Излезе февруарският анализ на ИСА

Излезе февруарският анализ на ИСА: Една Гинка постави на колене българската държава

ИСА: Правителството в минно поле от скандали. Борисов е в менгемето на Радев и Нинова

28785 | 1 март 2018 | 11:24

Коалицията функционира в серия от грешки и действия, които нарушават почти всички правила на теориите на коалициите.Демографската катастрофа се превръща в проблема на проблемите за България, но това не стряска българския политически елит


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец февруари 2018 

 

ПРАВИТЕЛСТВОТО В МИННО ПОЛЕ ОТ СКАНДАЛИ, БОРИСОВ Е В МЕНГЕМЕТО НА РАДЕВ И НИНОВА

 

ПРОДАЖБАТА НА ЧЕЗ РАЗКЛАТИ УПРАВЛЕНИЕТО

НА БОРИСОВ

 

ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАМЕСТИ ЗАКОНОТВОРЧЕСТВОТО СЪС САМОЦЕЛНА КОНФРОНТАЦИЯ

 

ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР ВЕЧЕ СА В ЧЕЛЕН СБЛЪСЪК

 

ПРИОРИТЕТИТЕ НА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ВЛЯЗОХА В КРИЗА

 

Предлагаме ви резюме от ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ:

 

Държавата цял месец е поле на остри сблъсъци и влизане в скандални теми, които буквално избухват една след друга – сблъсък премиер-президент, трусове в Здравната каса, конфликти по оста комунисти-антикомунисти в контекста на Народния съд, отстраняване на заместник председател на парламента заради изказване, нестабилните отношения между партиите в управляващата коалиция и кулминацията около продажбата на ЧЕЗ.

Теми, които не слизат от дневния ред, са: Истанбулската конвенция, вторият лифт на „Пирин“, световните класации, които поддържат негативния образ на България.

 

Създаде се трайното усещане за хаос в държавата, за движение без посока, за липса на перспектива, за тотално объркване сред управляващите.

Премиерът непрекъснато гази пожари и тича след събитията. Екипът му не успява да реагира адекватно на процесите в държавата.

Правителството е в минно поле от скандали.

Борисов е в менгемето на Радев и Нинова.

 

Конфликтът Борисов-Радев премина на качествено ново ниво. Сблъсъкът структурира вътрешната политика през изминалия месец. Ще продължи да го прави и занапред с всички сериозни политически последствия, включително разместване на електоралните нагласи.

 

В последния ден на месеца Радев вече не задава реторични въпроси, а фронтално атакува Борисов във връзка с отказа му за посещаване на парламента и неяснотите около продажбата на ЧЕЗ.

 

Формулировката на премиера, че „гадове по сценарий се опитват да го свалят като през 2013“ отключи лавина от въпроси, които притиснаха още, а не освободиха властта от мъртвата хватка. Президентът постави остро и тази тема с ултимативен тон.

 

Високият рейтинг (устойчиво между 60 и 70 % ) на Румен Радев показва, че той продължава да акумулира доверие от целия политически спектър, което в политологията се определя като дремещ потенциал.

 

Председателството на Съвета на ЕС се обърна срещу България и вече оказва негативен ефект върху приемането на България в Шенген и Еврозоната, тъй като насочи вниманието на европейската общественост към страната с изключително негативна конотация (корупция, организирана престъпност, неработещи институции). Оттук насетне за всяко европейско правителство е некомфортно и нецелесъобразно пред собствените му избиратели да подкрепя държава с подобен имидж за влизане в тези вътрешно-европейски споразумения.

 

Бойко Борисов стои добре на международната политическа сцена, където се старае да води балансирана политика. Това се оценява както тук, така и на дипломатическия терен. Българският премиер е приеман като водеща политическа фигура в региона от лидерите на Западните Балкани.

 

Основният приоритет на българското председателство – Западните Балкани, отклони обаче вниманието на Борисов от вътрешната политика. След изявлението и на Европейската комисия вече е ясно, че скорошно разширяване няма да има, така че България няма какво особено да предложи на региона освен внимание.

 

Парламентът трайно замести визионерството със самоцелна конфронтация, дебатът за бъдещето – с дебата за миналото. Институцията затъна в почти нулева дейност. Скандален и показателен е примерът за ремонта на приетият преди по-малко от месец „Антикорупционен закон“. Това е израз на законодателна немощ и некомпетентност на 44-ото Народно събрание. Чуват се все повече гласове, че това е най-лошият парламент като качество на депутатите, ниво на дебата, политически език, експертност и коефициент на полезно действие.

