В страната в момента НЯМА СИГУРНОСТ - нещо, за което Борисов винаги е държал сметка

Анализът на ИСА: Некомпетентност в управлението, срив в доверието към държавата!

25795 | 2 авг. 2019 | 12:20

България е в режим на индивидуално оцеляване или апатичен бойкот, което е предпоставка за разпад на общностния конструкт на държавата.


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец юли 2019 година под заглавие:

 

БЪЛГАРИЯ ВЛЕЗЕ В ЕСКАЛИРАЩА НЕСТАБИЛНОСТ И СЕРИЯ ОТ КРИЗИ

 

- ДЪРЖАВАТА УДАРЕНА ОТ НАП-ЛИЙКС И АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

- СДЕЛКАТА ЗА F-16 УВЕЛИЧИ БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ

- БОРИСОВ С МЕЖДУНАРОДНА АКТИВНОСТ И С МЪЛЧАНИЕ ПО КРИЗИТЕ ВЪТРЕ В СТРАНАТА

- ПРЕЗИДЕНТЪТ С ОСТРА КРИТИКА КЪМ ВЛАСТТА, НО С БАВНИ РЕАКЦИИ

- ГЕРБ С ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА САМОЗАБРАВИЛИ СЕ ФУНКЦИОНЕРИ

- БСП СЕ ОТВАРЯ КЪМ ПАРТНЬОРИ ЗА МЕСТНИЯ ВОТ

- ДПС С КЛЮЧОВА РОЛЯ В ПАРЛАМЕНТА

 

Пледлагаме ви резюме
 

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

 

Най-горещият месец в годината се оказа с едни от най-високите политически и социални амплитуди.

Серия от кризи динамизираха юлските седмици - източването на сървърите на НАП, чумата по свинете, сделката за закупуване на нови изтребители за ВВС. Ветрило от по-малки за обществената чувствителност, но не по-маловажни за общественото бъдеще събития допълниха критичността на картината – промяната във финансирането на политическите партии, отмяната на машинното гласуване, изборите за водещи имена на европейските институции, изборът на главен прокурор.

 

Управлението демонстрира ярка липса на достатъчна експертиза, бързина на реакциите и капацитет за справяне с тежките ситуации.

Това пролича особено ясно при развитието на скандала с НАП и ескалацията на африканската чума в страната. Миналогодишните уроци и клетви (чумата при козите и овцете и пробивът в Търговския регистър) се оказаха не просто ненаучени, но и престъпно пренебрегнати.

 

ОСНОВЕН ИЗВОД:

В държавата в момента НЯМА СИГУРНОСТ – нещо, за което Борисов винаги е държал сметка.

 

Публичното пространство бе залято от тежки пробиви в проблемни области, свързани с киберсигурост, биосигурност, пътна сигурност, национална сигурност.

 

Година след тежката криза с чумата по свинете в съседна Румъния българските институции не взеха адекватни мерки, които бяха предприети в Чехия, Унгария и Австрия и чумата не се разпространи натам.

 

Бумът на заразата сочи, че блокажът и бездействието е на всички нива на държавното управление, въпреки изобилието от всякакви чиновници, структури, комисии, звена.

 

Трайно се наслагва усещането за ниското ниво на компетентност на държавните институции, които са завладени от верни на властта хора, но недостатъчно професионалисти, без опит и знания на тежките проблеми, които ни връхлитат.

 

В огромен проблем за киберсигурността на държавата се превърна пробивът в сървърите на НАП, откъдето бяха източени данните (ЕГН, имена, адреси, данъчни декларации,) на милиони български граждани и фирми, които бяха разпратени до медиите и складирани в интернет.

В основни въпроси около този казус се очертават - намиране на мотивите (с каква цел са източени данните и защо са пуснати публично) и кой е поръчителят (ако има такъв).

Безразборните обвинения в началото на скандала показаха объркването, хаотичността, непрофесионализма в действията на разследващите и политическото ръководство.

 

Този пробив е поредният срив в доверието на българските граждани към управлението и собствената им държава. Хоросанът на държавата се нарича доверие. Когато се изрони, следва рухване на сградата. Доверието на хората за парите и имуществото им трябва да е най-високо в държавните институции.

