ИСА анализ ДЕКЕМВРИ 2019

Политическият елит е неспособен да реши проблемите, пред които е изправена страната

ИСА: България в края на 2019 - без визия и реформи, с екобомби, водна криза и социални трусове

15153 | 30 дек. 2019 | 14:57

Правителството отчете успехи по всички нива и сектори на държавното управление, но това не спира разрастването на критичната маса от недоволство. Разпада се общностният конструкт на държавата, а критичните послания стигат до стесняващ се кръг от граждани


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец декември 2019 година под заглавие:

 

БЪЛГАРИЯ В КРАЯ НА 2019-а: СТАБИЛНОСТ, НО БЕЗ ВИЗИЯ И РЕФОРМИ,
С ЕКОБОМБИ, ВОДНА КРИЗА И СОЦИАЛНИ ТРУСОВЕ

ПРЕМИЕРЪТ - ПРЕД ВЪНШНИ И ВЪТРЕШНИ ИЗПИТАНИЯ


ПРЕЗИДЕНТЪТ – САМО С КРИТИКА КЪМ ВЛАСТТА НЕ Е ДОСТАТЪЧНО

 

ГЕРБ - РЕГИСТРИРА ПОБЕДИ НА ИЗБОРИ, НО И СПАД НА ДОВЕРИЕТО


БСП – ПРЕД ПРЕКИ ИЗБОРИ ЗА ЛИДЕР, НИНОВА Е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА

 

ДПС – АХМЕД ДОГАН ПРЕДЛАГА РЕСТАРТ НА МОДЕЛА ЧРЕЗ ЕЛИТА


БРЕКЗИТ НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ ИМА, ТРУСОВЕТЕ ПРЕДСТОЯТ

Предлагаме ви резюме на основните изводи и прогнози:

В края на 2019 година, въпреки добрите икономически показатели, България продължава да е в състояние на застой във вътрешното си развитие и на „снишаване“ в турбулентната международна обстановка, доминирана от глобалните противоречия. Правителството отчете успехи по всички нива и сектори на държавното управление, но това не спира разрастването на критичната маса от недоволство. 


Светът върви напред с динамични темпове, като оставя зад себе си общества, които не могат да настигнат или да бъдат в крак с неговото развитие. 

Глобалната политическа среда е нестабилна и това ще продължи и през следващата година. България се нуждае от висша дипломация и от рязко подобряване на всичките си показатели (стандарт на живот, индекс на корупцията, върховенство на закона, медийна среда), за да успява да прокара интересите си в международен и регионален формат.

 

Политическият елит е неспособен да реши проблемите, пред които е изправена страната. Разпада се общностният конструкт на държавата, а критичните послания стигат до стесняващ се кръг от граждани.

Обществото все повече узрява за нуждата от пример, стратегия и визия, за да мобилизира енергията си.

 

Българският политически и чиновнически елит се е превърнал в отделна каста, което е характерно за тоталитарни и автократични режими.

 

Дефицитът на демократична и политическа култура се задълбочава. Българите привикват с очевидното и губят рефлекси за съпротива. Летвата на гражданската взискателност към демократичните стандарти пада.


Народното събрание окончателно загуби рефлексите си на водеща институция в условията на парламентарна демокрация.

 

Реформи няма и за управляващото мнозинство остава чистият популизъм и прокарването на популярни решения.

 

Политиката, която премиерът следва през цялата година, може да се определи като „търсене на златна среда“ в отношенията със САЩ и Русия, но в рамките на съюзническите задължения към ЕС и НАТО. През февруари той използва израза „прокарвам държавата през иглени уши“ във връзка с енергийните проекти. Това „прокарване“ продължи до самия край на 2019-а.

 

Във вътрешен план Борисов има срещу себе си силни, но разединени политически противници.

 

Победата на изборите – европейски и местни, дадоха глътка въздух на Борисов, на управлението и на партия ГЕРБ, но не и рестарт на доверието.


Борисов поддържа политическото разделение по оста дясно-ляво и възпрепятства консолидация по оста статукво-промяна. На този етап стратегията му носи успех.


Войната Борисов-Радев не може и няма да бъде затворена и причината не са само евентуални амбиции, насочени към следващите президентски избори. Конфликтът е дълбок и засяга основни принципи на държавното управление.

