Въпросът за неравенствата ще бъде един от най-големите през следващите години, смята вицепрезидентът

Илияна Йотова: За България 2019-а беше поредната изгубена година

3081 | 21 дек. 2019 | 12:39

"Например здравеопазването не намери своята реформа. В 21-ви век е позорно да говорим за това, че мнозина от нашите граждани нямат достъп до елементарно медицинско обслужване", категорична е тя


Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в интервю за Агенция „Фокус“ за равносметката от 2019 г.

Фокус: Г-жо Йотова, в края на годината е времето за равносметки. Каква е Вашата за отиващата си година?

Илияна Йотова: За съжаление 2019 г. бе поредната изгубена година. Година, в която можехме като общество, като институции, да проведем по-сериозен разговор помежду си за това какво трябва да правим занапред, за да наредим България сред първата десетка на развити държави в ЕС. Трябва да върнем увереността на българските граждани за това, че е важно да бъдем общество, а не поданици на една територия. Да определим и работим по няколко основни приоритета за сериозно икономическо развитие на страната. За да останат младите хора у нас, а не да търсят късмета си навън. 2019-а беше година на два избора и изпълнена с много политиканстване. Преобладаваха политическите сблъсъци пред реалната мисъл за развитие.

Фокус: Как оценявате взаимодействието между институциите през 2019 г.?

Илияна Йотова: Взаимодействие означава действие в една посока. Като говорим за институции, това означава всички да работим по общи приоритети за страната. Всеки е предложил своята визия, преодолени са различията, намерено е златното сечение и се работи в тази посока.
В края на тази година не мога да се сетя за едно значимо събитие в развитието на вътрешно и външнополитическия живот на страната, което е да е резултат от такова взаимодействие между институциите.

Фокус: Стана ли по-единно обществото ни през изминалата година и имаше ли разделителни линии?

Илияна Йотова: За съжаление, оценката ми по този въпрос не е положителна. Имаше два типа избори, в който доминираха не добрите предложения – онова, което ще защитаваме на европейската сцена или какви ще бъдат приоритетите на местната власт, а по-скоро личните нападки, квалификациите, обидните думи. Езикът на омразата зае трайно място в обществените ни отношения. Всичко това още повече детронира българските институции в съзнанието на българските граждани. Много хора го показаха на местните избори, като не отидоха до урните. Най-страшното, което родиха разделението и агресията помежду ни, е апатията.

Фокус: През 2019 г. се навършиха 100 г. от подписването на Ньойския диктат. Какво прави страната ни за българите, останали отвъд прага на Отечеството?

Илияна Йотова: Нямаме изградена стройна политика и добра координация между институциите. Въпросите на българите зад граница са разпределени в няколко министерства, различни агенции. Все още ни липсва добре подредената политика по приоритети. Имаме много работа в тази посока.
През тези три години се срещнахме с голяма част от нашите общности. Стремим се да очертаваме и решаваме проблемите на всяка една от тях поотделно, защото са различни. Първа точка в моя дневен ред е запазването на българския език и идентичност. Това е нишката, която свързва общностите ни зад граница.
Ползотворно работим заедно с българите в чужбина. Те могат да разчитат изцяло на подкрепата на президентската институция за отстояването на техните права и интереси.

Фокус: Как се разви инициативата Ви, насочена към чуждестранните студенти с български произход?

Илияна Йотова: Много силна беше 2019 г. в конкретната ми работа с българските общности. Заедно с колегите от Министерство на образованието и науката, на Министерство на вътрешните работи, на различни агенции, успяхме да облекчим престоя и обучението на децата от български произход от историческите ни диаспори. Проведохме много разговори с университетските ръководства и със самите студенти, с които направихме редица студентски лаборатории. Целта ни беше да направим образованието в България по-привлекателно за тях, а не те да предпочитат Русия, Украйна, Румъния. Да учат в България и с нея да свързват бъдещето си развитие. Именно този труден и дълъг процес е пример, че при добро желание и поставени цели е лесно да се преодолеят противоречията. Благодаря чрез вас на колегите от изброените институции, защото успяхме да намерим разумния компромис помежду си така, че днес приемът и престоят в страната ни на студентите с български произход трябва да бъде улеснен. А не както досега – да ги каним да учат в България и едновременно с това да се отнасяме към тях като мащеха.

Фокус: Освен равносметка, в края на годината отправяме поглед и към следващата. Какви ще бъдат приоритетите Ви през 2020 г.?

