Игор Грацца

В новия спектакъл "OFU - Приземяването" ще участват повече от 100 души: акробати, еквилибристи, фокусници, клоуни и дресьори

Игор Грацца от “Большой Московский Цирк": Ще се приземим в България с разтърсващ спектакъл (ВИДЕО)

4549 | 20 март 2019 | 14:48

„Большой Московский Цирк” няма еквивалент в света и предлага неповторимо зрелище. Предстои едно невероятно приключение с „извънземни”и техните авантюри на земята.“ На арената ще кацнат гигантска летяща чиния, огромен лунапарк, строителен кран, хиподрум..

Игор Грацца-1553172488.jpg “Большой Московский Цирк": Ще се приземим в България с разтърсващ спектакъл-1553087563.jpg “Большой Московский Цирк": Ще се приземим в България с разтърсващ спектакъл-1553087548.jpg “Большой Московский Цирк": Ще се приземим в България с разтърсващ спектакъл-1553087533.jpg “Большой Московский Цирк": Ще се приземим в България с разтърсващ спектакъл-1553087506.jpg

Оля Ал-Ахмед 

Специално за Епицентър.бг 

Интервю с Игор Грацца - заслужил акробат и ръководител на акробатическия номер на успоредките в новия спектакъл на “Большой Московский Цирк” "OFU - Приземяването".

След невероятния успех на високотехнологичните програми “Circus 2.0” и “UFO”, “Большой Московский Цирк” се завръща с двучасов спектакъл "OFU - Приземяването", който ще бъде показан пред българска публика за първи път.

Премиерните представления ще се играят на 21 март Русе Арена “Монбат”, 24 март Пловдив „Колодрум”, 26 март София Арена “Армеец”, съобщиха за БТА организаторите.


„Изключително сме щастливи стремглаво да се „приземим” отново в България, този път с един разтърсващ спектакъл пълен с изненади. Основатели на "Болшой Московский Цирк" са  Братята Асколд и Едгар, от циркова династия Запашни  -  абсолютни лидери по продажба на билети в Русия и в света. На година броят на зрителите им превишава 700 000 души. Освен, че са в ТОП 100 на руския Форбс , двамата са режисьори на  спектаклите  на "Болшой Московский Цирк" .

Фен базата на “Большой Московский Цирк” е огромна - от световни рок легенди като Мерилин Менсън, до политическата фигура номер 1 в Русия - Владимир Путин. Кралското семейство на Монако не пропуска спектакълите на трупата когато са във Франция.

„Большой Московский Цирк” няма еквивалент в света и предлага неповторимо зрелище за малки и големи. Децата до 7 годишна възраст се допускат без билет и с право на отделно място.  За целта е необходимо родителите или придружителите да носят копие на акта за раждане на детето, съобщават органицаторите.

- Спектакълът, с който идвате в България "OFU - Приземяването", до момента не е показван в чужбина, нали? В какво се крие неговата специфика?

- Да, така е. Той спектакъл го създадохме специално за това турне и за пръв път извън Русия ще бъде показан първо в България. За да се създаде един такъв грандиозен спектакъл първо се приготвят ескизите. Пазим ги в пълна тайна и конфедициалност, за да не изтече ексклузивна конфиденциална информация за сюжета и замисла. По ескиза и сценария се подготвят съответните номера, шият се много скъпи и оригинални костюми. Подготвя се декора. Ще има огромно количество декор и реквизити в този спектакъл. Този път ще покажем на българските зрители наистина нещо не просто ново, а напълно иновативно – един спектакъл пълен с изненади и не показвани циркови каскади и номера. “Большой Московский Цирк” се завръща в България с двучасов спектакъл "OFU - Приземяването", който ще бъде показан пред българска публика за първи път.  Изключително сме щастливи стремглаво да се „приземим” отново в България, този път с един разтърсващ спектакъл пълен с изненади. Винаги българската публика ни е посрещала с интерес, но този път сме убедени, че любопитството към "OFU - Приземяването" ще е в пъти по-голямо, предвид сюрпризите, които сме ви приготвили. Предстои едно невероятно приключение с „извънземни”и техните авантюри на земята.“ Този проект е едно логично продължение на предишния спектакъл, с който Ви гостувахме и който се наричаше UFO. Премиерата му за руската публика вече се състоя на 29 декември, за Нова години в Двореца на Спорта в Москва – „Лужники” и се увенча с огромен успех. Надяваме се и българската публика също да ни посрещне подобаващо и изпрати с бурни аплодисменти.

 

- Колко циркови артиста ще участват в шоуто "OFU - Приземяването"?

- Ще участват над 100 души - акробати, еквилибристи, фокусници, клоуни и дресьори на животни. На арената на цирка ще излязат едни от най – добрите циркови артисти в света -  водещи имена на руския цирк, лауреати на престижни фестивали и майстори на спорта от международна класа. Това е един изключително сериозен мащабен и скъп проект с огромно количество декори и реквизит, атрактивни и скъпи костюми. Така че българските зрители ще са първите, които ще видят това уникално шоу.Декорите на спектакъла надвишат очакванията и на най-разглезения зрител. На арената ще кацнат гигантска летяща чиния, огромен лунапарк, строителен кран, хиподрум, декоративен съветски цирк, Третяковска галерия и лаборатория за изследване на извънземни! Шоу спектакълът "OFU - Приземяването" ще остави трайна следа в съзнанието ви с невиждани циркови номера, каскади с животни, впечатляващи видео и лазерни ефекти,  пищни костюми, авторска музика и много други изненади.

- Колко време  ви отнема подготовката на такъв спектакъл?