 

Данъчна тайна и лични данни вече не съществуват като понятия в България.

 

При сделката със самолетите средата се пропи с парадокси и нелогични противоречия. Бедна България едновременно финансира американския и руски военнопромишлени комплекси (покупка на F-16 и поддръжка на МИГ-29).

 

Реално модернизацията се оказа процес на демодернизация – скъп, закъснял, извън световните тенденции на развитие за следващите 5 години. Светът върви към безпилотни изтребители, които са бъдещето и вече се разработват. Безпилотни автомобили (включително таксита), тирове, дронове с ракети вече са улична и военна реалност. България върви след историята и си плаща за това.

 

Целият дебат по сделката за закупуването на Ф-16 бе профанизиран и партизиран. Допусна се обществото да бъде настроено срещу сделката, създаде се впечатление, че САЩ ни „изнасилват“ да купим на висока цена техните самолети, което активира антиамерикански настроения. Управляващите действаха на инат срещу опозицията в парламента и срещу президента и пропуснаха да привлекат на своя страна общественото мнение. Говорителите в защита на сделката бяха агресивни и защитаваха тезите си с внушението, че са последна инстанция. Властта не показа сетивност за обществените нагласи, с което се създаде убеждението, че с тази сделка правителството „си купува“ спокойствие до края на мандата.

 

Изборният процес се тресе от перманентна неустойчивост с постоянните промени на правилата преди избори и отменянето на приети решения, резки смени на позиции, нагаждане на правни норми. Промените в начина на финансиране на партиите променят ДНК-то на политическата и партийна система в страната. Корекцията бе предприета в средата на годината без сериозна оценка за въздействието, каквато липсва при огромна част от приеманите законопроекти.

 

ОТБЕЛЯЗВАМЕ, че унищожителните критики към 44-то Народно събрание по отношение качеството на законодателството и честите му промени не са от днес, но въпреки няма никакво движение в позитивна посока.

 

Партийната и политическа система бавно, но уверено върви към волен или неволен рестарт.

 

Европейската статистическа служба (Евростат) отчете рекордно историческо дъно от 4,4% на безработица в България. То е най-ниското от 2000 година насам, откогато и Евростат разполага с данни за страната ни.

 

За първи път тази година българите толкова масово гласуваха с краката си и решиха да инвестират ваканционните си пари в Гърция. Пропагандирането на Запад на България като евтина дестинация за алкохол и проститутки доведе до отвращение на средностатическите европейци и остави социални маргинали и младежи авантюристи на първа линия. Тази година дори те избягаха.

 

В зона на стрес и несигурност влезе и Държавен фонд „Земеделие“ - смяна на директор, акция на спецпрокуратурата, задържани служители (и освободени под гаранция), рокади по върховете и като резултат 20 от общо 23-ма шефове на дирекции излязоха в болнични в един и същи ден.

 

Данните за май на БНБ показват отрицателни или нулеви стойности на всички видове инвестиции - дялов капитал, реинвестирана печалба и дългови инструменти.

 

Заради ниския стандарт тук не останаха подготвени кадри, образованието се развива хаотично, без връзка с нуждите на бизнеса и без визия за икономиката.

 

Синдикатите настояват и за увеличение на работните заплати в секторите образование, държавна администрация, здравеопазване и култура между 10 и 20%. Общият знаменател на всички предложения е „не може повече така“.

 

Налице са серия от индикатори за задаваща се тежка социално-икономическа ситуация в държавата.

 

Новият модел на здравно осигуряване, който предложи екипът на министър Кирил Ананиев, е фалстарт.

 

ПРОГНОЗИРАМЕ, че или ще бъде оттеглен, или ще нанесе повече щети на здравеопазването вместо ползи.

Здравеопазването не може да почива върху пазарен фундаментализъм. Здравеопазването се превърна в кълбо от огромни интереси, за чието разплитане няма политическа воля. Действа се на принципа „да изкараме мандата докрай“.

 

България все по-често попада под ударите на европейските институции. За небрежност по отношение на африканската чума съобщи Европейската комисия.

