Илхан Кючюк

Сега трябва максимално да отложим разглеждането му в пленарна зала, смята евродепутатът

Илхан Кючюк: Без решението на Таяни по пакета „Мобилност“ щеше да настъпи хаос

4632 | 28 март 2019 | 12:33

Президентът на Европейския парламент постъпи по възможно най-коректния начин, а то е да спази правилника и взе възможно най-доброто решение, коментира заместник-председателят на АЛДЕ


Пакетът „Мобилност“ отпадна от дневния ред на ЕП, поне на вчерашното пленарно заседание, но протестите в Страсбург и София обединиха евродепутати и превозвачи от цяла Източна Европа. Какви перипетии очакват спорните текстове и налице ли е единността, както сред протестиращите, така и на политическата сцена в повратните моменти? От Страсбург темата поканихме да коментира евродепутатът Илхан Кючюк, зам.-председател на АЛДЕ и председател на младежката организация на ДПС в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Г-н Кючюк, нека започнем с вашата оценка на вчерашната победа пакетът „Мобилност“ да бъде върнат в Транспортна комисия. На фона на всички разностранни мнения, които чухме през изминалия ден, малка или голяма стъпка напред е и колко голяма победа, според вас, беше това?

Илхан Кючюк: Това беше единственият възможен ход, който трябваше да бъде направен от президента Таяни, защото не виждахме как могат да бъдат изгласувани 1224 предложения, някои от които разделно. Това практически означаваше 4 хиляди пъти да гласуваме. Много от колегите, включително тези, които са в Транспортна комисия, нямаше да бъдат в състояние да обяснят какво точно гласуват. Щеше да бъде един абсолютен хаос и в крайна сметка това нямаше да доведе до никакъв положителен резултат. Президентът Таяни постъпи по възможно най-коректния начин, а то е да спази правилника на ЕП и взе възможно най-доброто решение да се излезе от тази парламентарна ситуация. Сега текстове отиват в ресорната комисията по Транспорт и туризъм, гласуването ще бъде следващата седмица там. Има необходимост от това да се събере мнозинство по всеки един текст, който да бъде върнат обратно в пленарна зала. Минимумът е 17 души, т.е. от 49 души 17 души трябва да подкрепят дадено предложение, което вече е направено като такова, за да може да бъде гласувано в пленарна зла.

Водещ: Т.е. ако говорим за разглеждане на мобилния пакет в този мандат на ЕП, само един ли е възможният сценарий или Транспортна комисия ще има няколко възможности да гласува текстовете?

Илхан Кючюк: Транспортна комисия има мандат, койот е даден от председателя на ЕП в следващата седмица да излезе с консолидирано решение. На този етап какво ще бъде консолидираното решение, не е ясно. Нормалната практика, разписана в правилника е да има т.нар. „shadows meeting” – срещи, които се провеждат между докладчиците от всяка една политическа група и се оформят компромиси. Към настоящия момент не съм видял и никой от колегите не е видял такива компромиси. Нямаше предложени компромиси за тази пленарна сесия и затова беше невъзможно гласуването. Но добрата новина беше, че имаше политически дебат, защото до настоящия момент основно координаторите поставяха една гледна точка, като поддържаха линията, че трябва да се подкрепя само тяхната гледна точка. А тук се видя, че доста други колеги взеха думата, включително и от България, включително и от държавите от Източна Европа. Видя се, че проблемът има много по-голяма сложност и гледните точки не са една и две, а са десетки. Това беше също един добър политически знак вчера. Какво можем да направим оттук нататък обаче е по важното. Трябва да работим активно, както го правихме досега, да се опитаме в рамките на ресорната комисия по Транспорт и туризъм да забавим максимално процеса, т.е. да аргументираме всяко едно от тези предложения, защото под тези предложения стоят и нашите подписи. И евентуално да се опитаме да изтласкаме самото вкарване в пленарна зала не през месец април, а по-нататък във времето. Но това са тактически ходове, които ще ги мислим по-нататък с колегите, имаме няколко оперативни групи.

Анна АНГЕЛОВА, Агенция "Фокус"

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи -1614409067.jpg

Първият министър на правосъдието на НФР Македония Павел Шатев и ...

27 февр. 2021 | 08:55

Владимир Перев: Нашата цел трябва да бъде борбата за демокрация в Македония и в България

-1607077358.jpg

В Македония скоро няма да спре процесът, който осъжда хората, които показват ...

25 февр. 2021 | 11:12