 

Идеята за конституционни промени, лансирана от президента Радев, априори е обречена. За реализацията на толкова мащабен проект първата задължителна крачка е сондиране на мненията на парламентарните партии, от които зависят промените.


Президентската институция разфокусира вниманието си върху много теми. Липсва структуриран план за действие, който отчита приоритетите. В момента българските граждани са притиснати от екзистенциални проблеми, от липса на базови неща като вода, въздух, достъпно здравеопазване. Точно това са предизвикателствата от спешен порядък за институциите в страната, включително президентската.

 

ГЕРБ завършва годината като първа политическа сила по социология, с успех в изборния цикъл, но и с вътрешни колизии. Предстоят трудни месеци, като подводните течения са и около управлението, и в партията.

Коалиционното сътрудничество на ГЕРБ със СДС се превърна в константа. В някакъв смисъл партията на Борисов приватизира реформаторското минало на „марката СДС“.


След „Апартаментгейт“ Цветан Цветанов няма шанс за триумфално завръщане, но има инструментите да ерозира партията и управлението отвътре.

 

През 2019-а БСП не успя да трансформира политиките си и острата си опозиционност във възходяща обществена подкрепа и това остава водещата й задача. Две са основните причини за това: вътрешно-партийните саботажи и подценяване на съпротивителните сили и ресурсите на ГЕРБ. До края на април 2020 година, когато са преките избори за лидер на партията, Корнелия Нинова ще бъде в менгемето на проправителствената пропаганда и вътрешната опозиция. Шансовете є за успех на вота обаче са безалтернативни.

 

С коледното си обръщение почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган отправи предложение за промяна на модела чрез елита, опитвайки се да сведе до минимум хипотезата за промяна през стихийни фактори – улично недоволство и натиск. Настояването за програма за устойчиво развитие и вид програмно правителство продължава да е на дневен ред, но не среща одобрението на останалите политически сили, фактори и институции. Провеждането на честни избори е изведено като абсолютен императив и непосредствена цел.

 

Върху двата големи енергийни проекта - интерконекторът с Гърция и продължението на „Турски поток“ през България, е заложено политическото бъдеще на Борисов. В тях се оглеждат и мощните геополитически процеси в триъгълника ЕС – САЩ - Русия. Германия може да издържи на натиск отвън по отношение на „Северен поток 2“, но България - не.

 

България живее върху екобомба. Над 500 фирми внасят боклук от цял свят без ясни отговорности. Вносът на боклук е римейк на случилото се около югоембаргото, когато стройни структури между държава и мафия се занимаваха с контрабанда на горива. Сега върви същият процес със световния боклук. Напрежението по тази линия ще ескалира през първите месеци на 2020 година.

 

Ескалираща е и водната криза в Перник. Градът се превръща в социална и екологична бомба. Цял областен град е на колене от текущи кризи, които пряко засягат здравето на хората. Водната криза в Перник е най-драстичната, но не е изолиран случай, което говори за системен проблем.
Проблеми с язовирите и водната инфраструктура има навсякъде в страната. 350 000 граждани са оставени без вода, стотици язовири са без установена собственост .

 

На фона на избухващите проблеми, без тяхното решение, обществото показва признаци на вътрешна деструктивност. Това намери израз в липсата на солидарност към перничани, когато бе лансирана идеята да се свържат язовирите „Искър“ и „Студена“. Социалните мрежи се препълниха с откази и отправяне на обиди не към отговорните, а към техните жертви.

Налице е агресия на пътя, на пациенти спрямо лекари, а вече и разделение между лекари и медицински работници.

 

Отчитаме растящо социално недоволство - бунт за водната криза, на служители в БАБХ, на медицинските сестри и др. Изпълнителната власт е в непрекъснат режим на кризисен пиар, а в такава среда управлението по-скоро блокира, отколкото може да намери адекватно решение на проблемите.

 

Статистиката на Евростат показа, че България вече трайно заема последното място в подреждането на страните от ЕС по БВП на глава от населението, измерен чрез стандарта на покупателната способност (PPS).

 

Една от лошите новини през декември е фаталният завършек на сагата с пакета „Мобилност”, гласуван в рамките на триалога между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС.

