Все още робуваме на стереотипите, че науката е територия, запазена само за мъже, каза тя

Илияна Йотова: Пандемията от COVID-19 за пореден път ни показва, че науката спасява света

2167 | 8 дек. 2020 | 14:45

България е на второ място от Европейския съюз по дял на жени в науката, отбеляза вицепрезидентът


Пандемията от COVID-19 за пореден път ни показва, че науката спасява света. Инвестицията в нея не търпи колебание. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на събитието 10 години „Жените в науката“ в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Йотова посочи, че икономията в средства за наука са икономия от човешкото здраве.

„В надпреварата в това да преосмислим собствения си живот, в надпреварата да търсим нови приоритети за развитие, да говорим за публични средства и проекти, някак си отново за наука най-малко говорим. Политическата риторика изобилства с екология, модерно е да говорим за Зелената сделка на бъдещето, обръщаме поглед към възможностите на Космоса, за да търсим възможности за развитие на човешкия живот и потенциал. Едновременно с това се борим и с бъдещите предизвикателства. Повече от скромни са и националните, и европейски бюджети, които отново сме заделили за наука. Икономиите в тези сфери сурово ни научиха на това, че това са и икономии с човешко здраве“, каза още Илияна Йотова.

Тя подчерта, че е щастлива, че е част от церемонията и избори шестте отличителни черти на жените, които са участвали в предишни години.
„За четвърта поредна година имам тази огромна и великолепна чест да присъствам на това събитие, а и не само да присъствам, аз се чувствам част от него. Днес е различно. Физически не сме заедно, но си мисля, че всички ние сме вече един чудесен екип. Имаме толкова много последователи. Можем, макар и в мислите си, да се пренесем в чудесната сграда на Алма Матер, където неизменно се срещаме с онази невероятна атмосфера на познанието, на наука, на любов към четмото и писмото, която е възпитавала поколения наред. Лесно е, защото атмосферата се създава от хората на науката, от хората на знанието.


Днешният ден и днешната атмосфера са още по-специални, защото ще говорим и ще награждаваме жени в науката. Амбиция, знание, новаторство, постоянство, смелост, вдъхновение. Това са шестте най-отличителни белези на всички тези жени, с които се запознах в предишните церемонии. Сега се разбирам, че те са много повече и Слава Богу, че е така. Аз съм убедена, че и тази година тези, които ще наградим днес, също ще отговарят на всичките тези шест условия, не само защото науката ги е научила на това, а защото го носят дълбоко в душите си – не само като хора на науката, а и като жени“, каза още вицепрезидентът.

 

Все още робуваме на стереотипите, че науката е територия, запазена само за мъже, заяви Илияна Йотова. „Днес в световен, а дори в европейски план, продължават само 29% от изследователите в световен и европейски мащаб да бъдат жени. Революционните открития на дамите не винаги са приети добре и не винаги получават достатъчно признание“, каза още тя.

Илияна Йотова посочи, че е повод да се поздравим за това, че България е на второ място от Европейския съюз по дял на жени в науката. „Благодарение на всички вас, които подкрепяте развитието на жените и ни помагате да постигаме добри резултати. Сега е моментът да благодаря на Програмата „Жените в науката“ и да честитя 10-годишния юбилей.

 

Искам да ви пожелая със същото внимание и амбиция да подкрепяте жените, учените в България. Те имат нужда от това. Както е присъщо на нас, жените, ние искаме да ни се обръща повече внимание, да бъдем оценени и още по-добре оценени“, допълни тя.

Вицепрезидентът посочи, че жените учени са тихите герои. „Днес е модерно да се говори за герои. Такава е атмосферата, в такова време живеем, в кризисно време. Жените учени са онези тихи герои. Те са далеч от светлините на прожекторите, от камерите, но от тяхната биография и работа зависи нашето собствено бъдеще“, обясни Йотова.

Тя изтъкна, че е важно държавата да осигури младите жени в науката подходящи средства за работа и стимули. „Когато подадем ръка на младите жени със специални научни програми, с по-лесен достъп до финансиране, с повече възможности за кариерно израстване, резултати ще бъдат по-високи, по-добри и по-полезни за всички нас. Трябва да работим още в посока на тясното взаимодействие между образование, наука, бизнес и икономика.

 

„Желание да се развиват в България“ – това беше посланието на миналогодишните участнички и на всички тези прекрасни млади дами, с които имах възможността да се запозная през годините и са дали много от своя живот на науката. Задача на държавата е да им осигури подходящи средства за работа и стимули на тези дръзнали млади хора да се занимават с наука. Аз съм сигурна, че и с посланието на тазгодишните участнички и призьорки ще бъде същото. Ние искаме те да останат в нашата страна, Онова, което са научили, което тепърва ще дадат на българската наука, да бъде в полза на българското общество“, каза в заключение тя.

Илияна Йотова поздрави наградените, участниците, хората на българската наука и студентите по повод днешния празник.


От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

Илияна Йотова: Не се притесняваме от конкурентите

-1626437593.jpg

По думите на Йотова, те имат подкрепа и от безпартийни граждани от големи и ...

23 септ. 2021 | 20:58

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент -1632420037.jpg

На втория тур през 2016 г. подкрепихме Румен Радев, след което съжалихме. Това, ...

23 септ. 2021 | 20:26