Съдът на ЕС пък предяви нов иск към България за неспазване на европейските стандарти за качеството на въздуха. Като цяло се очертава въпросът за екологичните и здравословни условия, които държавата осигурява на своите граждани.

 

На фона на гигантските проблеми, в които затъва страната (увеличение на дълга и бюджетния дефицит, демографска криза, пробив в НАП) президентската институция губи темпо.

Президентът е силен в словата си и плах в действията си. Не използва в пълнота правомощията, дадени му от Конституцията. Става публичен факт дисбалансът в ангажираността на президентската институция с модернизацията на армията за сметка на всички останали мегапроблеми, които се стоварват върху обществото.

Радев започна да губи съюзници. Периметърът на публичните му говорители и поддръжници мина санитарния минимум.

 

Управлението на Борисов еволюира до модел, при който институции, държавни органи, регулатори и комисии са само формално независими, но при нужда влизат в ролята на „бушони“, които смъкват общественото напрежение. Борисов използва умело целия този властови ресурс.

 

Контактите между Радев и Борисов са в мъртва точка.

 Междуинституционалният диалог е взривен.

 

В ГЕРБ тече процес на възмездие за самозабравили се местни партийни функционери. Въпрос от ключова важност за партията са предстоящите местни избори. Реално местната власт в държавата принадлежи на ГЕРБ. Много е вероятно да има отстъпление като брой кметове и общински съветници. Основната битка ще е за големите градове, които имат потенциал да повлияят на цялостната политическа картина в държавата.

 

БСП се отваря за партньорства за местния вот. Вътрешните проблеми в партията продължават вече и на местно ниво след баталните сцени в Националния съвет около евроизборите. Проблемът с местния феодализъм е проял партията до самите основи. Разчистването му е неизбежен процес, в случай, че се търси нов образ, доверие от гражданите, изграждане на алтернатива на управлението. Очевидно Нинова ще търси справяне с този проблем, но прекалената децентрализация на партията и анархо-демократичност е като окови за политическо действие с положителна целесъобразност. Кардинален въпрос за партията и лично за Нинова е представянето на местния вот. В тази връзка тя е облагодетелствана, защото тръгва към изборите от кота нула. Перспективите пред партията за местните избори в големите градове обаче не са добри.

 

ДПС вече играе ключова роля в 44-то Народно събрание не само за осигуряване на кворума, но и за продължителността на правителствения мандат.

ДПС продължава да съчетава остра реторика срещу управлението и подкрепа за управлението по ключови казуси, каквито са например президентските вета. До юли тази двойственост в поведението не водеше до ерозия на публичния є образ. Кризите около управлението обаче, чиито деструктивен потенциал расте, засилват подобен риск.

 

Коалиция „Обединени патриоти“ преживя първото си и дългоочаквано разцепление. Войната, която две години беше вътрешна, става външна, което означава само едно: още по-голямо ожесточение помежду им. Официалният развод не предизвика политически трус, апокалиптични прогнози за перспективите пред властта или дори намек за парламентарна криза, каквито ефекти подобно събитие би имало в нормално развиващи се политически системи.

 

Последователното поведение не е устойчива характеристика на „Атака“ и нейния лидер. Те са по-скоро функция и обект, а не субект на политиката.

 

Стратегията на Красимир Каракачанов за интеграцията на циганите съдържа редица рационални моменти и връща ролята на държавата в управлението на процеса.

 

Форматът НФСБ-ВМРО има шанс да направи заедно пробив в Пловдив, където на местните избори за кмет се кандидатира Славчо Атанасов, ексградоначалник, бивш член на ВМРО, сега депутат от НФСБ. Там ще се хвърлят сериозни усилия, за да се затвърди ролята на формата като стабилен и сериозен партньор.

 

Югоизточният фланг на НАТО и втората по численост армия в Алианса вече се отбранява от Русия с руски зенитно-ракетни комплекси С-400. Доставката на ракетите за Турция доведе до изваждането є от програмата за американските изтребители от пето поколение F-35. Заговори се за закриване на американската военна база в Инджирлик. Очевидно е, че при този сценарий ще се върви към тежки преговори, в които основен залог ще е създаването на Кюрдска държава.