 

ЧЕЗ продължи да разпродава активи не само в България, но и в Рyмъния. Te включвaт eднa oт нaй-гoлeмитe кoмпaнии зa дистрибуция, кaктo и нaй-гoлeмият вятъpeн пapк нa cyшaтa в Eвpoпa.

 

Както през 2019 година, така и през следващата, основен проблем за икономиката остава човешкият капитал. През третото тримесечие на годината разходите на работодателите за един отработен човекочас нарастват с 10% - растеж, движен от слабото предлагане на работна сила и повишаването на заплатите в публичния сектор.

 

Бизнесът желае радикално подобрение на инвестиционната среда в България.

 

ИСА направи кратка равносметка на очакванията и резултатите в икономически план.
Какво се случи през 2019?

- Най-вероятно растежът за 2019 г. ще бъде около 3,4%
- Запази се макроикономическата стабилност
- Приключи успешно проверката на качеството на активите на българската банкова система, което потвърди нейната стабилност
- Увеличиха се шансовете за стартиране на проекта АЕЦ „Белене“
- Мащабна хакерска атака на НАП осветли данните на 2/3 от българите
- Кристалина Георгиева беше избрана за управляващ директор на Международния валутен фонд


Какво не се случи?
- Не влязохме в Банковия съюз, нито във ВМ II
- Фолксфаген не дойде в България
- Не се състояха реформите в администрацията, здравеопазването и енергетиката
- Не успяхме да спрем пакета „Мобилност“

 

Краткото обобщение: несбъднати прогнози, нереализирани проекти и въпреки всичко растеж.

 

Започналите газови войни във връзка със Северен и Турски поток допълнително ще влошат и без това уязвимия енергиен сектор на Европа, който е изправен пред радикално преструктуриране за целите на диверсификацията и промените в климата.

 

Brexit е поредното и крайно болезнено доказателство, че в сегашния си вид проектът „Европейски съюз“ е в криза. Излизането на Великобритания вероятно ще доведе до значително съкращаване на икономическите, финансовите, политическите възможности на ЕС. Напускането на една велика сила, постоянен член на СС на ООН с ядрени възможности, значително намалява и геополитическата тежест на ЕС. Негативните финансови последици се изчисляват в милиарди евро както за Великобритания, така и за останалите в ЕС. Реформите в съюза ще се провеждат в атмосферата на финансово-икономически и военно-политически затруднения.


През 2019 година концепцията „Европа на различни скорости“ придоби все по-ясни очертания. Засилва се ролята на обединения „по интереси“ в рамките на ЕС, което още повече раздробява европейския континент (еврозоната, Вишеградската четворка, Ваймарски триъгълник и др.). Извършват се действия и се предлагат закони – на национално и европейско ниво, които са на ръба да нарушат основните човешки права, с които Европа се гордее.

 

Задълбочават се егоизмът и интровертността на националните правителства. Пукнатините в отношенията между „бедния” Изток и „богатия” Запад в Европа в някои области се превръщат в пропаст. Натискът върху по-малките членове на Съюза за приемане на непопулярни за тяхното общество решения се увеличава (например Истанбулската конвенция).

 

Напрегнатите отношения САЩ-ЕС се отразяват и върху отношенията на съюзниците в НАТО. Въпреки силните и резки изказвания на лидерите на НАТО за готовността и решимостта на Съюза да отрази всяка атака срещу всеки и всички, започнаха да се появяват публични изказвания в обратна посока. Макрон например отиде твърде далеч като диагностицира, че НАТО е в „мозъчна смърт“.

 

Рязко се динамизираха обществено-политическите процеси в резултат на новите комуникационни възможности. Това от своя страна съкрати съществено времето за традиционния начин на обмисляне, подготовка и вземане на политически решения, адекватни на тази усложнена среда. Този фактор води към увеличена опасност от емоционално мотивирани действия, които увеличават рисковете.