 

ГЕРБ продължиха да водят две основни битки – с президента и с основния си политически опонент – БСП. Сблъсъкът им с Радев нанася повече вреди на ГЕРБ, отколкото на него, което се вижда и от непоклатимия му рейтинг. При конфликта с БСП се опитват да изхождат от идейни позиции, които доказано имаха вреден ефект върху формацията – антикомунизмът.
Пълното идентифициране на партията с антикомунистическата реторика не може да е приоритет на водеща политическа сила през XXI век. Това се разминава напълно с дневния ред на държава, която продължава да затъва в бедност, корупция и исторически дебати.
Партията остава монолитна, но все повече й липсва идейния дебат в една обмислена  дискусия за бъдещето.


Скандалът около отстраняването на зам. председателя на Народното събрание Валери Жаблянов има няколко измерения. Безспорно свалянето му от страна на ГЕРБ, ВМРО, НФСБ и „Воля” е незаконно. Но това, което засяга БСП, е по-скоро с чисто прагматична насоченост. Историята е блато за социалистите, от което трябва да е измъкнат, за да продължат напред. Историческите дебати затварят, а не отварят партията. Те плашат периферията и центъра, а не ги привличат към себе си. Трябва да е безпределно ясно, че БСП не могат да извлекат дивиденти, да отчетат ръст или да управляват като стъпват на миналото си.
Нинова трябва да избере накъде ще води БСП – към социално-консервативния модел на премиер Роберт Фицо в Словакия или към проевропейския ляв либерализъм на Шулц в Германия.

Поставянето на случая ЧЕЗ в центъра на българската, европейската и чешка политика е удачен ход поради значимостта на сделката и негативното й възприемане в българското общество.


Движението за права и свободи запази центристки профил. Партията остана стабилизиращ фактор на политическия терен при големите сблъсъци през февруари – в Народното събрание по казуса „Жаблянов“ и при публичния дуел Борисов-Радев.
Политическият неутралитет по повод поисканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов им донесе позитиви най-вече заради ниското качество на дебата в пленарна зала. В такива случаи неучастието е печелившо. В същото време ДПС се възползва от ситуацията, за да защити принципното си становище, че за партията не са приемливи всички форми на насилие.

 

Демографската катастрофа се превръща в проблема на проблемите за България, но това не стряска българския политически елит и държавата. Българите вече са на първо място на планетата по изчезване от собствената си територия.

Най-новият доклад на експерти от Международния валутен фонд потвърди оптимистичната тенденция за развитие на българската икономика, която се очаква да достигне 3,8%. В същото време и МВФ предупреди, че демографският проблем е риск №1 пред българската икономика. Застаряващото население е едната част от проблема. Другата е, че кадрите не отговарят на нуждите на пазара на труда. Експертите препоръчват засилване на инвестициите в образованието и здравеопазването, както и повишение на доходите в страната. Движение в тази посока засега не се вижда.

 

Оставката на втори министър само за десет месеца е признак за сериозни проблеми в правителството.

 

Сделката за активите на ЧЕЗ взриви общественото мнение, а поведението на управлаващите даде терен за мащабни действия на опозицията.

Ако казусът се пренесе на европейско ниво и правителството не успее да го овладее, е много вероятно то да падне.

 

Извънпарламентарните партии се активизираха неимоверно около случая с ЧЕЗ. Раздвижването включва почти изчезналите от политиката малки формации – АБВ, „Възраждане“, Движение 21, ДСБ, „Да, България“, партията на Кадиев и други.

 

Една Гинка постави на колене българската държава. Името Гинка (Върбакова) стана нарицателно за редица негативни практики на властта и за управлението на страната. Опозицията взе курс към предсрочни избори. Дори коалицията се разтресе по този казус.

Сделката „Гинка“ обедини почти целия политически спектър срещу ГЕРБ.

Марешки окончателно бе прикрепен към коалиционния формат като третия субект в него.

Коалицията функционира в серия от грешки и действия, които нарушават почти всички правила на теориите на коалициите.

 

Властта не е стабилна. Основният въпрос, който скоро ще се постави в публичното пространство, е за евентуалните следизборни коалиции при едни предсрочни избори, които са все по-вероятни. Това с особена острота поставя въпроса за коалиционния партньор.

 

Най-скандалното в случая „ЧЕЗ“ е, че държавата вече дори я няма в ролята на „нощен пазач“, което е минималното условие за съществуването й според политическата наука.

