Институтът за пътна безопасност - с отворено писмо до премиера заради катастрофите

3435 | 16 апр. 2018 | 20:58


ОТВОРЕНО ПИСМО

От Института за пътна безопасност

До господин Бойко Борисов, Министър-председател на Република България

 

Господин Министър-председател!

 

Обръщаме се чрез медиите, защото сме обезпокоени, че и това писмо ще потъне в дебрите на администрацията и ще остане без реакция от Ваша страна. Въпреки всички усилия, които полага ръководеното от Вас правителство за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм в страната, резултатите продължават да са тревожни.

 

Институтът за пътна безопасност констатира в началото на годината, че няколко министри системно не изпълняват законовите разпоредби. С писмо № 03 07-22/23.03.2018 на Министерски съвет сме уведомени, че сте запознат с проблема.

 

Институтът за пътна безопасност категорично се противопоставя на процесите на разпада при управлението на Системата за безопасност на движението по пътищата, отличаваща се със слаб и безидеен мениджмънт и некомпетентни политически намеси. На лице е рязко падащ професионализъм на кадрите.

 

Поставени в тази ситуация ръководените от Вас институции по-цял ден от телевизионния екран ни внушават , че хората в България трябва да загиват защото не спазват правилата за движение. Това е позиция, колкото цинична, толкова и безотговорна, защото държавното управление е възникнало за да гарантира сигурността на своите граждани.

 

Припомняме Ви, че философията която са избрали всички страни от ЕС е, че хората правят грешки, а пътнотранспортните системи трябва да намалят до минимум възможността за грешка и за причинените щети, когато бъдат допуснати грешки. Контролните органи на пътнотранспортната система трябва да положат максимални усилия, за да осигурят безопасността на всички граждани и всеки от участниците трябва да е готов да се промени, за да се постигне безопасност.

 

Ако участниците в движението не спазват правилника и разпоредбите, отговорността се прехвърля върху доставчиците на системата. Видимо е, че ръководеното от Вас правителство не е в състояние ефективно да се противопостави на пътнотранспортния травматизъм по нашите пътища, който в случая е и заплаха за Националната сигурност.

 

В тази връзка Ви информираме, че на 24.04.2018 година в Техническия университет в град Пловдив ще се проведе форум на който ще се посочат грешките и дадат решенията за спиране на разпада на Системата за безопасност на движението по пътищата Затова на 24.04.2018 г. настойчиво ще предложим да бъдат приложени следните мерки:

 

1. МС спешно да разгледа на заседание причините за липсата на доклади за състоянието на БДП в България.

 

2. МС спешно да разгледа причините за неизпълнението на законови разпореждания от министри на Република България.

 

3. МС да покани на открито заседание експерти от Института за пътна безопасност, които да предложат пътна карта за развитието на БДП в България в периода 2018-2020 година.

 

4. МС да създаде експертен орган с достатъчно голям административен капацитет, който да:

 

- Разработва единна и координирана държавна политика за БДП - Разработва и контролира изпълнението на национални и регионални програми за осъществяване на БДП

 

- Извършва периодичен одит на дейността на всички държавни институции, отговорни за БДП, като дава задължителни предписания. - Разработва критерии и стандарти за БДП

 

- Участва в разработването на подзаконовите нормативни актове към Закона за движение по пътищата - Работи за създаването на база данни в информационна система като механизъм за управление на системата за БДП и анализ на проблемите, политиките и услугите

 

- Организира и провежда научноизследователска и образователна дейност в областта на БДП

 

- Подпомага дейността на юридическите лица с нестопанска цел по БДП

 

- Работи за формирането и провеждането на политиката за интеграция на международното и европейско законодателство в областта на БДП.

 

Надяваме се, че всички ние в България, които всекидневно попълваме черната статистика от убити, ранени, инвалидизирани няма да останем сами в борбата си за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм.

 

Защото, г-н Борисов, съгласно чл. 105 ал.2 от Конституцията на Република България, отговорността за сигурността на гражданите е задължение на Министерски съвет.

 

Екип на Института за пътна безопасност


От категорията

Йордан Цонев за закона за медийното осветляване: Нека бъде ясно кой - кой е!

-1507239384.jpg

Трябва да се знае коя медия - чия собственост е, как се разпространява, кои са ...

20 септ. 2018 | 15:52

Десислава Радева: Служител на Мисията в Лондон, от престараване, решил да драсне покана от мое име!

-1531030334.jpg

Епицентър.бг пита: Кой е написал писмо от името на съпругата на президента? Кой ...

20 септ. 2018 | 15:44

Президентът удостои посланика на Полша у нас с орден „Стара планина“ I степен

Кшищоф Краевски рецитира на перфектен български език стихотворението на Ран Босилек „Я кажи ми, облаче ле бяло“. Снимка Прессекратариат на държавния глава-1537452726.jpg

Румен Радев връчи висшето държавно отличие на Кшищоф Краевски за заслугите му ...

20 септ. 2018 | 17:07

Младен Маринов: По закон заместник-главният секретар на МВР изпълнява функциите на главния

-1500844741.jpg

Няма да коментирам мнението на президента. Той има право на мнение по всички ...

20 септ. 2018 | 16:54

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.