 

Анализът е изготвен от екип в състав:


Таня Джоева
Институт за стратегии и анализи
Валерия Велева
Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи

Валентин Радомирски (геополитика и дипломация)
Проф. д-р Даниела Бобева (икономика)

Международни наблюдатели:
Д-р Пламен Христов (Гърция, Кипър)
Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)
Борислав Ангелов (Русия, Северна Македония)

Ето и цялото съдържание на анализа:


I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. УПРАВЛЕНСКИ ДИНАМИКА И ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

ПРЕМИЕРЪТ Е ПРЕД ВЪНШНИ И ВЪТРЕШНИ ИЗПИТАНИЯ – ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ И СОЦИАЛНИ БОМБИ
ПРАВИТЕЛСТВОТО – С ЛАВИНА ОТ ПРОБЛЕМИ
ПАРЛАМЕНТЪТ - БЕЗ РЕФОРМИ И С НИСКО ОДОБРЕНИЕ
ПРЕЗИДЕНТЪТ – САМО С КРИТИКА КЪМ ВЛАСТТА НЕ Е ДОСТАТЪЧНО
ВЕНЕЦИАНСКАТА КОМИСИЯ И КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОМЕНИ

III. ПРОБЛЕМНИ КАЗУСИ
БОРБАТА С „ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА“ ОКОНЧАТЕЛНО КАТАСТРОФИРА

IV. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

ГЕРБ РЕГИСТРИРА ПОБЕДИ, НО НЕ И РЕСТАРТ НА ДОВЕРИЕТО. ВЛИЗА В ТРУДНА ГОДИНА
БСП - ПРЕД ПРЕКИ ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ. НИНОВА - БЕЗАЛТЕРНАТИВНА КАТО ЛИДЕР
ДПС - ДОГАН С НОВА ОФЕРТА ЗА ПРОМЯНА ЧРЕЗ ЕЛИТА И РЕСТАРТ НА МОДЕЛА
ПАТРИОТИЧНИЯТ СЕГМЕНТ – РАЗПАД, РАЗНОГЛАСИЯ, СТИХИЙНОСТ
ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ И НОВИ ПРОЕКТИ


V. ИКОНОМИКА – ДОБЪР ФИНАЛ НА СЛОЖНА ГОДИНА И ОПТИМИСТИЧЕН СТАРТ НА НОВАТА

VI. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА
НАЙ-НАКРАЯ „БРЕКЗИТ ЩЕ ИМА“! КАКВИ ЩЕ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА
СРЕЩАТА НА НОРМАНДСКАТА ЧЕТВОРКА В ПАРИЖ
РАЗГОВОРИТЕ НА НАТО В ЛОНДОН – РАЗЛИЧНИ ВИЗИИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА СЪЮЗА
ПИРОВА ЛИ Е ПОБЕДАТА НА ТРЪМП В ТЪРГОВСКАТА ВОЙНА С КИТАЙ?
ЕСКАЛАЦИЯ НА НАПРЕЖЕНИЕТО В ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ
РУСИЯ - РЕКОРДЕН ИНТЕРЕС КЪМ ГОДИШНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ПУТИН

VII. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – ПРЕД ИЗБОРИ И НЕЯСНО БЪДЕЩЕ
ГЪРЦИЯ – МЕЖДУ МИГРАНТСКИЯ ПРОБЛЕМ И ПРОТИВОРЕЧИЯТА С ТУРЦИЯ
КИПЪРСКИЯТ ВЪПРОС – РАЗМИНАВАНЕ МЕЖДУ ЕЛИТ И ОБЩЕСТВО
В КОСОВО НАРАСТВА ВЕРОЯТНОСТТА ОТ НОВИ ИЗБОРИ
АЛБАНИЯ – АКТИВНА ВЪНШНА ПОЛИТИКА И ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ЩЕТИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО

 

Пълният 68-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати.
За контакти и абонамент - 0878 852 713


От категорията

Валерия Велева: БОРИСОВРАДЕВСПРЕТЕСЕ !

-1448546816.jpg

Хората седят затворени по домовете си, стискат зъби с пламнали от проблеми и ...

8 апр. 2020 | 01:53

Проф. Петър-Емил Митев: Ген. Мутафчийски показва лидерски качества - решения, харизма, резултати

-1479297140.jpg

Мястото на нашата страна е в Европейския съюз, а мястото на самия ЕС не е ...

5 апр. 2020 | 14:40

The Times: Дойде ли краят на Pax Americana

Снимка: YouTube-1586355674.jpg

Коронавирусът не се респектира от никого и не се спира пред никакви граници. ...