Илияна Йотова: Надявам се 2020 г. да бъде по-спокойна година, да бъде годината на трезвия размисъл за бъдещето на страната. За мен е важно да започне разговорът за България. Разговорът за това как да се преодолеят различията в българското общество, които станаха изключително дълбоки – между българите, които живеят в големите градове и имат възможност за развитие, и онези, които останаха в малките общини, как да се преборим с регионалните неравенства. Нищо не подсказва пресичане на тази тенденция. Днес децата ни дори не са равностойни, когато тръгват на училище. Различно е развитието на детето в големия град и в малкото село.
Въпросът за неравенствата ще бъде един от най-големите през следващите години. С общи усилия трябва да изработим политиките, които да преодолеят огромните разлики.
Това трябва да бъде големият разговор за България. Не можем да говорим за силно общество, за национални каузи, когато стартът за всеки от нас е много различен. Институциите трябва да намалят напрежението помежду си в името на разрешаването на тези проблеми.
Повече мисъл е необходима за преодоляване на бедността, която е страшен проблем за България. Неслучайно във всички класации сме на последните места.
Например през 2019 г. здравеопазването не намери своята реформа. В 21-ви век е позорно да говорим за това, че мнозина от нашите граждани нямат достъп до елементарно медицинско обслужване. Това трябва да бъде на първите страници в папките на всеки политик.
Трябва да гледаме с позитивизъм на настъпващата година. Ако знаем какво искаме, убедена съм, че ще го постигнем. Макроикономическите показатели на страната ни не са лоши. Социалните проблеми обаче никой няма да ни ги реши отвън, колкото и пари да се изсипят от еврофондовете и колкото политики да бъдат съгласувани с Брюксел.
Много благодаря на вашата агенция за съвместната работа и през тази година. Нека си спомним за основателя на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов, който беше един невероятен човек. Светла му памет. За съжаление, го загубихме, но той ни остави ценен пример.

Деница КИТАНОВА

 


От категорията

Здравка Евтимова с разтърсваща реч за обесването на Левски: Някой помни ли името на предателя?

Здравка Евтимова с вкаменяваща реч за обесването на Васил Левски -1582184257.jpg

Аз си мисля за корумпираните, онези, които късат плът от плътта на България, ...

20 февр. 2020 | 09:36

Симеон Николов: Разбирам гневните коментари на управляващите при такава мощна подкрепа за президента

-1472586819.jpg

Коктейлът от гняв и лъжи, с който реагираха представители на управляващите на ...

20 февр. 2020 | 09:54

Александър Маринов: Не беше постъпено коректно с президента на шествието и пред паметника на Левски

-1572881157.jpg

Когато се съберат много хора на едно място, винаги може някой да даде воля на ...

21 февр. 2020 | 13:56

Мирела Костадинова: Писателят Тодор Влайков търси Гео Милев след ареста по молба на съпругата му

Тодор Влайков-1582279335.png

Той написва първите издържани читанки за второ, трето и четвърто отделение. ...

21 февр. 2020 | 10:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


22 дек. 2019 | 18:59Изгубена ще е България докато във властта има дебели и мазни сорсоиди като теб!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Звездаров


22 дек. 2019 | 10:47А ти мацка къде беше през тази 2019 г., тук в България ли живя или къде?!. ... Ти г жа Илияна Йотова, предложи ли нещо ПОЛЕЗНО за българите и държавата, на която си ... вицепрезидент!? ... Предложи ли, например, да направим това и това, така и така?! ... Като журналист, защо мила, не посочиш КЪДЕ ИЗТИЧАТ МИЛИАРДИТЕ за ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И за здравелечение на българите!??!? ... На кого са му притрябвали безполезните ви анализи по бесеперски и по Корнелия ски ?! ... На кого му пука, от твоя анализ, каква ПОЛЗА?!....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


21 дек. 2019 | 13:28Никога няма да мога да разбера защо е необходимо абстрактното говорене и на кого то е нужно? Как може Йотова да говори на българите небивалици от рода на "да проведем по сериозен разговор помежду си за това какво трябва да правим занапред..." и да омагьосва населението? Кой с кого, т.е. кои са тези институции и хора, които ще седнат да проведат по сериозен разговор помежду си за това какво трябва да правим занапред?Президентът и министър_председателя ли ще се седнат заедно или представители на управляващите и опозицията, чиито основен "диалог" е замерянето с л@йна и компромати? В България понятието политически морал и съвест са отдавна изчезнали, и тези категории се използват изцяло съобразени с правилата на пазарната икономика, налагани от задкулисните играчи_кукловоди.И още нещо важно и много срамно за българската нация това, че не някой друг, а именно фъфлещият гъгнив глас от Сараите отново пропя за смяната на Модела


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


22 дек. 2019 | 23:47Сорсоидите владеят до съвършенство брюкселският правоговор. Могат години да не спират да говорят без нищо да казват. Както казват старите хора празни приказки. Те така и таз мазна биволица.