Червените припомнят промени на закона от 2019 г.

ИБ на БСП иска оставката на областния управител: Ще защитим правата си по съдебен ред

6146 | 5 окт. 2021 | 11:24

Отстраняването на областния управител ще утвърди авторитета на институциите, изтъкват от социалистическата партия


Във връзка с казуса за ползване на сградата на "Позитано"20 от БСП, Изпълнителното бюро прие следната позиция:


БСП отстоява принципите за върховенство на закона и правовата държава. Фактите по изнесения в публичното пространство казус са следните:


1. През 2019 г. НС прие поправки в Закона за политическите партии, съгласно които парламентарно представените партии и тези преминали бариера от 1% на избори се освобождават от заплащане на наем за помещенията, които ползват. (не коментираме дали този закон е добър или лош, той трябва да се спазва).
След обнародването му, БСП продължава да плаща само режиините разходи на сградата, както повелява зъконът.


2. В разрез с него и най-вече без да сме уведомени, за да можем да защитим правата си, Областният управител на София начислява със задна дата недължими суми за наем и с молба от 21.05.21 г. завежда дело №5646 в СРС.


3. Отново без да сме уведомени и зад гърба ни областният управител се снадбява с изпълнителен лист за сумата от над 200 000 лева.


4. За тези действия на областния управител сме информирани от заместник областния управител г-н Софрониев, които веднага след това беше уволнен без мотиви.


5. Веднага след като разбрахме, с писмо изх. №БСП-901 от 16.09.2021 г. сме информирали областния управител за нашата позиция, приложили сме необходимите документи, доказващи, че не дължим тези суми. До днес нямаме отговор.


При тези факти, за нас остава единствената възможност да си защитим правата по съдебен ред.


Що се отнася до политическата оценка за случилото се:
Подобни кадрови назначения като това на областния управител на София, който не уважава законите на страната, хвърлят сянка върху заявеното от служебния кабинет намерение за прозрачност и законност в решенията и действията му. Те злепоставят правителството и президентската институция.


Бързото и решително отстраняване на такива хора от заеманите постове би довело до утвърждаване авторитета на институциите.

 

Епицентър.бг припомня:  Областният управител на София, назначен от служебното правителство на Румен Радев, е извадил изпълнителен лист срещу БСП, което може да доведе до принудително изваждане на партията от сградата им на "Позитано" 20.

 

Скандалното е, че областният го прави в нарушение на Закона за политическите партии от 2019, според който офисите на парламентарно представените партии и тези преминали 1% на избори получават безвъзмездно помещения.

В разрез със закона се начисляват на социалистическата партия пари за наем със задна дата от 2019 досега в размер на 280 000 лева с лихвите. Преди влизането на закона в сила БСП редовно си е плащала наема на държавата.

 

Най-скандалното е, което буквално е взривило ръководстото на столетницата, че това се прави зад гърба им, без те да бъдат уведомени официалн. От БСП не били информирани, че по бързото производство е изваден изпълнителен лист срещу тях, с който областният управител може да блокира сметките на партията и така да осуети всички плащания, включително заплатите на хората, както и да провали кампанията им за изборите. А именно БСП трябва да прави кампанията на Радев, чийто служебен кабинет провежда тази репресивна акция срещу партията.

"Могат във всеки момент да ни извадят принудително от централата на партията", заявиха пред Епицентър.бг от апарата на "Позитано" 20.

БСП се помещава там повече от 25 години. "Може,  без да разберем, да ни блокират сметките в НАП", казаха още от там пред медията ни.

До промените в закона, който освобождава парламентарно представените партии от наем, социалистите редовно са плащали дължимите суми и сега всички в централата на партията са шокирани от действията на служебния кабинет.

 

По същия повод министърът на културата Велислав Минеков пък поиска да изгони ГЕРБ от НДК, където се намира тяхната партийна централа.

 

"Това ще взриви цялата партийна система у нас. Това е репресия срещу партиите. Това е поредната стъпка за разбиване на партийната система в България", категорични са социалисти.

 

По-късно през деня областният управиител Митко Михайлов обяви в своя позиция: "Нищо не грози дейността на БСП и централата на "Позитано" 20". И прехвърли вината за скандала на ГЕРБ. "Тиражираната в медиите интрига, според която, служебното павителство гони БСП от "Позитано" 20, е бездарен сценарий, част от предизборната кампания на ГЕРБ. Проблемът е създаден и завещан от предходното ръководство на областната администрация, назначено от ГЕРБ. За да изясним ситуацията и да намерим решение на казуса, поканих и очкавам среща с ръководството на БСП още днес. В подобна ситуация са и други политически партии".

 

 


От категорията

Василев: Вицепремиерите ще са петима - двама от ПП, всяка партия ще има свой човек в министерствата

-1638605436.jpg

Идеята е правителството да се конституира максимално бързо, подчертава той

8 дек. 2021 | 13:22

Калина Константинова потвърди: Номинирана съм за вицепремиер на ефективното управление

Калина Константинова потвърди: Номинирана е за вицепремиер на ефективното управление-1638860922.png

Оттук нататък е в ръцете на управленските органи на коалиционните партньори, ...

8 дек. 2021 | 13:08

Предпоследно: Закрива се Държавната петролна компания, МЗ ще отговаря за всички държавни болници

Снимка: бТВ-1638995131.jpg

Агенцията по храните преминава към Министерския съвет, а Българската банка за ...

8 дек. 2021 | 22:24

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков докара у нас

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков искаше да внася у  нас-1638993660.jpg

Припомняме, че докато беше служебен министър на икономиката Кирил Петков ...

8 дек. 2021 | 21:58