 

 

 

Анализът е изготвен от Авторски колектив в състав:

Д-р Калоян Методиев

политолог

Валерия Велева

Изпълнителен директор на

Институт за стратегии и анализи

Таня Джоева

Институт за стратегии и анализи

Даниел Томов (Румъния)

Михаил Кумчев (Македония)

Борислав Ангелов (Русия)

Йордан Василев (Италия)

 

 

Съдържание:

 

ПРОДАЖБАТА НА ЧЕЗ СЕ ОЧЕРТАВА КАТО ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СКАНДАЛИ НА ПРЕХОДА

ПРЕМИЕР И ПРЕЗИДЕНТ ВЕЧЕ В ЧЕЛЕН СБЛЪСЪК

УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ СЕ ТРЕСЕ УСТОЙЧИВО

ПАРЛАМЕНТЪТ В НАРУШЕНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРИНЦИПИ И С НУЛЕВА ЕФИКАСНОСТ

ПРИОРИТЕТИ В КРИЗА: ЗАПАДНИ БАЛКАНИ, ШЕНГЕН, ЕВРОЗОНАТА И КОХЕЗИОННАТА ПОЛИТИКА НА ЕС

 

ГЕРБ – РАЗНОБОЙ И СТРАНЕН ДНЕВЕН РЕД

БСП НА КРЪСТОПЪТЯ МЕЖДУ МИНАЛОТО И БЪДЕЩЕТО

ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – КОАЛИЦИЯ БЕЗ СПОЙКА

ДПС - СТАБИЛИЗИРАЩ ФАКТОР НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ТЕРЕН

 

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ НЕ СЛИЗА ОТ ДНЕВНИЯ РЕД

ЗДРАВНАТА КАСА ОТНОВО В ЦЕНТЪРА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ДЕБАТ

 

ВАШИНГТОН И АНКАРА ВЕЧЕ СЕ СБЛЪСКВАТ ДОРИ ВОЕННО

ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ – БЕЗ ИЗНЕНАДИ

НОВО ПРАВИТЕЛСТВО В ГЕРМАНИЯ – РАЗВРЪЗКАТА НАБЛИЖАВА

МАКЕДОНИЯ – ПРЕДСТОЯЩИ ПРОМЕНИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО, ВАРИАНТИ ЗА ПРЕГОВОРИТЕ С ГЪРЦИЯ

РУМЪНИЯ - ПРОБЛЕМИ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ШЕНГЕН И ЕВРОЗОНАТА

АЛБАНИЯ С ПОГЛЕД КЪМ ЕС И КОСОВО

КОСОВО НА ДЕСЕТ ГОДИНИ

ИТАЛИЯ – ЗАВРЪЩАНЕТО НА БЕРЛУСКОНИ

 

Пълният му 64-страничен вариант е достъпен само за абонати. 

 

За контакти и абонамент - 0878 852 713


От категорията

Проф. Петър-Емил Митев: Ген. Мутафчийски показва лидерски качества - решения, харизма, резултати

-1479297140.jpg

Мястото на нашата страна е в Европейския съюз, а мястото на самия ЕС не е ...

5 апр. 2020 | 14:40

Боян Чуков: Тази криза ще "разкове" икономиката на България

-1542196322.jpg

Чака ни икономическа депресия и вследствие на нея нарастване на социалното ...

5 апр. 2020 | 15:35

Валерия Велева: БОРИСОВРАДЕВСПРЕТЕСЕ !

-1448546816.jpg

Хората седят затворени по домовете си, стискат зъби с пламнали от проблеми и ...

8 апр. 2020 | 01:53

„Взгляд“: САЩ подготвят нова пехота за война с Китай

-1450172763.jpg

Задачите на частите на корпуса ще бъдат да не се допускат действия на ...

7 апр. 2020 | 17:31

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Братоев


5 март 2018 | 10:12Мисля си, че Борисов не е в "менгемето на Нинова и Радев", а в своето собствено, саморъчно създадено "менгеме". Което не значи, че Нинова и БСП са алтернативата. Изобщо цугцванг, както биха рекли шахматистите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


lsd


4 март 2018 | 19:49Купих за майка ми,имаше болки в коленете направо чудо !Действа !http: bit.ly 2oXaHcm


