Правителството подготви икономически пакет от 45 млрд. евро в помощ на бизнеса и гражданите

Икономическата активност във Франция се е свила с 35% заради карантината

585 | 26 март 2020 | 12:19

Финансовият министър Брюно Льо Мер сравни ситуацията с Голямата депресия от 1929 г


Икономическата активност и разходите на домакинствата във Франция са намалели с 35 процента до около 65 процента от нормалните равнища заради коронавирусната епидемия, съобщи днес националната статистическа служба, цитирана от световните агенции.

Изчисленията са направени чрез сравнение между обичайната за този период на годината икономическа активност и ситуацията през миналата седмица, уточнява ТАСС.

Статистическата агенция даде първата картина на влиянието на строгите ограничения, наложени в страната, върху икономиката с публикувания днес месечен индекс на бизнес доверието, информира Ройтерс.

Показателят отчита най-силния си спад от 1980 година, когато започва измерването му. Индексът се е понижил до 95 пункта за март спрямо 105 пункта през февруари, като особено силно е свиването в секторите на услугите и търговията на дребно, предава БТА.

Френското правителство подготви икономически пакет на стойност 45 млрд. евро или 2 процента от националния брутен вътрешен продукт (БВП), включващ най-вече разсрочване на данъци и вноски, начислявани върху възнагражденията, за компаниите, както и компенсационни плащания за фирми, които прехвърлят служители си на непълно работно време. Правителството гарантира и корпоративни кредити на обща стойност до 300 млрд. евро или 15 процента от БВП в опит да поддържа кредитирането.

Според статистическата служба все още е твърде рано да се прави прогноза колко силен ще е спадът, но според експертите всеки месец на карантина ще свива икономическата активност с 12 процентни пункта на тримесечна основа и с 3 процентни пункта на годишна.

При извънредното актуализиране на бюджета миналата седмица правителството прогнозира свиване на икономиката на Франция с 1 процент тази година вместо очаквания по-рано растеж от 1,3 процента.

Финансовият министър Брюно Льо Мер обаче по-късно заяви, че спадът може да бъде много по-силен и сравни ситуацията с Голямата депресия от 1929 година.


ОЗК

От категорията

Шефът на БНБ: Работи се по мерки за отлагане на плащането по кредитите

Кадър Нова телевизия-1585547148.png

Работи се по три пакета от мерки, които да гарантират безпроблемното ...

30 март 2020 | 08:43

Чакаме банкова ваканция за кредитите и евентуално минимална заплата за самоосигуряващите се

Чакаме банкова ваканция за кредитите и евентуално минимална заплата за самоосигуряващите се-1585550730.jpg

Тепърва ще се уточнява, вероятно според банката, какво да се плаща – например ...

30 март 2020 | 09:42

Завод "Арсенал" започва работа при строги защитни мерки

-1544077967.jpg

За всички девет хиляди служители на дружеството са подготвени лични предпазни ...

30 март 2020 | 10:49

"Тойота" затваря заводите си в Европа до средата на април

-1536399054.jpg

Частично е спрял производството и в заводите в Северна Америка и Югоизточна Азия

30 март 2020 | 10:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.