Въпросният институт е най-големият развъдник на македонистките фалшификации

Институтът за национална история в РСМ: Няма да позволим ревизия на историята на македонската нация!

2700 | 30 ноем. 2020 | 16:58

"Не можем да не реагираме в ситуация, когато политиката засяга пряко науката и особено когато политическите меморандуми квалифицират цяла нация и историческа наука като фалшификат", твърдят от ведомството


Институтът за национална история на Република Северна Македония (РСМ) реагира на, както казват оттам, настоящото политическо предизвикателство към „македонската национална история и идентичност“, предава агенция „Макфакс“, цитирана от "Фокус".

„Институтът не може да не реагира в ситуация, когато политиката засяга пряко науката и особено когато политическите меморандуми квалифицират цяла нация и историческа наука като фалшификат и призовават за цялостна ревизия на историята на македонския народ и нация“, се казва в изявлението.

От Института посочват, че европейската интеграция на РСМ не трябва да бъде обвързвана с окончателното приемане на, както казват, влияния и исторически истини от други национални историографии.

„Историята и нейното тълкуване трябва да се определят изключително от научната етика и стремежа към обективност и в този контекст не трябва да бъдат обвързвани с нуждите на политиката, нито по никакъв начин да бъдат обусловени от политически влияния, което е в пълно противоречие с европейските демократични принципи“, подчертават от ведомството, което е най-големият развъдник на македонистките фалшификации за историята.

Имайки предвид естеството на научната мисъл, която е необходимо да бъде свободна и независима, а не политически обусловена, Институтът изразява категоричната си позиция на осъждане на всички форми на политическо предизвикателство към „македонската историография, македонската национална история и идентичност“.

„Институтът няма да съобрази своята научна дейност с никакви политически влияния“, се казва в изявлението и се добавя, че Институтът е най-старата научна институция в македонската държава, чиято дейност е насочена предимно към научно изследване на историческите процеси от миналото на „македонския народ и нация, етнически общности, както и отношенията със съседни балкански народи и държави“.

 


Намери своята история

От категорията

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов: Намираме се на ръба на пропастта!

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов-1624168347.jpg

Русия настоява да получи правни гаранции, че няма да продължи разширяването на ...

16 ян. 2022 | 10:15

Скандално! Сенатор Тени: Ако София не вдигне ветото срещу РСМ, ще наложим санкции срещу България

Сенатор Клаудия Тени: Ако София не вдигне ветото срещу РСМ, ще наложим санкции срещу България-1642323557.jpg

Преди около два месеца тя и 12 други конгресмени изпратиха на посланика ни в ...

16 ян. 2022 | 10:56

Сърбия с ключов референдум за промени в конституцията - въвеждат Висши съвети на съдии и прокурори

Референдумът в Сърбия се определя като ключов за присъединяването на страната към ЕС-1642326394.jpg

Управляващите в Сърбия определят допитването като ключово за бъдещото ...

16 ян. 2022 | 11:43

Сръбският президент: 10 дни малтретират Джокович. Унижават себе си, а не него!

"Като лов на вещици. Видяхте по безсмислените им доказателства колко лъжат, колко лъже прокурорът", обяви Вучич-1642324286.jpg

Александър Вучич заяви, че няма търпение да се срещне очи в очи с тенисиста на ...

16 ян. 2022 | 11:10