Илияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури

Илияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури

6900 | 19 февр. 2020 | 20:23

85 творби от които 38 калиграфски букви, 30 графики и 17 ръкописа са представени в галерия Сан Стефано

Илияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури-1582136692.jpgИлияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури-1582136871.jpgИлияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури-1582136852.jpgИлияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури-1582136833.jpgИлияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури-1582136815.jpgИлияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури-1582136678.jpgИлияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури-1582136663.jpgАвторката в Георги Сисаури-1582136628.jpg

Текст и снимки : Оля Ал-Ахмед

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури в галерия Сан Стефано в столицата. С изключително  топли и задушевни приветствени слова Илияна Йотова даде старт на това уникално по рода си събитие.

 

Тя приветства  както самата инициатива, така и майсторството на автора и на грузинското калиграфско  изкуство, което за пръв път се показва у нас. Приветствие каза и извънредния и пълномощен посланик на Грузия у нас Н.Пр. г-жа Тамара Лилуашвили, под  чийто патронаж се провежда изложбата.

 

Това е първата самостоятелна изложба у нас  на автора , която ще продължи до 6 март т.г. В експозицията „Докосване на Рая“ са представени художествени и графични произведения, иконография и образци от калиграфското изкуство. Зрителят има възможността да се запознае със заглавните букви на грузинската азбука, ръкописи, тропарии и кондаки, представени в синтез на съвременния ръкопис.

 

38 грузински букви изписани калиграфски със сребърен и златен туш и инкрустирани с камъни и 30 великолепни графики от общо 85 експоната впечатляват със своята изтънченост, елегантно изпълнение , финес и пропити с духовност. Графиките на автора са високо оценени от Лувъра, а най-интересното е, че тези графики художникът ги е рисувал когато е бил едва на 14 г.

 

Освен оригинална и уникална калиграфия посетителите имат възможността да видят и различни изображения на ангели изпълнени по специална технология, както и ръкописи, тропарии и кондаки  събрани в 17 миниатюрни манускрипта. Всички те са рисувани без никакво увеличително скътъкло , лупа или очила - само с орловия поглед на младия автор!

 

„За мен грузинската писменост е безкрайност, необятният мащаб на която е близък до Вселената, също толкова недостижима, с тайнствената семантика, вградена в нея, която е както видима, така и не видима”, сподели авторът. Той поясни, че грузинската калиграфия е изключително древна и това специфично изкуство се прилага предимно в оформлението на книги. «Имаме три вида писменост, която се е видоизменяла и модифицирала и се проявява от предишните писмености, според изискванията на прилагането й , както и по отношение на времето.

 

Най-ранната ни азбука се нарича „асомтаврули“,  т.е. заоблена форма Състои се от 38 букви, уникални по изразителна естетика. Всеки символ съответства на цифров знак от 1 до 10 000. С течение на времето азбуката „асомтаврули“се прероди в „нусхури“,запазвайки формата и значението си. В наши дни първата азбука се използва като главни букви или когато искат да се подчертаят специални места в текста.

 

Азбуката „нусхури“, и до днес се счита за църковно писане. По-късно „нусхури“,  се преражда в „мхедрули”, което е съвременната грузинска писменост”, допълни Георги Сисаури.

 

Впечатляващи са образите на ангели, които присъстват в повечето от калиграфските букви. „ Аз ги виждам! Да, един художник за да изобрази нещо трябва да го вижда. Аз виждам тези ангели, усещам ги и ги с лекота ги пренасям на хартията”, сподели майсторът – калиграф Георги, и допълни : «Когато работя върху образа на икона или светец, в този момент творческият ми дух отваря крилата си и се съединява в едно с биенето на сърцето на Вселената”, сподели грузинският художник, който омая присъстващите не само с неоспоримия си талант, но и със своята всеотдайност и скромност!

 

По време на изложбата Георги изписваше на всички желаещи имената им с красивата грузинска калиграфия. Някои ги „позлатяваше, други пък грееха в сребро, трети, по-специални ги изписваше на черен кадастрон с бял туш. На нито един гост не му бе отказан такъв оригинален подарък.

 

Вечерта продължи над три часа с грузинско вино и музика. Изложбата уважиха много почетни гости, политици, депутати, дипломатическия корпус, посланиците на Индонезия, Украйна, Казахстан, Молдова и други, както и бизнесът в лицето на братя Диневи.

 

Георги Сисаури, роден на 10 февруари 1996 г., е грузински художник, калиграфски майстор, график, миниатюрист, поет и прозаик. Наричан е „Гений на модерността“.  Автор на 5 книги, 600 графични и 200 калиграфски творби.

 


От категорията

Народният театър връчва награда на името на Иван Вазов по случай 170 години от рождението му

Народният театър връчва награда на името на Иван Вазов по случай 170 години от рождението му-1594129096.jpg

Публиката ще види документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора ...

7 юли 2020 | 16:37

Крис Захариев е носител на Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020
(Галерия)

Наградата за Полет в изкуството  „Стоян Камбарев” 2020-1593976497.jpg

Кметът Йорданка Фандъкова връчи на младия режисьор култовата статуетка, а Ваня ...

5 юли 2020 | 22:02

Конкурс за млади пера: Бодлите на таралежите са по-силни от вируса!
(Галерия)

Конкурс "Бодлите на таралежите"-1594380657.png

Творбите могат да бъдат есе или разказ. Крайният срок за приемането им е 15 ...

10 юли 2020 | 14:29

Столичната библиотека отбелязва 170 години от рождението на Иван Вазов
(Галерия)

Снимка: Георги Димитров-1594213769.jpg

Акценти в изложбата са „Стихотворения за малки деца" от 1883 г., написани ...

8 юли 2020 | 16:09