Започва проверка след снимки в социалните мрежи, съобщението на Тома Белев във Фейсбук е блокирано

Има ли избити бременни диви кози в Пирин?

2346 | 15 дек. 2020 | 15:09

От Съюза на ловците и риболовците смятат, че снимките, публикувани от природозащитника, най-вероятно са от пролетта, тъй като в момента е почти невъзможно женските да са в толкова напреднала бременност


Дирекцията на Националния парк "Пирин" е започнала проверка по случая с публикуваните в социалните мрежи снимки на избити в парка 14 бременни диви кози, предаде БНР.

От Съюза на ловците и риболовците смятат, че снимките, публикувани от природозащитника и общински съветник от "Демократична България" Тома Белев във Фейсбук, най-вероятно са от пролетта, тъй като в момента е почти невъзможно женските да са в толкова напреднала бременност.

Белев твърди, че е получил снимките от свой познат, който обаче отказва повече информация. Междувременно постът му е бил докладван и блокиран от социалната мрежа.


 

Дивата коза е защитен вид, а убийството на такова животно се наказва със затвор до 5 години.

Ето какво съобщиха от Съюза на ловците и риболовците:

В момента е краят на брачния период при дивите кози и е почти невъзможно женските да са в толкова напреднала бременност. Те раждат малките си през пролетта, в периода Май – Юни, вероятно когато са направени и фотосите. От Съюза са се свързали с Тома Белев, който е потвърдил, че снимките не са направени сега. Той е споделил, че е получил фотосите от негов познат, който отказва да даде повече информация по случая. Екоактивистът не потвърди и локацията на умрелите животни. Пред екипа той е споделил, че му е разказано, че случаят е от парков район “Каменица” в Пирин, но и че не е сигурен дали снимките наистина са направени там.

Белев не е сезирал прокуратурата, не планира и да го прави, защото няма достатъчно доказателства по случая.

Дирекция “Национален парк „Пирин” стартира проверка по случая.

Екипът се е свързал и с директора на Национален парк “Пирин” Росен Баненски. Той е споделил, че при тях не е постъпвал сигнал за такова престъпление, но те са се самосезирали по публикацията на Белев и по случая вече тече проверка, като са сезирани и прокуратурите в Сандански и Разлог.

Баненски също се е усъмнил, че снимките са от сега, първо заради напредналата бременност на животните и второ заради метеорологичните условия в посочения район в публикацията на Белев.

Според директора, в района на парков участък “Каменица”, има над 1м сняг, което прави достигането му изключително трудно, а и опасно, защото рискът от активиране на лавини е много голям.

Съгласно закона за биологичното разнообразие, дивата коза е “защитен вид”, като попада между видовете от приложение №3. Според чл. 278д на Наказателния кодекс на Република България, “който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (*), се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.”

Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” неведнъж е предлагал промени в Наказателния кодекс, чрез които да се утежнят наказанията за бракониерство, както и да се прецизират текстовете, които адвокатите на обвиняемите често използват, за да не се стига до ефективни наказания.


От категорията

Делото срещу Местан за починалото бебе тръгва по същество на 5 април

Лютви Местан след катастрофата-1556035740.jpg

Окръжен съд – Кърджали е провел разпоредително заседание и не е открил ...

24 февр. 2021 | 17:53

Спецакция: ГДБОП разби престъпна кибергрупа в Шуменско

-1570082169.jpg

Само през вчерашния ден в дирекцията са получени 53 обаждания за компютърни ...

23 февр. 2021 | 18:04

Прокуратурата и ГДБОП пресякоха търговия с фалшиви американски и български паспорти
(Видео)

Снимка Novini.bg-1614166085.png

Тарифата варира между 1500 и 2000 лева за документ. Има данни, че дейността е ...

24 февр. 2021 | 13:27

Гешев обяви пореден удар на Прокуратурата и ГДБОП срещу киберсигурността
(Видео)

-1613461698.png

Пресечена е търговия с неистински американски и български документи за ...

24 февр. 2021 | 11:16