Йълдъръм и Имамоглу - един срещу друг за кмет на Истанбул

Проучвания сочат, че опозицията може за втори път да спечели мегаполиса

Имамоглу води преди вота в Истанбул, Ердоган – изнервен от възможната загуба

14881 | 14 юни 2019 | 17:20

На 16 юни ще се проведе телевизионен дуел между двамата кандидати – първият предизборен диспут от 17 години в Турция. Ще го излъчват всички канали в страната


Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу може отново да спечели кметското място в 16-милионен Истанбул. Това сочат сондажи и прогнози за потворението на балотажа, който е насрочен за 23 юни.

На 31 март управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган загуби както административната столица Анкара, така и икономическата – мегаполиса Истанбул. Резултатите бяха обжалвани, а впоследствия турската ЦИК отмени избора. Така на 23 юни един срещу друг ще се изправят отново бившият премиер Бинали Йълдъръм от ПСР и Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия.
Шансовете са на страната на Имамоглу, прогнозират различни медии. Засилен интерес проявяват немските медии заради милионите граждани с турски произход, които живеят в Германия.

На 16 юни, неделя, с огромен интерес се очаква телевизионният дуел между двамата претенденти – първият предизборен диспут в Турция от цели 17 години, който ще се предава от всички тв канала. Според регламент, обсъден и утвърден от представители на двата щаба, кандидатите ще отговарят на едни и същи въпроси и ще имат еднакво време за отговори. Дебатът ще бъде заснет в конгресния център „Лютфи Кирдар“, а за модератор е избран известният журналист Исмаил Кючюккая.
Досега президентът Ердоган и съпартийците му винаги са бягали от подобни предизвикателства, които крият рискове. Те се придържаха към практиката да задават правилната линия на пресата, като купуват все повече издания и телевизионни канали и затварят тези на конкуренцията. Това винаги е правела политическата битка неравностойна за опозиционните партии и кандидати.

Другото, което прави впечатление сега, е дистанцията на Ердоган от предизборната кампания. Правителството е изнервено от популярността на Имамоглу, а кампанията на ПСР е лишена от размах. ПСР подкрепя и стои зад Йълдъръм, както и партийният апарат и повечето медии. Но масово споделяната критика, че не е трябвало да има анулиране на вота в Истанбул, действа като спирачка на про-правителствената кампания. Дори съпругата на Йълдъръм нарече повторението на изборите „мъчение“. Настроенията спрямо Имамоглу са благоприятни, обяви Институтът Piar.


Първоначално медиите съобщиха, че Ердоган ще участва в кампанията, но очевидно той е променил плановете си. Партията на справедливостта и развитието не иска да създава впечатлението, че двубоят е между Имамоглу и Ердоган, се казва в официалното становище за отсъствието на президента.
Според някои наблюдатели и опозиционни медии Ердоган се подсигурява в случай на загуба, а изкупителната жертва при подобен неблагоприятен за ПРС развой ще е Йълдъръм.


Според социологически прогнози Имамоглу води с 180 000 гласа, докато разликата в негова полза на 31 март бе 14 000. Други сондажи дават по-малка разлика, но така или иначе опозицията има превес на този етап.

В ход е и черният пиар. Бе съобщено, че опозиционният претендент имал гръцки корени.

Иначе и двамата кандидати раздават щедри социални обещания. Йълдъръм обещава на жителите на мегаполиса повече работни места, по-евтин ток и повече зелени площи в град, превърнат според критиците на ПСР в бетонна пустиня.
Имамоглу също залага на социалните обещания като подкрепа за бедните семейства и безработните.

 

След тв дуела битката за Истанбул ще навлезе в решителната си фаза, а изходът все пак остава неизвестен. Сигурно е обаче, че повторна победа на опозицията в най-големия турски град може да засили турбуленциите около правителството на Ердоган. Включително – икономически.

Използвани са материали от Tagesspiegel, derstandart, spiegel.online


От категорията

Стрелба във Вашингтон, един е убит и най-малко девет са ранени

-1461160062.jpg

Инцидентът е станал около 8 ч. българско време на улица Dubois Place в ...

9 авг. 2020 | 16:30

Петима души, сред тях и бебе, загинаха след силна буря на гръцкия остров Евбея

-1596978696.jpg

"Двама са безследно изчезнали", заяви заместник-министърът по ...

9 авг. 2020 | 16:07

Италия запазва 14-дневната карантина за пристигащите от България

-1584973042.jpg

В страната за първи път от края на май, бяха регистрирани над 500 нови случая

9 авг. 2020 | 15:07

Стотици ранени при масови протести в Бейрут след адските експлозии (ВИДЕО)

Колаж: Туитър-1596974362.jpg

Демонстрациите прераснаха в безредици, нападения над министерства и сблъсъци с ...

9 авг. 2020 | 14:55