е мозайка от тематично обединени анализи на ключови, придобили популярност, класически творби на българската художествена литература, като тя търси пресечните й  точки с  фолклор, психология, живопис, социология, история, всекидневен живот. Ще се докоснете до четиво, в което ще откривате  и съпоставяте националните ни и външни художествени  модели,  народопсихологически архетипи, компенсаторни матрици.

 

Авторката е избрала и ни предлага непреднамерено демитологизиращ прочит на творби, които социалистическата идеологема бе провъзглсила за еталонни. Снежана Гарфинкъл засяга и анализира поведението на твореца в силно идеологизирана и пределно манипулативна среда, на базата на културно исторически и литературни източници се гради конструкта  „балкански човек”, търси мъжко-женските му проявления във времето. . .

 

Авторката е динамичен, търсещ дух, истински интелектуалец, пътешественик в географския и духовен смисъл, тя изследва литературата не в стерилната среда на научен институт, а чрез срещите си с хора, съдби и събития в атмосферата на живия живот. Както може да се очаква от книга с подобно заглавие - обърната парафраза на Евангелие от Матея – в нея се говори за съотносимост и диалогична осъзнатост на познавателните процедури – „лявата и дясната ръка” на изследователя ( а и на читателя) да се синхронизират от някаква солидарна идея, независимо от различията в мирогледа, ориентацията и подоходите към обекта на изследване. Ще разпознаете книгата и по нейната светла корица с детайл от произведение на прочутия нидерландски художник Мориц Ешер.

 

Д-р Снежана Зарева- Гарфънкъл е дългогодишен преподавател по теория на литературата в Софийски Университевт „Св. Климент Охридски”. Като стипендиант на фондация „Фулбрайт” заминава за  САЩ, където изнася лекции в Пенсилванския Университет (PEN) и в университета „Рътгърс” (Rutgers). Автор е на книгата „Ред и суматоха в литературната художествена творба”, на докторската монография „Хуморът в българската литература от Освобождението до Първата Световна война”, както и на редица статии, студии, литературоведски изследвания, есета и критически рецензии. 

 

 


От категорията

Рицарите на Малта подпомагат малки иконописци

Рицарите на Малта подпомагат малки иконописци-1553105555.jpg

Това е първото официално събитие на Велик Приорат България на Суверенен Орден ...

20 март 2019 | 21:19

Акад. Георги Марков - между Клио и Психея

-1538235515.jpg

В „Душесловие на Историята“ историкът има длъжност ясно да прецени доколко ...

18 март 2019 | 17:35

На търг бяха продадени картините от колекцията на Джордж Майкъл

-1482740836.jpg

Междувременно Андрю Риджели наскоро обяви, че пише книга за приятелството си с ...

18 март 2019 | 14:33

През април излиза роман за възникването на ловешкия лагер

«Предисловие за Ловеч» от Васил Ю. Даскалов-1553092895.png

«Предисловие за Ловеч» от Васил Ю. Даскалов ще бъде представен в клуб ...

20 март 2019 | 16:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.