ДПС държи на своите стратегически партньори, най-важните от които са САЩ, коментира евродепутатът

Илхан Кючюк: Ние имаме роля в избирането на Радев за президент, но той се провали като обединител

5249 | 7 окт. 2021 | 17:54

Докато се докаже невинността на Пеевски, ние продължаваме да твърдим, че санкциите "Магнитски" са един външнополитически скандал, повлиян от Бълагрия. Те не опират на толкова сериозни провинения, за да има такива високи санкции


Предстои да вземем решение за кандидатурата ни за президент. Твърде вероятно е, че ще имаме собствена кандидаура. Предстоят консултации с областните ръководства. Ние имаме роля в избирането на Радев за президент, но той се провали в усилието си да обедини нацията.

Това заяви евродепутатът Илхан Кючюк пред bTV.

 

По думите му предстои партията да реши кой ще издигне за кандидат за президент. "Ние имахме роля за избирането на Радев. Смятахме, че той може да създаде среда, която да обедини усилията на цялата нация. Към онзи момент Плевнелиев не изпълняваше тази роля. Констатацията ни е, че Радев се провали в обединението на нацията и не очерта ясните приоритети около страната", каза той.

 

Президентът държи цялата власт и това му харесва. Назначава министри за които има тежки съмнения, че може да имат и чуждо гражданство, което е тежко нарушение на Конституцията", подчерта Кючюк.

"В Сърница никой не купува гласове. Това понятие за хората там е непознато. Кметът обаче е предупреден да внимава. Показали са му полицейската палка и са му казали да е внимателен. Ние сме партия, което ще търпи такова поведение", каза евродепутатът. 


Кючюк  коментира и сагата с Делян Пеевски: "Докато се докаже неговата невинност, ние продължаваме да твърдим, че санкциите "Магнитски" са един външнополитически скандал, повлиян от Бълагрия. Те не опират на толкова сериозни провинения, за да има такива високи санкции".

 

Има много масирана атака срещу г-н Пеевски през последните години и тя идва основно от кръга "Капитал" и от неговите медии. Защото г-н Пеевски през годините разобличава задкулисието на този кръг. Задкулисието в България е огромно и г-н Пеевски - точно с трите си медии - пречеше на Прокопиев да реализира своя икономически интерес, който минава през политическа реализация, заяви пред bTV евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк.

По думите му санкциите "Магнитски" са външнополитически инструмент и са наложени върху бившия народен представител от ДПС без сериозно основание:

"Прокопиев ползва своето влияние, задкулисието в България е огромно. Атаката е срещу Пеевски, защото той разобличава кръгът Капитал".

Според Кючюк кръгът "Капитал" представлява концентрация от медии и неправителствени организации, които си помагат взаимно:

"Този кръг може да няма представители в Народното събрание, но забележете - във всяко едно правителство има своите министри, а това са думи на бившия премиер Бойко Борисов, не мои. Той сам е казвал, че в първото му правителство е имало 6 имена, свързани с Прокопиев."

Евродепутатът е категоричен, че от ДПС биха защитили всеки техен член или симпатизант, ако попадне в ситуация като тази на Делян Пеевски:

"Това е принципна позиция на ДПС. Ние не сваляме доверието си просто защото някой иска да го свалим, или защото казва, че той не е прав. Искаме доказателства и основания. Не искам да се превръщам в адвокат на г-н Пеевски, но той е декларирал всичко, което е трябвало да декларира по закон"

Кючюк смята, че е било грешка съвместната историческа комисия да се постави на фронтално място като "незаобиколим камък", от който зависи българското одобрение за евроинтеграцията на Северна Македония.

"Фалшивите новини пречат най-много на отношенията между България и Македония. Загубихме идеята за общо бъдеще. Имаме нужда български медии да работят на територията на Македония, както и техни медии да дойдат тук", добави той.

 

Кючук съобщи, че Либералите от ЕС ще изпратят мисия за изборите - за пряко наблюдение на процеса.

 Илхан Кючюк: Ние имаме роля в избирането на Радев за президент, но той се провали като обединител

Докато се докаже невинността на Пеевски, ние продължаваме да твърдим, че санкциите "Магнитски" са един външнополитически скандал, повлиян от Бълагрия. Те не опират на толкова сериозни провинения, за да има такива високи санкции

От категорията

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат
(Видео)

Радев и Йотова полагат клетва. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория им мандат-1642575800.jpg

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за ...

19 ян. 2022 | 08:05

Добромир Живков: Президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията
(Видео)

-1478008861.jpg

Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в ...

19 ян. 2022 | 09:14

Проф. Александрова: Омикрон не е толкова безобиден, колкото си мислехме
(Видео)

-1613832949.png

Възможни са и други антирекорди по заболеваемост, прогнозира вирусологът

19 ян. 2022 | 09:55

Лорер с ново министерство от 482 души и двама зам.-министри
(Видео)

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер ще има двама заместници и ново министерство от 482 души. Снимка БГНЕС
-1642578693.png

В Министерството на иновациите и растежа се прехвърлят: Българската агенция за ...

19 ян. 2022 | 09:45