Снимки: Прессекретариат на президента

Вицепрезидентът се поклони пред паметника на избитите деца на тракийски бежанци през 1913 г.

Илияна Йотова на Илиева нива: Единението е най-голямата почит за паметта на тракийските деца

868 | 1 юни 2019 | 16:16

"Тук, в небето над тази земя са ангелите на над 200 деца, чийто живот бе отнет без време. Коя е тази политика и власт, която може да оправдае това, което се е случило тук преди 106 години", попита тя

Снимки: Прессекретариат на президента-1559395046.jpg-1559395069.jpg

Единението е най-голямата почит за паметта на тракийските деца. Ние трябва да бъдем гарант за щастливото детство и успешното развитие на нашите деца. Нека в името на тях да не отмъщаваме, но да помним историята. Да не забравяме, че мирът и човешките права не са веднъж завинаги дадени, за тях трябва да се борим всеки ден. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на Националния младежки събор „Илиева нива“, който се проведе за 22 пореден път в едноименната местност край село Глумово, община Ивайловград. Тя се поклони пред паметника на избитите деца на тракийски бежанци през 1913 г. съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Организатори на събитието, което събра от цяла България потомци на тракийци, са Община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества в България.

„Тук, в небето над тази земя са ангелите на над 200 деца, чийто живот бе отнет без време. Коя е тази политика и власт, която може да оправдае това, което се е случило тук преди 106 години – съсечени деца и майчини писъци. Отговор ще продължаваме да търсим, но нашето присъствие днес е завет никога повече да не го допускаме“, изтъкна в словото си вицепрезидентът.

Илияна Йотова заяви, че в българската история 1913-а е изключително трагична година заради погубения човек живот, но в същото време - величава заради неговата сила, заради вярата, заради любовта към род и родина.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България, който с активната си дейност поддържа жива паметта за тези събития.

„На Балканите, знаем колко страшна може да бъде историята, когато един народ се изправя срещу друг. Когато велика сила диктува чужди интереси и сблъсква хора, които довчера са били съседи, подавали са си ръка в добро и лошо. Но днес българската държава показва на цяла Европа колко важни са Балкани за нея, тук имаме мир, да живеем в разбирателство и заедно да градим бъдещето“, подчерта Илияна Йотова. Вицепрезидентът посочи, че добросъседството означава и справедливост, и решени проблеми. „За тракийците повече от 100 години няма справедливост и българската държава трябва да постави твърдо въпроса пред турската за обезщетенията на тракийските бежанци“, подчерта Илияна Йотова.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов връчи на вицепрезидента Илияна Йотова за подкрепата и отдадеността на тракийската кауза почетен знак по повод 175-годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода.

 


От категорията

Проф. Герджиков: Единодушието около номинацията на Иван Гешев за главен прокурор дава надежда

-1509605177.jpg

Относно избора на европейски главен прокурор и номинацията на Лаура Кьовеши, ...

22 юли 2019 | 21:32

Кирил Добрев потушава напрежението в БСП-Варна

Кирил Добрев потушава напрежението в БСП-Варна, Гуцанов остава шеф на Градския съвет на партията-1563819764.jpg

На практика Борислав Гуцанов не е отстранен, въпреки че Корнелиия Нинова ...

22 юли 2019 | 21:20

Кметът на Момчилтрад демонстрира завидни умения по билярд

Сунай Хасан демонстрира завидни умения и успя да надвие победителя в турнира Ергюн Емин-1563825106.jpg

Над 40 бяха участниците в оспорваните надпревари, които са част от проявите, ...

22 юли 2019 | 22:51

Депутатите излизат в лятна ваканция за 34 дни. Връщат се при вето за машинното гласуване

Депутатите излизат в лятна ваканция за 34 дни. Връщат се при вето за машинното гласуване-1563821618.jpg

Крайният законов срок, в който президентът може да върне закона за изборните ...

22 юли 2019 | 21:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.