Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Тя присъства на Международния фестивал на изкуствата за деца и младежи "Орфей в Италия" в Лидо ди Йезоло

Илияна Йотова призова да опазим децата

3284 | 11 септ. 2017 | 21:37

Младите хора имат важна мисия в днешния свят, заяви в Италия вицeпрезидентътъ


"Повече от всякога наш дълг е да опазим децата, да ги учим не само да оцеляват, но да изграждат един по-добър свят. Много са рисковете, пред които сме изправени днес в нашето тревожно ежедневие, и отговорността ни е още по-голяма".

 

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към домакините, гостите и участниците на Международния фестивал на изкуствата за деца и младежи "Орфей в Италия" в Лидо ди Йезоло, съобщиха от прессекретариата на президента. Десетото юбилейно издание на конкурса се провежда под патронажа на вицепрезидента и в програмата участват над четиристотин и петдесет деца и младежи от 13 държави, сред които България, Италия, Полша, Румъния, Малта, Естония, Германия, Швеция, Литва, Беларус, Украйна, Швейцария и Грузия.

 

Младите хора са не просто надарени с таланти и показват красотата, която носят в себе си, но имат важна мисия в днешния свят, отбеляза Йотова. Във време на предизвикателства, когато е много трудно да си подаваме ръце, а вместо това лесно издигаме стени, вие, младите хора, трябва да създавате мостове помежду си, за да сте по-силни. Когато сте заедно и силни, нито лошите думи, нито оръжието може да разруши мостовете между вас", подчерта вицепрезидентът.

 

Йотова припомни легендата за Орфей, наричан най-великият певец, поет и музикант на древността, като пожела на участниците във фестивала с дарбите си да накарат сърцата на много хора да оживеят и затрептят с музиката и танците.

 

С думи на благодарност вицепрезидентът се обърна и към организаторите на фестивала Арт център "Кърнолски" в сътрудничество с италианската асоциация I.T.A.C.A. С вашата работа показахте, че мечтите могат да се сбъдват и нашите деца имат право да летят, без полетът им да бъде прекършван, заяви Йотова.

 

Международният конкурс в гр. Лидо ди Йезоло ще продължи до 13 септември. България е представена от седем участници в различните възрастови групи и конкурсни категории. Това са балетно студио "Арт" и Лилия Петрова към читалище "Развитие" във Враца, Katty dance studio от Самоков, Борислава Йорданова от Музикалното училище "Любомир Пипков" в София, Весела Данабашева от Бургас, Димитрия Николова от "Арт войс център" в Пловдив. Децата от танцовия състав при Детска градина "Синчец" в Смолян с ръководител Юлияна Гавазова са най-малките участници в историята на "Орфей в Италия".


От категорията

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали-1594531778.jpg

Най-много са новозаразените в София - 94, следвани от Пловдив - с 23 и ...

12 юли 2020 | 08:27

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом. Моля ви, не проливайте кръв! (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом-1594497380.png

И какво? Искат сега да строшат Министерски съвет. Да го трошат, да трошат и ...

11 юли 2020 | 22:40

Доц. Антоний Гълъбов: Няма да има оставка на правителството

-1580369769.jpg

"Вчерашният ден е важен с това, че се изрази ясно позицията на ДПС срещу ...

12 юли 2020 | 09:12

Борисов нареди на МВР и на ДАНС да свалят още днес охраната на Доган и Пеевски

-1593499740.jpg

Министър-председателят разпореди главният секретар на МВР и председателят на ...

11 юли 2020 | 13:50