Илияна Йотова – различният вицепрезидент!

Политикът, който поставя проблемите директно, без да създава скандали и използва остър език

Илияна Йотова – различният вицепрезидент!

9937 | 27 ян. 2020 | 13:04

С всеки ден свой ден на „Дондуков“ 2 показва, че този пост има значение, а не е отживелица от политическите баланси в началото на прехода


На 22 януари се навършиха три години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е публичната длъжност в България, най-ощетена откъм функции. Но и даваща възможност на този, който я заема, да изяви в най-голяма степен себе си.
Както направи вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

От началото на демократичните промени до днес за вицепрезидента се говори главно в контекста на някакъв скандал, обикновено на бурно изказано несъгласие с позиция на държавния глава. Така беше при Блага Димитрова, която дори напусна „Дондуков“ 2 в остро несъгласие с президента д-р Желю Желев. Така беше и при Маргарита Попова. А за Тодор Кавалджиев и Ангел Марин обществото отдавна забрави.

За разлика от всички тях Илияна Йотова успява да свети със собствена светлина на пост, който по определение е сателитен – вицето няма собствени прерогативи, изпълнява това, което му възложи президентът. А и то е ограничено от конституцията, в която е записано, че президентът може да възлага на вицепрезидента правомощията си по чл. 98, т. 7, 9, 10 и 11 - а именно - да назначава и освобождава от длъжност и държавни служители, определени със закон; да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него; да предоставя убежище; да упражнява право на помилване.


От този списък Радев възложи с указ на Йотова правото да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него, да предоставя убежище, да упражнява право на помилване. Със същите функции бяха натоварени и предишните вицепрезиденти.

Едно от най-важните качества за един политик е предвидимостта. Днес, три години след кандидат-президентската кампанията на Радев и Йотова, малцина си спомнят, че тя обеща да бъде „добър и директен съветник на държавния глава“. На „Дондуков“ 2 Йотова прави точно това.

 

Настоящият вицепрезидент успя да излезе от тези тесни рамки, в които я поставя основният закон – Илияна Йотова по деликатен начин успява да отправя критични бележки към изпълнителната власт, например, без някой да я подозира, че прекрачва прлерогативите си, дадени от Конституцията.

 

На практика показа, че не е необходимо един политик да използва остър език или да създава скандали, за да заостри вниманието към даден наболял въпрос. Йотова не сочи виновни с пръст, но успява да бръкне в раните на обществото, засягайки чувствителни теми като липсата на реформи, прекомерното използване на език на омразата, бедността и неравенствата.

Предупреждава изпълнителната власт, че не бива да гледа само лъскавата страна на медала, като казва, че добрите икономически резултати не бива да са оправдание за засилващите се неравенства. Социалните проблеми никой няма да ни ги реши отвън, колкото и пари да се изсипят от еврофондовете и колкото политики да бъдат съгласувани с Брюксел, заявява тя.

„Необходими са ни знаещи, можещи и грамотни управленци, но за съжаление дефицитът не е само на работна ръка, но и на управление“, посочва вицепрезидентът.

А само преди дни предупреди: „Проблемите са във всички посоки – където и да пипнеш – пропаст!“

Йотова има дълга и ярка политическа биография, затова не е странно, че е различният вицепрезидент.

Съзряването ѝ като политик е в най-трудното за нейната партия БСП време – след краха на управлението на Жан Виденов, когато въобще не беше модерно да си социалист. Йотова оглави пресцентъра на столетницата и успя да извади партията от медийната изолация, да я направи дори симпатична. Остана журналист, който се обръщаше към другите журналисти с „колеги“ и като народен представител в българския парламент, и като евродепутат в Брюксел.

Като евродепутат не пееше в брюкселския хор. Например, не просто не се поддаде на антируската истерия, а отстояваше правото на България на специални отношения с Русия.

