Ще има ли проблем с яз. "Бели Искър", за който прокурутарата обяви че е потенциално опасен?

От 16 години местните хора тръбят, че стената на язовира е в много тежко състояние, но никой не взима мерки

Има ли проблем с яз. "Бели Искър", за който прокуратурата обяви, че е потенциално опасен

9126 | 20 ян. 2020 | 14:21

"Бели Искър" е един от най-високопланинските язовири в Европа. Освен това е и едно от най-старите хидротехнически съоръжения в България - строителството му започва през 1939 година и окончателно завършва през 1945 година.


Започваме аварийният ремонт на язовир "Бели Искър", обяви на извънредната сесия пред столичната община икономическия министър Емила Караниколов. 

 

Стената на язовир "Бели Искър", който е включен в правителственото решение за прокарване на вода от "Белмекен" през София за Перник, отдавна е компрометирана, тръбят хидроинженери. За ремонт на язовира от осем години настоява инж. Ганчо Хитров – председател на Националния комитет за подобряване водоснабдяването в България.

  

Преди повече от 16 години концесионерът "Софийска вода", който управлява язовира, е взел решение да започнат ремонтни работи за укрепване на язовирната стена. Така през 2002 г. се реализира първият етап на ремонтите и течовете се спират.

До втори етап обаче не се стига и от 2004 г. насам язовирът работи на "авариен режим", като се запълва с 2,5 млн. кубични метра вода по-малко, отколкото задържа по план.

 

Кметът на Самоков Владимир Георгиев няколко пъти досега настояваше: "Ние всички алармираме да се предприемат необходимите мерки не само за укрепване на стената на яз."Бели Искър", който се намира над всички населени места в община Самоков, но също така и за изграждане на една система, която да предупреждава всички тези населени места по поречието на цялата река".

 

Кмет на село Бели Искър Крум Георгиев каза през 2017 година: "Язовирът, според специалисти, които идваха на място, се нуждае от ремонт. И той е опасен, не само за Бели Искър и Самоков. Представете си 16 млн. куб. вода, Бели Искър на 14-тата минута няма да бъде тук, както и селата около река Искър."

 

След неясните отговори на институциите през ноември 2016 г. местните хора сезирали главния прокурор за проблема.

 

През 2017 година язовир "Бели Искър" беше определен от прокуратурата за потенциално опасен, а главният прокурор Сотир Цацаров настоя премиера Борисов да се задейства за язовира.

Затова има предписание да се поддържа 60% от капацитета му, съобщи днес министър Караниколов. 

Но до генералното решаване на проблема не се стига.

 

По мнението на специалисти „Бели Искър” в момента е един от най-опасните язовири не само в региона, а и в цялата страна.

От построяването му досега е правен само един частичен ремонт на стената в началото на този век, но експерти смятат, че това е съвсем недостатъчно и необходимостта от обстоен ремонт е съвсем належаща. По тази причина именно язовирът през последните години се държи почти полупразен. 

 

"Стената на язавора е в много тежко състояние", заяви преди два дни и проф. Михаил Константинов. "Язовирът е на височина от 1900 метра, което е огромна денивелация и ако нещо стане - това ще предизвика огромно наводнение, при което редица селища ще останат под вода", обяви проф. Константинов и поясни, че "затова съзнателно се поддържа ниско ниво".
"Това се знае и често се обследва този язовир, но той трябва сериозно да се ремонтира. Натискът на стената е от 15 млн. тона вода. Тя е била строена пред 40-те години с тогавашни материали, а освен това там има проблеми със земетръсните норми и едно тежко земетресение в района може да компрометира стената. На 2000 метра е студено и може да има проблем с реверсивния канал и да замръзнат водата и съоръженията", предупреди той.

