ИПИ: Правителството е изхарчило 7 млрд.лева за декември 2018-а

Само в рамките на заседанието си на 12 декември 2018 г. кабинетът раздаде и преразпредели близо 2 млрд. лева

ИПИ: Правителството е изхарчило 7 млрд.лева за декември 2018-а

3450 | 3 ян. 2019 | 21:07

Ако изключим 31-ви декември, когато почти не са правени плащания, през последните три много активни работни дни – 21, 27 и 28 декември, са направени плащания за над 3,3 млрд. лв.", допълват от ИПИ

ИПИ: Правителството е изхарчило 7 млрд.лева за декември 2018-а-1546542550.jpgИПИ: Правителството е изхарчило 7 млрд.лева за декември 2018-а-1546542479.jpg

Правителството е направило плащания в размер на почти 7,3 млрд. лв. през месец декември миналата година, съобщават от Института за пазарна икономика (И.П.И), позовавайки се на данни от сайта на Министерството на финансите. 

 

Заради въпросните разходи през декември бюджетният излишък се сви от 2,9 млрд. лв. в края на месец ноември до малко над 160 млн. лв. в края на годината, съобщават от И.П.И.

 

"Ако изключим 31-ви декември, когато почти не са правени плащания, през последните три много активни работни дни – 21, 27 и 28 декември, са направени плащания за над 3,3 млрд. лв.", допълват те.

На таблицата са видими стойностите на транзакциите, направени от правителството, в резултат на разходните решения, които одобриха на заседанията си през декември. Повече по темата ще можете да видите в петъчния бюлетин на И.П.И., а данните от Министерството на финансите са достъпни чрез Системата за електронно бюджетно разплащане - СЕБРА.

В сумата е включено плащането за изграждането на участъка на автомагистрала "Хемус" до разклона за Велико Търново с дължина 134 км в размер на 1,35 млрд. лева, което е отпуснато от Министерството на регионалното развитие и благоустройство на 27 декември. 

 

От становище, което може да бъде намерено на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура", стана ясно, че АПИ няма да обявява обществена поръчка, тъй като възлага проекта на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. Това е възможно заради чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки, тъй като дружеството и Агенцията имат общ принципал - Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

 

Само в рамките на заседанието си на 12 декември 2018 г. кабинетът раздаде и преразпредели близо 2 млрд. лева, като 1,7 млрд. лева от тях бяха извън предвидените в бюджета за годината разходи. Освен плащането за магистрала "Хемус", на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха отпуснати още 157 998 422 лева за изпълнението на инфраструктурни проекти, сред които за реконструкцията на първокласния път Слънчев бряг - Бургас, обходният път на гр. Ахелой и Пловдив - Асеновград и др. 

 

7 млн. лева бяха отпуснати на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства. 

1,9 млн. лева получи външното министерство за "осигуряване на командировъчни средства на дългосрочно командированите служители в задграничните ни представителства и за обезпечаване на актуална софтуерна поддръжка за нуждите на Националната визова информационна система (НВИС) и на визовата дейност в консулските служби на България".

 

Над 3,5 млн. лева бяха дадени на Министерството на младежта и спорта за увеличаване на капитала на "Национална спортна база" ЕАД (НСБ ЕАД), като дружеството ще използва част от средствата за изграждане на многофункционална спортна зала в гр. Кърджали. 

 

Близо 7 млн. лв. бяха добавени към бюджетите на Комисията за защита от дискриминация, Националната служба за охрана, Държавната агенция "Разузнаване", Националния статистически институт и община Марица за 2018 г. НСО ще ползва 1.7 млн. лв.за изплащане на обезщетения на служители, а 1 млн. лв. се дават на разузнаването за издръжка на задграничната му дейност.

 

На заседанието бяха одобрени и 25 868 400 лв. за допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет. Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. в размер до 33 443 000 лв. за строително-ремонтни дейности и доставка на медицинска апаратура. За поддържане на авиационна техника, комуникационни, информационни и навигационни системи от състава на Военновъздушните сили на Българската армия бяха отделени средства в размер до 58 803 664 лв.

 

Одобрени бяха също други разходи до 21 232 080 лв., които са необходими за изграждане на полеви апаратни за привързване на полевата комуникационна и информационна система към стационарната комуникационна система на Българската армия - "Странджа-2" и доставка на мобилни и ръчни абонатски терминали от система "Автоматизирана мрежа за свръзка с подвижни обекти" по стандарт TETRA.

 

На заседанието си на 19 декември 2018 г. пък кабинетът раздаде по 20 млн. лв. на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на младежта и спорта. Средствата за МВР са за "предвидени плащания за персонал", а с тези за спортното министерство ще бъде придобит мажоритарен брой акции от капитала на "Арена Русе" АД.

 

Преди това - на 5 декември, на МВР бяха отпуснати и над 4 млн. лева, като от правителството обясниха, че те са за "финансирането на проекти, свързан с изпълнението на неотложни мерки за 2018 г. за присъединяването на страната към Шенгенското пространство, както и допълнителни разходи за подобряване на административното обслужване на гражданите в отдел "Пътна полиция" при СДВР и секторите "Пътна полиция" при ОДМВР Пловдив, Варна и Бургас".

