Джаз феста Банско – XXI издание, Лиса Симон Снимки Виктор Викторов

За Джаз феста Банско – XXI издание

И за музикантите, които остават скрити зад музиката, с която ни обединяват

1552 | 12 авг. 2018 | 14:25

 Джаз феста Банско – XXI издание, Лиса Симон
Снимки Виктор Викторов-1534073901.jpg Джаз феста Банско – XXI издание, Джипси кингс-1534073868.jpg Джаз феста Банско – XXI издание-1534073843.jpg

            Августа Манолева, за Епицентър.бг

 

            Радостно е, когато международните ни фестивали успяват да оцелеят сред разнообразието, трупат издания които очертават развойни тенденции и привличат имена. Така е с Jazz Fest Bansko– вече с XXI-о издание (4-11 август). Той се превърна както в традиционна попътна дестинация на българите, чиято реплика е: Ще се видим в Банско, така и сцена за срещи на известни музиканти.

 

Много е любопитно, когато някой от тях – за първи път на Фестивала, свири в група, а там има друг, който се оказва по случайност, също вече е свирил тук. Така саксофонистът Дмитрий Баевски представяйки своя американо-френски квартет между другото спомена: „Това е първото ни идване в тази страна. Може би басистът Фабиен Маркоз (французин) е свирил в България“. Да действително, той си партнира през 2014-а с Чайна Мозес в ХVII-то издание. Китайският басист Юн Хуан-Адам, сега с квинтета на тромпетиста Ли Шаочуан, също се оказа участвал в XIX-то издание (2016), но с Голдън Буда джаз бенд. За Аксел Цвингенбергер пък – световият №1 на буги-вугито, Банско е от редовните му ангажименти. (Дори популяризира Феста, като преди две години доведе и японския пианист КейтоСайто да се надсвирват.).

 

Към „приятелските абонати“, както ги нарича създателят на Банско джазад-р Емил Илиев, спадат и атрактивните „Джайв Ейсес“ (Великобритания), тук за четвърти път. Разпознаваеми са, дори заради неизменните жълти панталони, и пълнят площада. Вокалът Йън Кларксън винаги оживява и разиграва публиката, между която са и следващите ги в турнетата техни постоянни фенове.

 

Многократно гостува и джаз композиторът Герд Байер, който сега чухме включително като пианист с триото му „Гердбенд“ (Германия). Както каза барабанистът Бернд Райтер: Когато си млад, казваш за джаза, музиката която свирим: Ей, това е страхотна музика! Но всъщност, сцената е малка, добрите джазмени са малко, а хората, които свирят джаз, са малко общество и всички са свързани един с друг. Всеки познава всекиго. Обменяме опит, мисли.

 

            Идват и състави в новите си варианти като НАТО джаз комбо/NATO Jazz Combo (Белгия) с прекрасна вокалистка – Амбър Гримс, смалена формация на големия им Биг бенд НАТО, който 2007 година закри десетата годишнина. А клонингът на оригиналния "Джипси Кингс" (Франция) – фламенко музикантите, които нищо че свирят по слух, но с акустичните си шест китари раздават толкова непринудена емоция и страст, каквото да запеят или изпълнят, че действително оправдават определението сценични крале. Те се появиха заедно с най-възрастния от братята-създатели на основната банда – Пако Балиардо, и вдигнаха публиката на крак.

 

             Една от кулминациите в това издание е Лиса Симон, дъщерята, не по-малко известната от майка си – Нина Симон (с истинско име Юнис Катлин Уеймън, американска певица, композитор, пианист, аранжор, активистката – лицето на 60-те години, на Движението за граждански права. Позната и с текстовете си.). Странна съдба.

 

Самата Лиса определи: „Като видите произхода ми – откъдето съм тръгнала, ще имате по-добра представа за пътя, който съм поела. Да бъда дете на страдащ от маниакална депресия биполярен гений“. След нейната смърт (2003) издава албума Simone оn Simone с гласа на Нина Симон, през 2009-а прави световно турне в почит на майка си. Продуцира филм „Какво се случи, госпожице Симон?"/What Happened, Miss Simone? (2015) „Всичко е от първо лице – аз, аз, аз. Бяхме номинирани за 8 награди, от които спечелихме 5. Ако искате да разберете живота на Нина Симон от собствено име, предлагам да го гледате и да се поучите (у нас прожектиран на Киномания 2017). Когато беше на смъртното си легло, аз й обещах, че ще направя всичко възможно тя да не бъде забравена. А че ще бъде запомнена по начина, по който искаше да я запомнят. По който заслужава да я запомнят. 12 години ми отне да намеря екип, за да направя този филм“.

 

И още за пътя си разказа Лиса Симон: Жената, която стои пред вас днес, започна да медитира преди 7 години. 11 години служих във Военните сили – служих на държавата си. След това да бъда на Бродуей – да следвам мечтата си да съм певица, повече от 20 години. Бродуей е като основно бучение, все едно отиваш да се обучаваш на военно в казармата. Това е базата ми, оттам тръгна, започна моето обучение, за да стана изпълнителят, който съм сега.

 

Участвала съм в „Исус Христос супер звезда“, „Аида“ (бях Аида в спектакъла) – по 88 песни на седмица съм пяла, „Клетниците“. Докато преди 7 години открих своята духовна същност, основата си“.

В България идва за първи път.

 

“Чувствам се странно. Вибрацията тук е друга. За съжаление не говоря вашия език, което много би ми помогнало. Много съм чувствителна към видовете енергия. Все едно в момента съм кацнала на Луната. Затова се концентрирам, виждам лицата ви – всички сме човешки същества. На сцената няма значение езикът, различията, религията. Там единственото което има значение е моето сърце, което отива при вас, и музиката, която обединява всички. Всички да бъдем едно цяло“.  

 


От категорията

Стълпотворение в Нирвана заради Петър, Енчо и Вида Пиронкови

Енчо Пиронков, Вида Пиронкова,Ники Младжов, певицата Роберта, Петър Пиронков-1547912296.jpg

Стотици се стекоха в галерията на Ники Младжов

19 ян. 2019 | 17:35

Петър Пиронков – гвоздеят на януари в Нирвана

Енчо Пиронков на откриването на изложбата си в галерия Нирвана през 2018 г. със синовете си Стою и Петър -1547723377.jpg

Художникът е син на художника Енчо Пиронков, брат на поетесата и композитор ...

17 ян. 2019 | 13:08

И Чапа увековечи Лили Иванова в изящна бронзова пластика

И Чапа увековечи Лили Иванова в изящна бронзова пластика-1547578425.jpg

Един изключителен подарък-шедьовър от моя приятел – проф. Георги Чапкънов. ...

15 ян. 2019 | 18:48

Започна Третият национален литературен конкурс "Албена"

Третият национален литературен конкурс "Албена"-1547801306.png

Жури в състав Никола Инджов, Владо Даверов и проф. Аксиния Джурова, ще отличи ...

18 ян. 2019 | 10:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.