8 апр. 2020 | 17:18

Финансист: Икономиката не е спортна кола - да спира и тръгва, когато искаме. По-скоро е товарен влак

Питър Шиф, финансист-1586354265.jpg

Живeeм в cтpaнeн cвят, в ĸoйтo бюpoĸpaтитe ни ĸaзвaт, чe тpябвa дa ce жepтвaмe, ...

8 апр. 2020 | 16:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


3 ян. 2020 | 16:37Всичко написано в анализа и изводите на ИСА Е ВЯРНО и не трябва да продължава този геноцид над българската нация от сегашните управници начело с Тиквата!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


3 ян. 2020 | 09:26Нека не си кривим чуждопоклонно душите а признаем че; Родината на Дякона, Ботева и Вапцарова в началото на 2020г. оставихме кат захвърлена, НАТОризирана ПАЧАВРА, зад петролните коран пикльовски геноциди! Зад океанските петрол геноцидни, коран пикльовци, дем(ек)ократи, съвсем загубили едновлстната си химера, се залъгват с единственият начин на агрессия, разхвърляне на ляво и на дясно санкции, срещу прогреса и Човека, мислейки че нещо ще постигнат! Прогресивните Българи, автори на "Българският нов жизнен формат" http: www.spiralata.net biblioteka , неутолимо «Верни в курса на Дякона, Ботева и Вапцарова за ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА», негодуваме пред факта че сме държава, с Евро откраднат суверенитет и раболепничим с думата "демокрация"! Не може и няма да има демокрация и истински Евро съюз, в условия на санкции, рестрикции, ултиматуми и заплахи, сред държави членки с потъпкан и откраднат СУВЕРЕНИТЕТ! Не може и няма да


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


31 дек. 2019 | 00:15Най_големият проблем на България е Тиквата, драги другарки и другари анализатори.Заради Тиквата има правителство на тиквениците, което е докарало страната до този хал.Има Тиква има проблем, няма Тиква, няма проблем.Що се отнася до т.нар. социални трусове, това е израз на демагогия за обща консумация, щото на никой не му пука за това как живеят иванчовците и пенките, а проявите на тези трусове в национален мащаб по скалата на Рихтер са като тези на пръдня в гащи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


3 ян. 2020 | 03:11Лулчев, честно да ти кажа брат, май трябва като паднат башибозуците, следващите да отменят всички закони, разпоредби, укази, договори ............ след 92 3 г. Няма смисъл да им четем творчествата на тези национални престъпници. Референдум за терористичната организация нато и евроджендъромюсюлманският халифат. Ако БСП мнооого държи да остане в родината си европа, за да се съешава с джендърите и те в канафката при ГРОП.


Лулчев


2 ян. 2020 | 20:42Тук може да прочетете какви са заплатите на кастата, която държи Тиквата и Шайката му на власт...https: www.lex.bg laws ldoc 2135799916...(Преходни и Заключителни разпоредби КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ 289 ОТ 20 НОЕМВРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ )


FuckEU


31 дек. 2019 | 15:08Тресат се хората яко и социално...:)))) След "демократичният" новоговор на анализатори, социолози и други завършващи на ози, ще им се наложи скоро да учат езика и на главорезите, които браниха с голи гърди.


OFFche Welle


30 дек. 2019 | 22:35"ПРЕЗИДЕНТЪТ САМО С КРИТИКА КЪМ ВЛАСТТА НЕ Е ДОСТАТЪЧНО"........... Когато преди година ЛЯВАТА журналистка Калина Андролова написа: Това е един дърдорещ нещастник и нищо повече....За България не е достатъчно да има "нормален" президент, а трябва да има силен президент." , всички я псуваха, НАЛИ ?................... Айде да ви чуя сега?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


30 дек. 2019 | 19:59Когато отхвърлим игото на Мутрьо Пръстовете ще се окажем в разпродадена, разорена и потънала в дългове страна. Хилядите язовири съсипани, въздухът отровен, хората избягали, а договорите заробващи. Всичко държавно, което е носило пари концесионирано, а шепата хора останали тук скарани, защото част от тях са искали за едната заплатка да служат на престъпната власт. И насред всичко това, ще стърчат три държавни самолета, за да може Башибозука да има с какво да бяга.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


