Филип Димитров и Иван Костов.

Перспективата пред ГЕРБ - правителство на малцинсгтвото!

Инфаркти избори! Такива бяха и през 1991-а, когато демокрацията победи с малко, но завинаги!

13740 | 26 март 2017 | 18:48

Социолозите сочат: В 44-ото НС влизат пет или шест партии. Евентуален кабинет на малцинството, оглавен на Борисов, със сигурност ще срещне подкрепата на Обединените патриоти.

Филип Димитров и Иван Костов.-1490544646.jpgФилип Димитров и д-р Желю Желев-1490543432.jpg

Парламентарните избори 2017-а са инфаркти! Двете основни политически сили – ГЕРБ и БСП, са в оспорвана надпревара. Ту едната, ту другата партия излиза напред. Ситуацията изглежда уникална, невиждана у нас до този момент. Още преди вота политолози и социолози напомняха, че досега винаги е имало индикации кой ще бъде победителят. Но не и сега.

 

Толкова ли е уникална ситуацията?

Не съвсем. В началото на прехода, на 13 октомври 1991 г. се провеждат парламентарни избори за 36-ото Народно събрание. Печели СДС с 34.36% (110 мандата), следван от БСП – 33.14% (106 мандата) . На трето място е ДПС със 7.55% (24 мандата).

Малката разлика между първия и втория тогава вдъхновява Александър Йорданов (едно от най-разпознаваемите лица на сините и до днес) и той изрича култовата реплика: „Спечелихме с малко, но завинаги!

Думите му изразяват самочувствието на синята партия, че е хегемон, основен двигател на политическите процеси в страната. Но по-късните събития показват колко е вярна пословицата: „Голям залък хапни, голяма дума не казвай!“

 

Това е единственият парламент след 1989 г., в който влизат толкова малко партии – само три.

Сините съставят правителство в началото на ноември 1991 г., начело на което е юристът Филип Димитров, лидер на СДС. Официално това е правителство на малцинството. То обаче се ползва с подкрепата на ДПС.

 

Конфронтационната линия, която възприема премиера обаче, не среща подкрепа в обществото. Филип Димитров изпълнява последователно лозунга на сините за „Смяна системата“ и настоява за лустрация на „старите кадри“. В самото правителство е „горещо“. На 20 май 1992 г. Филип Димитров прави промени в кабинета, като освобождава военния министър Димитър Луджев и понижава вицепремиера и външен министър Стоян Ганев, който запазва само поста си на дипломат №1. В тази обстановка в края на август 91-ва г. срещу министър-председателя играе самият президент – д-р Желю Желев. Пресконференцията, на която той отправя остра критика към кабинета – че е обявил война на медиите, синдикатите, църквата, влиза в историята като „Боянските ливади“. Отношенията в самата синя партия са обтегнати, появяват се т.нар. "сини мравки", сините войни заливат цялото дясно пространство. Филип Димитров иска вот на доверие от парламента. Но получава „депесарски шут“ и на 28 октомври 1992 г. правителството пада.

 

Българският пример сочи, че стабилни могат да бъдат както парламенти с малко партии, така и с повече.

39-ото Народно събрание е доминирано от НДСВ. В него са още СДС, БСП и ДПС. Мандатите на НДСВ и ДПС са достатъчни, за да може кабинетът на Симеон Сакскобургготски да изкара пълен мандат.

 

Друг четирипартиен парламент обаче – 42-ят, не живя дълго.

 

Прогнозите днес са за пет- или шест-партиен парламент.

Пет партии има в парламента с най-драматична съдба досега – 37-ят, това е времето на януарските протести от 1997 г.

Шест пък са политическите сили в друго Народно събрание, приключило предсрочно дните си заради народни протести - 41-ото през 2013 г.

Какво ще стане сега, през 2017-а?

 

Прогнозите дават предимство на ГЕРБ. Най-вероятно е партията на Бойко Борисов да състави правителство на малцинството. Просто две партии няма да са достатъчни за кабинет, а герберите са категорични - без Марешки! Самият Борисов пък даде неведнъж заявка, че може да управлява с кабинет на малцинството. Такъв е и духът на един от предизборните клипове на партията, основният рефрен, който звучи в него е "Повече никакви компромиси!" Евентуален кабинет на малцинството, оглавен на Борисов, със сигурност ще срещне подкрепата на Обединените патриоти.

 

Ако БСП е първа, сигурно е едно - няма да могат да съставят самостоятелно правителство. Досега никой не е обещал подкрепа на социалистите, което прави трудна съдбата и на евентуален червен кабинет на малцинството.

 

 


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47