- Принципно ние имаме готови отработени номера, но на тях трябва да им се придаде иновативната стилистика, съответстваща на конкретния сценарий. Такъв един проект ни отнема около година работа. Първо се ражда идеята. Докато работим над един проект, вече сме замислили следващия. И така, всеки нов спектакъл буквално се застъпва с предходния. Идеята се ражда и започва работата по нея за да се превърне в спектакъл. Активният период на репетиции е половин година, после вече е отработване на детайлите.

- Вие сте художествен ръководител на номера на гимнастици на успоредки, прескок и висилки. Нещо по специфично в тяхната подготовка?

- Ние, акробатите в цирка,  всички сме бивши спортисти. В номера участват шест души, търсим седми, но все още не можем да намерим подходящ спортист за този рисков номер. Идват на кастинг дори майстори на спорта по гимнастика, и въпреки това ние не виждаме у тях съответните способности за конкретната дисциплина. Не всички са готови да се сблъскат лице в лице с риска. Всички сме дошли на манежа от спортната гимнастика. Спортната гимнастика за мъже включва 6 дисциплини: упражнение на земя, кон с гривни, халки, прескок, успоредка, висилка.  И сега тези гимнастици вече не се борят за медали, а за красотата на спорта преминал в изкуство. В спорта атлетът играе на един уред,  а тук демонстрираме едновременно майсторство на няколко, като освен безупречна техника влагаме и много артистични елементи. Тук, на манежа, за бившите спортисти е малко по-тежко от залата, тъй като се преплитат различни техники, различни дисциплини, височината и риска е в пъти по-голям от този в залата.

Момчетата буквално летят във въздуха от една успоредка на друга, на огромно разстояние, без лонджа, пред предпазен колан. Това е изключително опасно и риска е голям.

На репетицията те го отработват с лонджа, разбира се, но вече пред публиката, по време на шоуто номерът се играе без лонджа. Затова той трябва да е изпипан не на 100, а на 200%! Този жанр е един от най-травмо опасните и рискови. Процентът на риска е много голям. Всички са минали през травми, но това ни е работата. Продължаваме напред.

- И все пак с какво се отличава акробатиката в спорта от тази в цирковото изкуство? И защо толкова много спортисти искат да работят в цирка?

- В спорта се придържаш към канонизираните елементи и се бориш за медал. В цирка към тези елементи прибавяме подправки: душевност, артистичност, импровизация. Играем в красиви костюми, придържаме се към сценарий и постановката. Слушаме не само треньора, но и режисьора. Всеки си влиза в ролята и се бори не за медали, а за аплодисментите на зрителите. Тук сме много, цял отбор, а играем като един! Музиката по време на спектакъла ни окрилява с творческо вдъхновение, и така, момчетата от обикновени спортисти се превръщат в артисти.

- Казвате, че в спорта се борите за медали, а циркът с какво мотивира бившите спортисти?

- С изключително добрите заплати! Това не е маловажна мотивация – да ти се плаща много добре за добре свършената работа. Затова всички се стараят на максимум и дават всичко от себе си! И млади и стари спортисти се надпреварват да попаднат в цирка заради много доброто и достойно заплащане. В спорта са добре платени само звездите, а тези, които не са били забелязани, така си и остават незабелязани. А има толкова много талантливи, кадърни и можещи спортисти, но без късмет. Циркът е трибуна за изява на можещите, на силните, на талантливите спортисти. Дори майсторите на спорта или кандидатите не са с големи доходи.

И тук те са в пъти по-добре платени от спорта, в който не са ги дооценили или забелязали. Затова бягат от спорта в цирка, за да печелят добри пари!

Ето, ние в трупата имаме един акробат, Давид, който е на 19 години. Той току-що завърши спортното училище и не продължи в спорта, дойде веднага в цирка. Не си е намерил треньор след завършване на училище, няма никакви перспективи в спорта без треньор и отбор, и буквално, не знаеше на къде да тръгне. Нямаше доходи. И тук той показа уникални, невероятни умения. Оказа се, че това е едно невероятно талантливо момче. Сега той изпълнява един от най-рисковите „полети” на успоредка. Той е лидер на успоредките при нас в цирка!


Друга мотивация за бившите спортисти е, че ние много гастролираме, обикаляме света с цирка. И пак ще се повторя, че най-големият златен медал за цирковия артист са аплодисментите на зрителите. Циркът дава и голямо морално удовлетворение на спортистите. Те не просто са показали определен номер, а са го направили красиво, с усмивка, с патос, с огромен позитив. И веднага ти става приятно на душата, че зрителят те е харесал. Е, после вместо златен медал на стената си тръгват с хубава заплата!

-Имало ли е случаи на сблъскване на акробатите по време на полет от една успоредка към друга?

-Разбира се. Това е рискът на професията. Но това се случва много рядко, но е имало такива сблъсъци, които понякога се разминават с малки травми, а понякога със сериозни. Те продължават обаче, нищо не е в състояние да ги откаже. Това е адреналин!

 Игор Грацца от “Большой Московский Цирк": Ще се приземим в България с разтърсващ спектакъл

„Большой Московский Цирк” няма еквивалент в света и предлага неповторимо зрелище. Предстои едно невероятно приключение с „извънземни”и техните авантюри на земята.“ На арената ще кацнат гигантска летяща чиния, огромен лунапарк, строителен кран, хиподрум..

От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи -1614409067.jpg

Първият министър на правосъдието на НФР Македония Павел Шатев и ...

27 февр. 2021 | 08:55

Владимир Перев: Нашата цел трябва да бъде борбата за демокрация в Македония и в България

-1607077358.jpg

В Македония скоро няма да спре процесът, който осъжда хората, които показват ...

25 февр. 2021 | 11:12