Илияна Йотова към Радев: Благодаря ви, че заедно работим за България

Уморената от клишета, но осиротяла от злоупотреба дума "народ", трябва да има ново измерение

Илияна Йотова към Радев: Благодаря ви, че заедно работим за България

3924 | 27 септ. 2021 | 20:19

Когато днес говорим за държава и Родина, не слагаме знак за равенство, защото Родината е нещо много близо. За държавата просто трябва да работим", каза още вицепрезидентът.


Ние българските граждани искаме своите права, защото сме гражадни, а не поданици. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред Инициативния комитет, който тази вечер издигна нейната и на Румен Радев кандидатури за втори мандат.

"Благодаря ви, че сте тук тази вечер. Благодаря ви, че ни подавате ръка в този толкова труден, но много важен момент. Благодаря ви за топлите думи, които чухме и за тази неподправена емоция, след която много трудно мога да говоря, макар че това е професията ми", започна словото си Йотова.

 

И продължи: "Живеем в много сложно време. Много години позагубихме, много илюзии. Разпадът на институциите и на държавността се отрази на всеки един от нас. Говорим за нашето общество като за разпокъсано, разтрогнато. Не е добре. От нас, от всички българи се очаква да си върнем надеждата. Започнахме, но много работа ни предстои занапред.".

Уморената от клишета, но осиротяла от злоупотреба дума "народ", трябва да има ново измерение, категорична бе Илияна Йотова.

"Много се говори за единение. Нека да не употребяваме напразно тази дума. Нека не злоупотребяваме с нея, когато мислите ни не са за единение. Напротив. Единението днес означава преди всичко права. Ще кажете, в условията на кризи да говориш за права е лукс. Ние българските граждани обаче искаме своите права, защото сме гражадни, а не поданици. Ние българите от близо и далеч и тези, които сме в България, и тези, които за съжалание не са тук, искат да се припознават в управлението, искат да участват в делата на държавата", каза още вицепрезидентът.

По думите й в най-новата история винаги площадите раждат промяната. "Ние не само се раждахме, но и пораснахме. Родихме обаче и децата си. Разхождахме ги по тези павета. Днес тези деца също са големи. Те също имат своето виждане, своята отговорност и своите мечти за България", каза още Илияна Йотова.

Справедливостта не може да се приватизира, категорична бе вицепрезидентът. Тя заяви, че днес справедливост има за едни, за повечето хора - не. Това е нашата задача. Да върнем солидарността, да върнем и справедливостта, каза още Йотова.

По думите й "единението" означава кауза, цел и бъдеще.

"Ние всички с вас сме потомци на една много древна държава, създавана с меч, но и с перо. На един народ, който се е формирал в библиотеките, в храмовете, но и в крепостите. Един народ, който е роден от съединение, един народ, който порасна в нация чрез вяра, чрез Съединение и чрез Възраждане. Там са нашите фамилии. От там започват. Това е нашата Родина. Когато днес говорим за държава и Родина, не слагаме знак за равенство, защото Родината е нещо много близо. За държавата просто трябва да работим", каза още вицепрезидентът.

Тя отчете, че много се говори за пътища. Илияна Йотова заяви, че има чувството, че животът ни е в непрестанен ремонт.

"Недейте да използваме свободата, онова, което ни е толкова скъпо, за дребни политически интриги. Нашата цел е съграждането", каза още Илияна Йотова.

Тя подчерта, че няма по-важна цел от България.

 

В нашето ДНК и народопсихология има свобода и съграждане, пътят ни напред не може да е постоянно в ремонт. Не искаме само асфалт и безвремие. Искаме свободата да избираме, да отстояваме интересите си, за това се изисква воля, съзнание и професионализъм. Нашата цел и кауза е съграждането на България.“, каза още Йотова в своето приветствие към участниците в Инициативния комитет, на които благодари за подкрепата и гласуваното довери

"Тази вечер аз не казвам ние президентът Радев сме пред вас, не казвам ние сме зад вас, ние сме заедно с вас", изтъкна още Илияна Йотова. И се обърна към Румен Радев с думите: Ние заедно работим за България. Благодаоря ви!"
Илияна Йотова към Радев: Благодаря ви, че заедно работим за България

Когато днес говорим за държава и Родина, не слагаме знак за равенство, защото Родината е нещо много близо. За държавата просто трябва да работим", каза още вицепрезидентът.

От категорията

Черен рекорд за България! 5861 са новите ковид-заразени, 243 са починали за 24 часа!

Черен рекорд за България! 5861 са новите случаи на ковид-зараззени, 243 са починали за 24 часа!-1635189526.jpg

Битката с вируса са загубили 243 души за последните 24 часа, което е кошмарен ...

26 окт. 2021 | 00:26

Димитровден е! Зимата чука на вратата

Димитровден е! Зимата чука на вратата-1635194806.jpg

Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат ...

25 окт. 2021 | 00:01

Борисов поставя остро въпроса за машините за гласуване
(Видео)

-1635238989.png

26 окт. 2021 | 12:02

Николай Нанков към строителите: Честит празник! Свети Димитър да ви закриля!
(Видео)

Николай Нанков-1624620804.png

Днес строителите посрещат професионалния си празник в смутни времена - с ...

26 окт. 2021 | 12:00