 

Светът е на прага на Четвърта технологична революция. Безкешово общество, глобални валути, изкуствен интелект в медицината, безпилотни коли и самолети.

Но фона на това България сякаш живее в 19-ти век!

 

България е в режим на индивидуално оцеляване или апатичен бойкот, което е предпоставка за разпад на общностния конструкт на държавата.

 

Анализът е изготвен от авторски колектив:
Д-р Калоян Методиев -
политолог
Валерия Велева -
Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи
Таня Джоева -
Институт за стратегии и анализи

Международни наблюдатели:

Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)

Борислав Ангелов (Русия, Украйна)
Д-р Пламен Христов
(Гърция, Кипър)


СЪДЪРЖАНИЕ:

 

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

 

II. УПРАВЛЕНСКА ДИНАМИКА

- УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ СЕ ПРЕДЕФИНИРА

- МЕЖДУНАРОДНАТА АКТИВНОСТ НА ПРЕМИЕРА БОРИСОВ И ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЕВРОПОСТОВЕТЕ

- НАП-ЛИЙКС – ПРОБИВ В СИГУРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И УДАР СРЕЩУ МИЛИОНИ ГРАЖДАНИ

- СДЕЛКАТА ЗА F-16 ПОСТАВИ В РИСК ИКОНОМИКАТА И ФИНАНСИТЕ НА СТРАНАТА

- ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ – КАТАСТРОФА В СЕКТОРА

- СРИВ НА ТУРИЗМА – ВЪПРОСИ, ПРИЧИНИ И СЛЕДСТВИЯ

- СЪТРЕСЕНИЯ В ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“

- КОНЦЕСИЯТА НА ЛЕТИЩЕ „СОФИЯ“ - ВСИЧКИ НЕУСПЕЛИ КАНДИДАТИ ОБЖАЛВАТ

- КАКВО ТЪРСЯТ ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ И КАЗУСЪТ С ГИГАНТА VW

ПАРЛАМЕНТЪТ – ФЛУИДНО МНОЗИНСТВО И УСТОЙЧИВА КОНФРОНТАЦИЯ МЕЖДУ ГЕРБ И БСП

- СЪДЕБНА ВЛАСТ И ИЗБОР НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

- ПРЕЗИДЕНТЪТ – БЛИЗКИ ВРЪЗКИ С КИТАЙ, ДАЛЕЧНИ С ВЛАСТТА В СОФИЯ

 

III. ПРОБЛЕМНИ КАЗУСИ В РАЗВИТИЕ

- ЗДРАВНА РЕФОРМА – НОВИЯТ МОДЕЛ СРЕЩА УНИЩОЖИТЕЛНА КРИТИКА

- ДЕМОГРАФСКИ УПАДЪК И ВРЕМЕ ЗА ДАНЪЧНИ ПРОМЕНИ

 

IV. ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ

- ГЕРБ - ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА САМОЗАБРАВИЛИ СЕ МЕСТНИ ПАРТИЙНИ ФУНКЦИОНЕРИ

- БСП СЕ ОТВАРЯ ЗА ПАРТНЬОРСТВА

- ДПС С КЛЮЧОВА РОЛЯ В ПАРЛАМЕНТА, ВДИГА ЛЕТВАТА ЗА МЕСТНИЯ ВОТ

- ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ ИЗКЛЮЧИХА „АТАКА“

- „ВОЛЯ“ – ТВЪРДО ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ТВЪРДО ПРОТИВ САМОЛЕТИТЕ

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

 

V. МЕЖДУНАРОДНА ДИНАМИКА

- ЛИБРА ВАЛУТАТА НА ФЕЙСБУК – СТРАТЕГИЯ ЗА НОВА ФИНАНСОВА РЕАЛНОСТ

- ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – НОВ ПРЕМИЕР И ЗАДЪЛБОЧАВАЩИ СЕ РАЗДЕЛЕНИЯ

- РУСИЯ - ПРОТЕСТИ В МОСКВА ПРЕДИ МЕСТНИЯ ВОТ

- ГЪРЦИЯ СЛЕД ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ

- КИПЪРСКИЯТ ВЪПРОС И ЕНЕРГИЙНИТЕ РЕСУРСИ

- КОСОВО - НОВО ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ

- АЛБАНИЯ – ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА ПРОДЪЛЖАВА

- УКРАЙНА СЛЕД ГЛАСУВАНЕТО ЗА ВЪРХОВНА РАДА – ПРОМЯНА ИЛИ ПОДМЯНА

 

Пълният 68-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати.