30 дек. 2019 | 19:11ПРЕДИЗВЕСТЕНИ ПРОВАЛИ Елена Гунчева https: svobodnoslovo.eu %d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8 %d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


30 дек. 2019 | 15:50Правителството отчита успехи по всички направления ,а критичната маса на недоволството нараства защо?Защо е недоволен народа? Политическият елит е неспособен да реши проблемите, пред които е изправена страната. Разпада се общностният конструкт на държавата и какво трябва да направи държавата ,обществото?Да се вдига на бунт? Да сваля правителството което разпада държавата? Българският политически и чиновнически елит се е превърнал в отделна каста, което е характерно за тоталитарни и автократични режими.И какво да направи народа?Може би ИСА поне ще го прикани да гласува и да промени този елит! На фона на избухващите проблеми, без тяхното решение, обществото показва признаци на вътрешна деструктивност. Защо ?Защо този народ не се бунтува ,за водата ,за въздуха си за живота си а е деструктивен?ИСА дайте му знаци,дайте му рецепти,дайте му светлина как да се справи.Ако смеете.Защото после може да ви питат.Ама нали вие сте анализаторите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


2 ян. 2020 | 20:42Тук може да прочетете какви са заплатите на кастата, която държи Тиквата и Шайката му на власт...https: www.lex.bg laws ldoc 2135799916...(Преходни и Заключителни разпоредби КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ 289 ОТ 20 НОЕМВРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ )


Лулчев


31 дек. 2019 | 11:02Заради това, Стършеле, т.нар. български политически елит бяга като дявол от тямян, когато чуе разговори за изчерпване на на възможностите на политическите субекти и веднага започват да обясняват и разясняват за някакви свои реформи и трансфомации, които щели да ги осъвременят и ...естествено демократизират.Накратко казано и онагледено, все едно, че управлението на България в 2019 г. на 21 век е поставено по силата на някакви си уж законови в избори в ръцето на единия от петте айдука с мераци за управление...И народът чака трепетно този айдук да си отиде и да го смени някой от останалите, седящи търпеливо в опозиция за да има някакъв демократичен кръговрат, наужким де.Честита Нова година, Стършеле! Бъди жив и здрав, и близките ти също!


Лулчев


31 дек. 2019 | 10:50Народът е деструктивен, защото не вижда светлина в тунела, инстинктивно го прави и може би е прав, защото ако теоретично предположим, че правителството на Тикваров падне днес и се насрочат парламентарни избори през април 2020...и те бъдат спечелени от друга партия от съществуващите в българския политически спектър, такава партия,уж мислеща за народа и националните интереси...резултатът от управлението и едва ли ще е по_различен от този на партията на Банкянския павиан.


Kai


30 дек. 2019 | 18:47Може ли да ме светнете коя маса на недоволството е критична и как се замерва? Щото у кръчмата ме питат.


Какво падение


30 дек. 2019 | 18:06Поддържаме...Респект за анализа "СТЪРШЕЛ"!!!


Mari Paunova


30 дек. 2019 | 17:56Абсолютно точно, поздравления!!!


Стършел


30 дек. 2019 | 15:36Не искам да се меря с колектива на ИСА.Там всички са уважавани видни журналисти,икономисти политолози,геополитици ,дипломати,международни наблюдатели.За да се направи анализ се събира огромно количество информация за да е обективен.И да анализа е обективен,обхватен,задълбочен за периода.Но този анализ за кой е?За управляващите или за простосмъртния народ?Ако е за управляващите ,те вслушват ли се в него?Реагират ли,дали положително или отрицателно?Ако е за народа,аз виждам констатации,които ние не само знаем а и ги чувсвуваме.И на управляващите и на народа са му нужни решения.Всяка една уважаваща себе си институция включая и ИСА трябва да предлага на базата на анализа решения. Ако анализа е верен ,решенията ще дават резултат,ако не е и няма резултат от решенията никой няма да се интересува от този анализ.Просто ще го прочете за информация.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


30 дек. 2019 | 20:58Анализа добре ! А решения някакви ? Защото иначе е безсмислен !


Какво падение


30 дек. 2019 | 18:08Това също е полезно да се знае!