И волейболната федерация против промените в Закона за хазарта.

Не сме съгласни с начина, по който се инициират законодателните промени - без да се има обществена дискусия и без становището на всички страни

И волейболната федерация против промените в Закона за хазарта

4690 | 17 май 2018 | 11:18

Лотариите подпомагат волейболни състезания от ранга на световно и европейско първенство, реализирането, на които не е възможно да се осигури само със средствата, предоставени от държавния бюджет


Българската федерация по волейбол (БФВ) се обяви твърдо против предложените промени в Закона за хазарта. Родната централа се присъедини към позицията на БФС и големите ни футболни грандове, които изразиха недоволството си в последните дни. Ето пълния текст на отвореното писмо на Българската федерация по волейбол

 

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

Г-Н ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

Г-Н ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

Г-Н КРАСЕН КРАЛЕВ

МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

 

Г-ЖА МЕНДА СТОЯНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ В НС

 

Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРАТА И МЕДИИТЕ В НС

 

Г-Н ПЕТЪР КЪНЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПОИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА И ТУРИЗЪМ В НС

 

Г-Н ДАНАИЛ КИРИЛОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТАПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ В НС

 

Г-Н ХАСАН АДЕМОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ТРУДА,СОЦИАЛНАТА И ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА

 

 

О Т В О Р Е Н О П И С М О

 

ОТ БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВОЛЕЙБОЛ ПРОТИВ ВНЕСЕНИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, ПРЕДВИЖДАЩИ РЕСТРИКЦИИ НА ЛОТАРИЙНИТЕ ИГРИ В БЪЛГАРИЯ

 

Във връзка с инициираните законодателни промени в Закона за хазарта, бихме искали да заявим своята позиция и да се обявим категорично против тях, доколкото същите биха имали пряко неблагоприятно въздействие върху българския спорт и в частност българския волейбол. Нашето становище, относно внесените законодателни промени, имащи за цел да забранят рекламата и разпространението на лотарийните игри е следното:

 

От предложените промени за забрана на рекламата и разпространението на лотарийни игри ще пострада както държавния бюджет, чрез значително намаляване на приходите от плащаните към момента данъци и такси, които са стотици милиони, така и българския спорт, който си осигурява значителна финансова подкрепа от лицензираните хазартни организатори под формата на спонсорство и дарения.

 

Бихме искали да обърнем внимание и на факта, че рекламата на хазартни игри не е забранена от законодателството на Европейския съюз, както в България същата е приведена в съответствие с всички негови изисквания и регулации, както и с останалите добри световни практики в тази област. Ето защо считаме, че към момента няма причина да се предприемат законодателни промени в това отношение, и че такива са в противоречие с европейските модели на правна уредба в този сектор.

 

Свободното разпространение на лотария също е нещо, което не се ограничава, както в Европа, така и по света, тъй като лотарийните игри не се считат за хазарт, който би могъл да доведе до зависимост и проблемно поведение, а са едно достъпно средство за забавление сред хората.

 

Въпреки сериозната подкрепа на държавата към българския спорт, спортните организации са принудени да търсят и различни източници на допълнително финансиране, особено когато става въпрос за значими международни спортни събития. Лицензираните организатори на лотарийни игри в България са един от основните спонсори и дарители на българския волейбол и благодарение на тяхната финансова подкрепа става възможно организирането и провеждането на голям брой първенства от европейско и световно значение на територията на страната ни. Лотариите подпомагат волейболни състезания от ранга на световно и европейско първенство, реализирането на които не е възможно да се осигури само със средствата, предоставени от държавния бюджет.

 

Изразяваме своето твърдо несъгласие и с начина, по който се инициират законодателните промени - без да се подложат на обществена дискусия и да се вземе под внимание становището на всички страни, имащи отношение по тях. Видно от внесения законопроект, неговите инициатори не са извършили и изискуемата предварителна оценка на въздействието му, което буди съмнение относно техните намерения.

 

В заключение възразяваме и се обявяваме срещу предложените промени в Закона за хазарта, и с настоящето призоваваме същите да не бъдат приемани. Така държавата ще покаже още веднъж, че подкрепя спорта и усилията на всички, които допринасят за неговото развитие.

 

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВОЛЕЙБОЛ

 


От категорията

Мирела Демирева е номер едно в атлетиката, Ивет Лалова с контузия на ръката

Сн. БГНЕС-1547826941.jpg

,,Мирела направи едно наистина фантастична година, перфектно Европейско. ...

18 ян. 2019 | 17:51

Григор Димитров: Между мен и Агаси има някаква химия (ВИДЕО)

-1540809280.jpg

Гришо разкри как точно американската легенда му помага на и извън корта

18 ян. 2019 | 15:45

Официално! Павел Колев е новият силен човек в Левски

Павел Колев Снимка: Канал 3-1547826784.jpg

Надзорният съвет реши да бъде свикано редовно общо събрание на клуба на 6 март

18 ян. 2019 | 17:52

Григор Димитров е на осминафинал в Мелбърн

-1547636392.jpg

През целия мач Гришо демонстрира точно толкова от арсенала си, колкото му беше ...

18 ян. 2019 | 10:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.