За контакти и абонамент - 0878 852 713


От категорията

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

Радев като Касандра – пророчествата му верни, но никой не ги слуша

-1500895706.jpg

Заради напрежението между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 кабинетът не разбира, че ...

27 май 2020 | 16:30

Боян Чуков: 24 май – неудобни истини

Боян Чуков-1542196322.jpg

Поразително точно е изказването на руския политолог Алексей Николаевич Мусаков, ...

27 май 2020 | 16:08

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


4 авг. 2019 | 13:40Не може да има и да се очакват сериозни инвестиции в страна с високо ниво на корупция и със застаряващо население.Това е ясно като бял ден, но л@йняните рупори на режима на Борисов втълпяват, че такива има и ще има. Изборът на "Фолксваген" за завод в Турция, а не в България го доказа по безпрекословен начин. Всичко друго е ала_бала и изцепки на Тиквата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


4 авг. 2019 | 13:40Не може да има и да се очакват сериозни инвестиции в страна с високо ниво на корупция и със застаряващо население.Това е ясно като бял ден, но л@йняните рупори на режима на Борисов втълпяват, че такива има и ще има. Изборът на "Фолксваген" за завод в Турция, а не в България го доказа по безпрекословен начин. Всичко друго е ала_бала и изцепки на Тиквата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


3 авг. 2019 | 15:09БЪЛГАРИЯ не е влязла в спирала от кризи, а е в изкуствено създавани кризи от 30 г. Важното е племето да се радва, че живее в американска демокрация, изповядва някакви си ценности без да знае какви ...... Нека продължават да се обичат джендърите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


3 авг. 2019 | 08:45Западните Анг£о$аксони и техните мариoнетни Коран пикльо пачаври, се стремят да поддържат терористичен анклав в сирийската провинция Идлиб за следващата им борба срещу законното правителство на Дамаск. За този факт информира световната общественост, на заседание на Съвета за сигурност на ООН, постоянния представител в Организацията на обединените нации Василий Небензия. Според него, петрол геноцидния Запад се нуждае от терористи в Сирия, за да се бори срещу официалния Дамаск, в крадливата им борба за енергийни ресурси, стартирала НАТО ризирано на 9 11 2001 под прякоря "Ис£ямски терори$ъм". НЕ може и няма да има демокрация и истински съюз в условия на санкции, рестрикции, ултиматуми и заплахи, сред държави членки с потъпкан и Евро откраднат СУВЕРЕНИТЕТ! С Уважение Енчев entanashi@abv.bg


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


3 авг. 2019 | 09:56Василий Небензия е шут, а правителството в Дамаск е толкова законно, колкото и правителството на Ким Чен Ин.


Лулчев


2 авг. 2019 | 22:53Надеждата в този анализ е само една и тя се състои в това, че Борисов и неговото правителство ще си вдигнат насраните гащи, ни лук яли, ни лук мирисали и обществото ще трябва да ги търпи, защото е демократично настроено или тъпо.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


2 авг. 2019 | 15:06Анализи правите,изводи,прогнози, а решения давате ли?Всичко това което е написано народа го знае подобре от вас защото го чувствува на гърба си.А вие какво казвате на народа на базата на тези анализи.Да хващат младите Терминал 2,старите да измират ,а работещите бедни да търпят и ще си спасят душата.Не чувам призиви да се борят за правата си,не чувам призиви да хващат сопите и да свалят това некадърно правителство което натвори всичко това което анализирате.Анализатори всеки ден по всички медии ,решения не предлагат как да се оправят нещата.Народа се наслуша на анализи,но прокуратурата не работи,институциите и агенциите не работят,правителството не се справя с управлението на държавата,справедливост няма,държава няма.Нали знаете какво идва след това.Има един руски филм МЕЧ.Това идва.Хората сами да въздават справедливост.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мира