 

С друго постановление беше увеличен бюджетът на здравното ведомство с плащания в размер на 4 000 000 лв., във връзка с увеличаване капитала на държавни лечебни заведения - търговски дружества, и за реализиране на инвестиционни намерения. 

 

"Такива излишъци показват, че съставителите на бюджета преследват скрити цели, които в най-скромния случай са да се обезпечи свобода на действие за изпълнителната власт", коментира икономистът Румен Гълъбинов.

 

При гласуването на Бюджет 2019 депутати от "БСП за България" също обвиниха правителството, че умишлено залага бюджетен излишък и за следващата година, за да прави непрозрачни плащания в края на годината. По подобен начин бяха изхарчени излишъците и предните години. 

 

Източник: Офнюз


От категорията

Ангелкова направи внезапна проверка на обекти в Слънчев бряг

Снимка: Министерство на туризма-1560598416.jpg

"Никога не сме били против къмпингуването и винаги сме търсили широк ...

15 юни 2019 | 14:33

Специални предложения от магазини ЗОРА

Специални предложения от магазини ЗОРА-1560551198.png

15 юни 2019 | 01:26

Теменужка Петкова: АЕЦ Белене е реалистичен проект с всички разрешителни, лицензи и оборудване

Снимка Канал 3-1560704638.png

Цената на втечнения природен газ е по-ниска от тази на тръбния, каза ...

16 юни 2019 | 20:02

Емил Караниколов: Прегледът на приватизационните сделки от Агенцията за приватизация е приключил

-1552235082.jpg

Ще стане ясно и кои държавни дружества осъществяват и социални функции, посочи ...

16 юни 2019 | 17:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


4 ян. 2019 | 16:29И няма институция в страната която контролира,която проверява ,която да потърси сметка аджеба защо и как се харчат за 3 дни 7 млрд. лева.Нема такава държава ,още по малко в Европа!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


4 ян. 2019 | 10:53ИПИ: Правителството е изхарчило 7 млрд.лв за декември 2018г. Тук въпросът не е само ББ и сие колко пари са похарчили, а за какво и защо не са заделили пари за държавния резерв, като се знае , че тази година се очаква начало на нова световна икономическа криза. Кабинетът ББ 3, състоящ се от хора с неособено високо умствено и държавническо ниво, но отличаващи се с тенденцията харчовете да не минават през НС, а само през премиера (най вече) и отрасловите министри, оставя такава грамадна сума за бърз харчлък. Това е необмислена и нескопосна постъпка, която всяка година ББ прави, но сега е върхът на бързото харчене. Половината общини остават почти без бюджет, други трябва на алюр да похарчат сума ти пари, защото сетне се губят, а Падишахът и министърът на МФ дали разбират какъв голям гаф правят? И как направиха така, че бюджетният през декември бюджетният излишък се сви от 2,9 млрд. лв. в края на месец ноември до 160 млн. лв. в края на годи


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


4 ян. 2019 | 09:15Няма страшно !Така е в българската парламентарна република . Достойно е поведението на парламента ни , воглаве с момичето от Кърджали , за който е под достойнството да разпределя някакви си няколко милиарда . При този огромен БВП . И да не си мисли някой , че решението е еднолично , на т.н. . премиер ? След многочасови ,дискусии , след бурно обсъждане , след много "за" и "против " , и на кантар , предложенията за харчовете минават в МС, съставен от ярките личности на България , с изявена собствена позиция и достойнство . ПРЕМИЕРЪТ СВАЛИ КИЛОГРАМИ ОТ ПРИТЕСНЕНИЕ ДАЛИ ЩЕ МИНЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО Като имам предвид какво стана, се моля да не приемаме швейцарския вариант за референдуми , както настоява Бойко . Не обича човекът едноличните решения . И е против недемократичните решения . Затова още от малък мрази комунистите . Е в един период е искал да ги разбие от вътре . И е успял , както се вижда.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


4 ян. 2019 | 09:15Няма страшно !Така е в българската парламентарна република . Достойно е поведението на парламента ни , воглаве с момичето от Кърджали , за който е под достойнството да разпределя някакви си няколко милиарда . При този огромен БВП . И да не си мисли някой , че решението е еднолично , на т.н. . премиер ? След многочасови ,дискусии , след бурно обсъждане , след много "за" и "против " , и на кантар , предложенията за харчовете минават в МС, съставен от ярките личности на България , с изявена собствена позиция и достойнство . ПРЕМИЕРЪТ СВАЛИ КИЛОГРАМИ ОТ ПРИТЕСНЕНИЕ ДАЛИ ЩЕ МИНЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО Като имам предвид какво стана, се моля да не приемаме швейцарския вариант за референдуми , както настоява Бойко . Не обича човекът едноличните решения . И е против недемократичните решения . Затова още от малък мрази комунистите . Е в един период е искал да ги разбие от вътре . И е успял , както се вижда.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.