Припомняме, че язовир "Бели Искър" е построен по горното течение на река Бели Искър в подножието на връх Мусала в Рила на около 1900м надморска височина.
"Бели Искър" е един от най-високопланинските язовири в Европа. Освен това е и едно от най-старите хидротехнически съоръжения в България - строителството му започва през 1939 година и окончателно завършва през 1945 година.  Основите на стената полагат италиански инженери през 1939 година, германци продължават строителството. Руснаци го довършват и откриват през 1945 година. От тогава насам сериозни ремонти не са правени.

Намира се на 60 км от София и осигурява около 20% от питейното водоснабдяване на столицата, като служи за допълващ обем на основия водоизточник, язовир "Искър".

По план, общият обем на язовир "Бели Искър" е 15,3 млн. м3. Водосборната област на река Бели Искър е 28,1 км2, но нараства до 42,5 км2 с довеждането на водите на Пряка река (директно) и на притоците Дарково дере, Шопалата и Люти дол (чрез напорния тунел на ВЕЦ "Бели Искър").

Предназначението на язовира е да събира повърхностните води във водосборната зона (основно тези от топенето на снеговете в периода април-юли и от есенните дъждове) и да компенсира лятното и зимното маловодие. При пълен воден резервоар, ширината на язовира е около 530-600м, дължината е 2 800м, а площта на водната повърхност е около 850 000 м2.

Язовирната стена е първото толкова масивно съоръжение за времето си. За предпазване от разрушения поради честото замръзване и размразяване на водите, язовирната стена е подсилена с 60 см гранитна облицовка. Самата стена е построена върху солидни гранити.

На 3 октомври 2018 година Министерският съвет прие решение на яз. „Бели Искър” да се извърши основен ремонт - направена е констатацията, че стената на язовира е опасна и има нужда от незабавен ремонт.


За ремонт на язорива от осем години настоява инж. Ганчо Хитров – председател на Националния комитет за подобряване водоснабдяването в България. Искането е подкрепено и от сформирания Обществен инициативен комитет за неотложен ремонт на язовирната стена в лицето на неговия председател Иван Терзийски.
Въпреки уверенията, че най-накрая ще се вземат мерки по отношение на съоръжението, такива до момента не са предприети.

Концесионер на съоръжението е "Софийска вода", които въпреки многократните настоявание не предзприемат мерки за започване на ремонта. Причината е, че подготовката за подобен ремонт ще отнеме повече от година, дори и институциите да се разберат за това кой ще поеме разходите. 
По груби оценки необходимите средства са между 20 и 30 милиона лева. 

 Cпoрeд "Coфийcкa" вoдa язoвирнaтa cтeнa нa „Бeли иcкър“ e нaй-oбгрижвaнaтa cтeнa нa вoдoeм в Бългaрия и мoжe дa издържи зeмeтрeceниe c мaгнитуд oт 9 пo cкaлaтa нa Рихтeр.  Това обаче не се споделя от експертите и от главна прокуратура.

 

"При строителството на язовир "Бели Искър" са допуснати пропуски, които могат да доведат до разрушаване на стените при земетресение и тогава ще бъдат наводнени село Бели Искър и половината община Самоков, предупредиха  преди година от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването в България.

 

Язовирът е собственост на община Самоков и е публична държавна собственост и трябва да бъде в управление на областния управител на Софийска област. 

Язовир "Бели Искър" е обект от национално значение и за това достъпът до него е ограничен.


От категорията

Пазарите се сриват заради кризата с коронавируса

-1582930199.jpg

В рамките на отминаващата най-трагична за Уолстрийт седмица от глобалната ...

29 февр. 2020 | 00:47

Бизнес и синдикати с остро отворено писмо до Борисов заради решение на парламента

Бизнес и синдикати с общо отворено писмо до Бойко Борисов заради решение на парламента -1582901196.jpg

Писмото е относно отхвърляне на законопроект за компенсиране на индиректни ...

28 февр. 2020 | 16:46

Министър Ангелкова: Вярвам, че ситуацията с коронавируса ще се нормализира

-1560837445.png

На този етап няма реална опасност от фалити на туроператори, надявам се бързо ...