2 авг. 2019 | 15:02За пореден път след месечната ви публикация се питам дали се прави разлика между политически анализ и политически пиар на премиера. Какво ще рече "основният извод": "Борисов винаги е държал сметка" за това, че в държавата няма сигурност, къде са ви аргументите? Къде ви е оценката на международната му активност с предприетите унизителни "совалки" в Брюксел, които станаха повод с присмех да бъде отбелязван в чужди медии. А също и оценката на елементаризма му и пошлия му въпрос към А. Бърнабич, както и унизителното извинение пред З. Заев? По какво съдите, че "Радев започва да губи съюзници"? Къде ви е анализът за причините, взривяващи перманентно "междуинституционалния диалог"? И т. н. и т. п....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


3 авг. 2019 | 08:48Осъзнай се БЪЛГАРИО!! Правилното название на ЕС ЕU то е; Недообмислен Евро ГЕЙ ски конгломерат на концептуален ШЕНГЕНО МА$ОНСКИ КОНСТРУКТИВИЗЪМ, т. е. сбирщина от КРА£СТВА, ЦАРСТВА, РЕПУБЛИКИ, МОНАРХИИ, ТЕО МОНАРХИИ и забележете, В Ч£ЕНСТВО с КО£ОНИА£И$ТИ! Народите зашлевиха прозвището "Четвъртия Райх", на този НЕо Нацистски псевдо съюз. КО£ОНИА£И$ТА ?? 1, островна Мало БритАнглия ! Мало БритАнглия краде островите ЧАГОС в Индийски океан, и за да скрие Престъплението си, ги дава с таен договор под наем на НАТО. Същият този Мало Британски "Евро ГЕЙ ски колонизатор" в съглашение с "Чичо $АМ", другият Милитарист NАТО, създават Най Голямата Военна база за унищожение в Света, построена върху "Открадната територия"; Това е базата с прозвището на смъртта "Диего Гарсия". Подробности ще намерите в Документалното филмче; ( ??Stealing a Nation ??, a Special Documentary report by John Pilger.) https


Mari Paunova


2 авг. 2019 | 19:22Много точно, споделям!!!


Величков Любомир


2 авг. 2019 | 14:59Не може да има некомпетентност в управлението и недоверие в държавата . При този изключително умен , образован , свъхинтелигентен , изключетелно отборен играч, човек без видими недостатъци , върл противник на задкулисието и враг на мафиотските подходи , демонстриращ достойнство и национално самочувствие на международното поле , недопускащ тяснопартиен подход при работата с кадрите , борец против погазването на закона и едноличните решения в държавата ....... И въобще .....почти херувимче Божие. А народът ....недоволен !? Не знае какво иска. И той прост и Той прост . Ще се разберат .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


2 авг. 2019 | 14:59Не може да има некомпетентност в управлението и недоверие в държавата . При този изключително умен , образован , свъхинтелигентен , изключетелно отборен играч, човек без видими недостатъци , върл противник на задкулисието и враг на мафиотските подходи , демонстриращ достойнство и национално самочувствие на международното поле , недопускащ тяснопартиен подход при работата с кадрите , борец против погазването на закона и едноличните решения в държавата ....... И въобще .....почти херувимче Божие. А народът ....недоволен !? Не знае какво иска. И той прост и Той прост . Ще се разберат .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


vasko


2 авг. 2019 | 13:44Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !Нужен е минимален депозит от 10 евро!Забавление за пичове ! https: bit.ly 2vGdh7g


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Емил Станоев


2 авг. 2019 | 13:35Когато Глупаци управляват това е закономерно следствие ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


2 авг. 2019 | 13:05Некомпетентност в управлението, срив в доверието към държавата, която е обхваната от чума по животни и политици, Колапс в държавните институции, теч на данни на Пет милиона невинни граждани, a Тиквата премиер боко Трети се прави на политик от международна величина и решава проблемите на Македония. Боже Пази България от борисовците!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.