Илхан Кючюк: Скопие са готови за разговор с България и той трябва да бъде проведен

Има едно голямо неразбиране между нашите искания към тях и техните очаквания, каза евродепутатът

Илхан Кючюк: Скопие са готови за разговор с България и той трябва да бъде проведен

3570 | 20 февр. 2021 | 10:08

От блокирането и лошите съседски взаимоотношения няма печелещи - всички са губещи. Кючюк беше категоричен, че не може под претекст, че ще има избори, да бъде спирана работата на съвместната историческа комисия.

Илхан Кючюк: Скопие са готови за разговор с България и той трябва да бъде проведен -1613808576.png-1569309864.png

"Като постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония имам своята отговорна позиция, което изисква да координирам цялостната политика на ЕС, но от друга страна, това, че съм български политик, по никакъв начин не пречи на разговора, а дава възможност да се влезе в емоционалния разговор за отношенията между двете страни", това заяви в предаването "Панорама" евродепутатът Илхан Кючюк.

И допълни, че това му дава силен инструмент да поставя проблеми, които го притесняват.


"Аз поставих пред всички официални представители въпроса със запаленото българско знаме, оскверняването на символи, но със същата тежест и със същите аргументи поставих и правата на българските граждани, на хората, които се чувстват с българско самосъзнание, както и правата на всички останали малцинствени групи", допълни Кючюк.


Той беше категоричен, че не можем да говорим за човешки прави и свободи, само когато предстоят избори, или само когато е важно от гледна точка на един или друг интерес. Човешките права и свободи са важна част от доклада за напредъка на Република Северна Македония.

 

Според него, Скопие са готови на разговор, който трябва да бъде проведен между двете страни. Но има едно голямо неразбиране между нашите искания към тях и техните очаквания. По думите му, от блокирането и лошите съседски взаимоотношения няма печелещи - всички са губещи. Кючюк беше категоричен, че не може под претекст, че ще има избори, да бъде спирана работата на съвместната историческа комисия.


"Историята обаче не бива да превзема целия разговор за бъдещето на Република Северна Македония. Свързаността - инфраструктурна, дигитална, междучовешка трябва да продължи. И тук Европа може да бъде в помощ", допълни евродепутатът.


Европейската комисия направи две много важни неща.

Първото е общата ваксинационна политика и поръчването на ваксини от името на всички. Противното би означавало ваксинационен национализъм. Второто е ваксинирането на всички европейски граждани, каза Илхан Кючюк.


Но според него ЕК много късно е започнала да преговаря с фармацевтичните компании. Разговорът за Европа понякога изисква и доза критицизъм. Това не означава, че сме антиевропейци, а искаме да направим Съюза по-работещ, по-ефикасен и функционален.


"Европа няма да ни реши тежките проблеми, свързани със здравеопазването, с всички сектори, които имат нужда от реформиране, но пандемични кризи като тази изискват координация на европейско ниво и тук очаквам българският глас да бъде чут и изразен", каза още българският евродепутат.

Васил Левски има своето голямо измерение в националния ни пантеон, но погледнато в европейски план – той има своето огромно измерение и в цивилизационното развитие на европейската идея, посочи Илхан Кючюк.


От категорията

Радев пред енергетици: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения

Радев: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения-1634414368.jpg

По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на ...

16 окт. 2021 | 19:16

Богомил Манчев: Очаква ни трудна зима от финансова гледна точка

-1528279032.jpg

Ако газът се е увеличил за няколко пъти 150-180%, сметките за парно няма да са ...

16 окт. 2021 | 22:43

Искра Михайлова от Монтана: Къде е обликът на президентството и къде е мисията на президентството?

Искра Михайлова от Монтана: Вицепрезидентът се бори за каузи-1634416685.jpg

ДПС е партията, която има огромни заслуги за изграждането на държавността в ...

16 окт. 2021 | 23:37

Карадайъ в Монтана: ДПС е гарант, че Конституцията и законите ще се спазват

-1634405466.jpg

Изправям се пред вас в трудно време, изпълнено с изпитания и предизвикателства, ...

16 окт. 2021 | 20:25