28 февр. 2020 | 11:04

ТЕЦ „Бобов дол“, „ТЕЦ-Перник“ и мините започват работа по план за преминаване към „зелената сделка"

-1578584745.jpg

Зелената сделка ще се случи с или без нас. България не сме никак малка страна ...

28 февр. 2020 | 18:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Каракочев


22 ян. 2020 | 09:35Как се получава така, че язовирът хем е собственост на община Самоков, хем е публична държавна собственост?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


21 ян. 2020 | 08:36Прокуратурата искала Б.Банкянски да ремонтира яз. Бели Искър , но големият "световен" политик, "простият" "селянин от Банкя" не е намерил време и сили . За Него решаването на проблемите на Западните Балкани и преди всичко на Северна Македония в имиджов аспект са по важни.Сега при този водоснабдителен огън пак се изниза и е в Давос по същия повод .Впрочем навик Му е има ли напрежение да се покрива . В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ НЯМА ХОЙКАНЕ ПО МАГИСТРАЛИТЕ С ДЖИПКАТА И ИЗЛЪЧВАНЕ НА "ФУКНЯ" ТВ ДИРЕКТНО ОТ ТОЙОТКАТА .Голям мъж бил . Отсъдете сами. Панталончето не прави мъжа . Щото и женчовците носят панталони.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


20 ян. 2020 | 20:12Мили Господи, моля те от все сърце, избави Родината ми от гербаджийската чума и прибери Тиквата боклук! Прибери и "резервните гуми" на Шайката ГЕРБ, обслужващите ги проститутки и проститути министри, които за никакъв чеп не стават, а заедно с тях, Господи, прибери и обслужващите ги от всички браншове ибрикчии, гъzоблизци и минеtчийки, и всякаква друга гербаджийска сган!Господи, моляте, изпрати Архангел Михаил да "погали" по главите парапитеците от гербаджийската сган с меча си!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


20 ян. 2020 | 19:31А големият въпрос е как при минусови температурипри височина 1900 м при зимни условия ще ремонтират качествено стената. на яз. Бели Искър.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


20 ян. 2020 | 17:13Язовирът езапочнат в 1939, после е строен от германците, а до 1945 е довършен от руски инженери. От тогав аса минали 75 години. Височината е 1900 м. Условията сурови. Основен ремонт не е правен.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


20 ян. 2020 | 17:11И в какво ще се заключава този авариен ремонт, какви дейности, за какви пари, за колко време. До преди 2 месеца язовирът винаги е държан на 5 млн.к.м. Сега сте го напълнили на 9 млн к. м. Ако се скъса стената мислете му какво ще стане!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Бай Поцелуйко


20 ян. 2020 | 14:57При строителството на язовир "Бели Искър" са допуснати пропуск https: bnr.bg post 100902284 pri stroitelstvoto na azovir beli iskar sa dopusnati propuski Бави се ремонтът на язовир Бели Искър https: samokov365.com %D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8 %D1%81%D0%B5 %D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82 %D0%BD%D0%B0 %D1%8F%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%80 %D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8 %D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%8A


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ivan


20 ян. 2020 | 14:49е, щом и всичкологът професор по натаманяване на избори Константинов , е изказал компетентно мнение, то какво да кажат специалистите по темата...затова сме на това дередже от такива псевдоексперти лизачи...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


20 ян. 2020 | 14:48Мъка, мъка гербаджийска! тя работата не е да се помогне на перничани а да се крадът едни пари!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Бай Поцелуйко


20 ян. 2020 | 14:57http: www.gudelnews.com 2020 01 blog post_37.html Връзка между язовир "Белмекен" и София не съществува. Има единствено един канал между Белмекен и язовир "Бели Искър". По този канал от водосбора на "Белмекен" (т.е. преди него) в момента се прихващат води и се пращат в "Бели Искър". От там трябва да тръгнат към София, и после остър завой по нова тръба към Перник. На изображението можете да видите схемата (източник: НЕК):