 

Вече като вицепрезидент, в момент, в който евроатлантическите ни партньори адмирираха новата власт в Киев, тя единствена обяви, че законът за образованието, приет от Върховната рада на Украйна, е атака срещу малцинствата, защото нарушава правото им да изучават майчин език. Отиде при българите в Украйна и Молдова, не се уморява да посочва, че те са част от българската нация. И единствена забеляза, че българските общности в чужбина не са поканени за председателството, иначе толкова възхвалявано и рекламирано.

 

Визитите на Йотова в чужбина са при българските общности. За разлика от други хора на висш държавен пост, посещенията ѝ зад граница не са „дипломатически туризъм“, тя отива там, където има нужда от българско училище, читалище, културен дом. Не се уморява да призовава за нова политика към българите в чужбина. Бе сред първите политици, които предупредиха, че сънародниците ни във Великобритания може да бъдат ощетени при Брекзит.
„Необходима е държава, която да се грижи за своите граждани, без да ги разглежда като поданици. Отговорността на нашето поколение е запазване на българската нация“, заяви тя м.г., отчитайки дейността си на „Дондуков“ 2.
На вицепрезидента принадлежи идеята за създаване на Български културен институт, който да направи още по-успешна дейността на българските училища в чужбина.

Друга тема, която редовно присъства в посланията на вицепрезидента е за мястото на България в Европейския съюз. „След 12 години в ЕС е време да се държим като равноправен член, със своите права и отговорности“, неотдавна изтъкна тя. Йотова не спира да предупреждава за опасността от създаването на двойни стандарти в Общността, за тревожното изоставане за Шенген.

Когато на 22 октомври м.г. Европейската комисия направи препоръка Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде прекратен спрямо България, вицепрезидентът Йотова изрази категорична позиция, че отпадането на наблюдението не бива да се обвързва с приемането на предложения от ЕК общоевропейски механизъм за върховенството на закона. Защото така има опасност България да стане заложник на приемането на други решения. Както стана с Шенген.

С други думи - посланията на Йотова като вицепрезидент са на първо място открити и родолюбиви. И не е странно, че днес никой не си спомня прокобите от преди три години на критиците на Румен Радев, който твърдяха, че Йотова ще бъде политкомисаря, който ще внимава президентът да не забравя на коя партия дължи избирането си.

С дейността си на „Дондуков“ 2 Илияна Йотова показа, че вицепрезидентският пост има значение. Че не е нещо излишно, отживелица от политическите баланси в началото на прехода, която трябва да бъде премахната.

Има и още нещо - за три години откакто е на този пост около Илияна Йотова не се завихри нито един скандал - нито политически, нито битов. Тя е дама, но никой не знае кога и при кого ходи на фризьор, къде и при кого шие тоалетите си, къде пазарува, кога си почива. Целият този битовизъм, който съпътства всяка публична личност и храни жълтите медии, при нея е дискретен. Илияна живее нормален живот, без да е обсебена от мания за величие, камо ли пък за злоупотреба с атрибутите на властта.

 

Нещо повече - дори медиите не знаят, че вицепрезидентът на България Илияна Йотова всеки ден подписва формуляри, че се отказва от услугите на НСО. И това е нормално за човек, който не иска да скъсва връзката си с живия живот.

 


От категорията

Може ли ГЕРБ да свали ...ГЕРБ?

-1552319015.jpg

Завръщането на Цветан Цветанов е въпрос на време и на външни фактори, а не на ...

4 юни 2020 | 16:17

Синята вълна на 7 юни 1990-а - един милион вярваха в победата на демокрацията!

Митингът на "Орлов мост", 7 юни 1990-1591442372.png

Три дни преди първите демократични избори на "Орлов мост" се проведе ...

6 юни 2020 | 13:33

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза-1553181004.jpg

Смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти ...

4 юни 2020 | 11:52

Мирела Костадинова: Уста Генчо първи начертава проект на сграда, но остава в сянката на Кольо Фичето

-1591451568.png

Генчо Кънев издигнал истинско архитектурно бижу – църквата „Св. Богородица“ в ...

6 юни 2020 | 15:34