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


3 март 2018 | 07:27Цецо,от две седмици, ако не и повече, Делян Добрев, който е твой съветник и помощник, знаеше за тази сделка. Ти защо не докладва на Б.Борисов за нея? Защо замълча? И защо премиерът, визирайки мръсните гадове , не спомена и твоето име, имената на шефовете на ДАНС и спецслужбите на МВР, на министрите на ВнР, МРРБ, МЕ, МФ и т.н.? И ако Нинова те осъди в ЕСПЧ, което не е трудно заради твоята ярко изразена вина, кога Б.Б. ще те накара ти самият да си платиш глобата, която държавата трябва да плати заради твоите пируети, незаинтересованост и незнаеща спирачки уста? Пък си и шеф на Комисията по национална сигурност, защо като бивш полицай не се ангажира по отрано с този проблем? Мисля, че две жалби срещу теб в ЕСПЧ от Нинова и Е.Йончева ще ти подействат отрезвяващо, още повече, че БГ досега плати няколко стотици хиляди евро заради твои незаконни действия.. И си плащай глобите , няма България да ти ги плаща.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


3 март 2018 | 07:26Неприятен беше фактът, че срещу БСП започна да сипе укори заради ЧЕЗ един възпитаник на ВИФ, основател на партията ГЕРБ, чиито съоснователи и първи членове бяха бившите началници на ОДМВР в Хасково, Бургас, Благоевград, Пловдив и София, т.е. хора с партийни билети на БКП. Да не забравяме, че и самият Цветанов е работил като сержант в ЦИОУ на ДС. В Уикипедия пише, че не е бил на оперативна работа. Та как ще бъде на такава, като е бил със средно образование, не е записал ВУЗ и въобще не е имал никакви податки за надежден кадър на ДС! Та този бивш служител в ДС, известен с прякора ЦУЦИ УХОТО, сега представящ се за един от ярките антикомуняги, обвинява БСП, че не се е справила с ЧЕЗ и е оставила на ГЕРБ да рине гюбрето. Цецо, БСП така или иначе не е управляваша партия, вие сте на власт от 10 години и вие носите отговорност за този скандал.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


2 март 2018 | 17:26Щом се запролети хиляди българи ще се отправят към сградата ,където пише " Съединението прави силата".а след няколко дни или седмици към сградата където пише Министерски съвет. След като забраним на лошите актьори да произвеждат нови спектакли ,явно ще се разходим до урните ,както предполага и политолога Андрей Райчев!Силно се надяваме да бъдем покровителствани от принципен и справедлив Служебен кабинет,който ще проведе справедливи избори ,без промяна на изборни книжа !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


1 март 2018 | 21:18А между другото______С един глас разлика, депутати от ГЕРБ отхвърлиха референдум за Истанбулската конвенция _______Ха ЧЕСТИТО БРАТЯ БЪЛГАРИ !!!!___А Нинова да пише жалби, искови молби и т.н. ___И сделката с ЧЕЗ ще мине, и Педераската конвенция ще я ратифицират, а Нинова на следващите избори ще гледа НОТАРИАТА поТВ.____УМ царува, УМ робува, УМ патки пасе !!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


1 март 2018 | 21:14"Борисов е в менгемето на Радев и Нинова"_____Много грешен извод ! Президентът няма нужната власт, за да направи нещо, въпреки че има нужното желание.____Нинова няма никакъв политически нюх за ситуациите. Цецко й подвърля по някоя кора и те веднага я яхва и се пързаааля ли пързаля. Ако имаше политически нюх, досега да е свалила ШАЙКАТА поне три пъти. Ама няма. Той Цвъки затова все я зачопля, защото знае, че е готова за пързалката.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


3 март 2018 | 07:26Цецо,от две седмици, ако не и повече, Делян Добрев, който е твой съветник и помощник, знаеше за тази сделка. Ти защо не докладва на Б.Борисов за нея? Защо замълча? И защо премиерът, визирайки


walnut


1 март 2018 | 19:58Много показателен анализ само да има кой да чете. На първо място слагат демографската криза и, че никой не го е грижа. Да, само така Борисов куче вярно. Да ти си не само Меркел на Балканите, но си и Сорос на Балканите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


1 март 2018 | 19:58Единствено психиатър може да коментира дейността на правителството, кое поред, на б. борисов. Той е уникален с това, че неговата шизофрения е заразна и всеки, който се запознае с него, става шизофреник. Това, че прави 3 противоположни изказвания по даден въпрос в рамките на 1 ден е вече забава. Но когато продаде държавните дялове в ЕРП за жълти стотинки за да не изостане в далаверата от Дон Симеон, а сега пак иска да ги купува си е направо за психиатрия. Проблемът обаче е, че всичко това става за наша сметка.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


1 март 2018 | 19:12На дебилното робско население на тоя кенеф да му е и Честита баба Марта и леля Гинка !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.