Проф. Милазим Красничи

Войнствените декларации на Вучич срещу Косово са шокиращи, смята писателят-драматург, един от най-близките сътрудници на Ибрахим Ругова

Проф. Красничи: Опасно е, ако се приложи кримският сценарий за анексирането на северно Косово

8973 | 5 апр. 2018 | 11:53

Разделянето на Косово, което е истиската цел на Сърбия, е опасен прецедент за подобни опити и в Босна, и в Македония, подчертава проф. Милазим Красничи.


Интервю  на Антон Панчев с проф. Милазим Красничи специално за www.epicenter.bg
Милазим Красничи е косовски писател, драматург, шеф на Департамента по журналистика в Прищинския университет, един от най-близките сътрудници на Ибрахим Ругова.

Неговата книга „Албанският национализъм” е преведена на български език.

- Професор Красничи, Косово приключи с успех ратификацията на Споразумението за границата с Черна гора, което беше сред основните условия за либерализацията на визовия режим от страна на ЕС. Напредва ли Косово към Европейския съюз?

 

- Ратификацията на Закона за демаркацията на границата с Черна гора е важен най-вече в геополитически аспект, отколкото в този за либерализирането на визите. С тази ратификация се затваря още една потенциална възможност за дестабилизацията на Черна гора от противниците на нейното членство в НАТО. Фактически, конфликтът в Косово беше безсмислен, защото Черна гора призна Косово и е държава членка на НАТО, което охранява Косово. Но, както изглежда, руското влияние е присъстващо и в някои сегменти на косовската политика. Въпреки това, този проблем приключи и това може да открие пътя и за либерализирането на визите, но повече от това – засилва южния фланг на НАТО.

- Във връзка с перспективите за евроинтеграцията на Косово, как оценявате българското Председателство на Съвета на ЕС?

 

- Българското председателство наистина е един благоприятен момент за целите Балкани, нещо което се отразява с срещите на високо равнище в София, но и в тенденцията за увеличаването на стабилността в Македония, която е най-крехката точка в региона. Позицията на България, специално спрямо Косово, е много приятелска и много напреднала и по отношение на много държави от ЕС, които са признали Косово. Надявам се, че и през останалите месеци България ще допринася още повече с нови инициативи за европейската интеграция на Западните Балкани.

- Има ли вероятност да започне новата фаза в преговорите между Косово и Сърбия с посредничеството на Брюксел, когато имаме предвид напрягането на ситуацията след ареста на Джурич?

 

- Ситуацията е много влошена. Сръбският президент Вучич декларира, че ще продължат преговорите, но каза, че не знае как ще продължат, може би в нов формат. И минималното доверие, което съществуваше, вече е загубено. Ако Сърбия опита на 20 април 2018 г. да сформира Асоциацията на сръбските общини по едностранен начин, това ще направи невъзможно продължаването на преговорите. Страхувам се, че би започнало прилагането на кримския сценарий за анексирането на севера на Косово, което е много опасна авантюра.

- Официалните лица на Сърбия начело с президента Вучич, особено през последната седмица, използват един агресивен език към Косово и говорят дори и за война. Как може да се избегне ескалиране на ситуацията?

 

- Войнствените декларации на Вучич са шокиращи, след като връщат войнствената реторика от 90-те години. Преди няколко дни той декларира, че разглежда възможността от вкарването на армията в Косово! Това означава, че сръбската армия би се сблъскала отново с НАТО, тъй като според Споразумението от Куманово от юни 1999 г. НАТО е единствената военна сила, която поддържа реда в Косово. Ескалацията може да се обуздае, ако ЕС и САЩ оказват повече натиск върху Вучич и Сърбия да не се опитват едностранно да формират Асоциацията на общините със сръбско мнозинство и да не провокират по-нататък и без това напрегнатото положение в Косово.

- Може би истинската цел на сръбската политика е създаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово с големи правомощия?

 

- Истинската цел на Сърбия е разделянето на Косово, съответно анексирането на северните части. Това сега е доминиращата теза във вътрешния диалог, който се провежда в Сърбия във връзка с Косово. Този сценарий може повече да е руски сценарий, отколкото в интерес на сърбите и на Сърбия. Защо? Защото в този случай, абсолютното мнозинство на сръбските религиозни обекти би останало на юг, както и сърбите в общините във вътрешността на Косово биха останали изолирани. Естествено, сценарият на такова разделяне не се позволява от САЩ и НАТО, защото би бил опасен прецедент за подобни опити и в Босна, и в Македония.

- През последните дни в Косово избухна скандалът с екстрадирането на 6 гюленисти в Турция. Имаше ли нарушаване на законите на Косово в този случай?

 

- Това беше един изцяло ненужен и абсурден скандал, защото увреди образа на Косово в света и вкара Косово в нови и ненужни проблеми. Това нещо трябваше да се управлява по-добре, в рамките на законовите регулации, а не така както се случи. Имам усещането, че беше сценарий, свързан с арестуването на Джурич, т.е. инсценирането на два паралелни проблема, за да се амортизират един друг. От тази игра може да спечелят някои политици, но държавата Косово е много увредена. Сега има изостряне на отношенията и с Турция, нещо, което е също така във вреда на стабилността на Косово.

- Как смятате, затъва ли Косово в нова политическа криза заради последните развития и как може да се разреши – от настоящия състав на парламента или от предсрочни избори?

 

- Косово преминава от една криза в друга: след приключването на кризата с демаркацията, се появи кризата със Сърбия с арестуването на Джурич, сега и кризата с Турция. Косовският управляващ елит има военен произход и се страхувам, че има склонност да минава от криза в криза като предизвикателство. Затова, не е ясно каква посока ще вземат събитията. Може би и предсрочни избори. Но какво може да донесат те, в тази среда на кризи, с едно пасивно отношение на ЕС и с една постоянна заплаха от Сърбия, това не е ясно. Нещата могат да се влошат още повече, ако в този случай сърбите от северните части на Косово не поискат да участват в изборите. Така те могат да направят разделянето свършен факт.


От категорията

Кеворк Кеворкян: Тукашният джихад ще се роди от Глада. Как се на-хибридваме сами

-1460633929.jpg

Разбере поне, какво ще се случи от хилядите деца, които си лягат гладни. Какво ...

19 окт. 2018 | 15:47

"Дойче веле": В Унгария не искат "развратници" и "човешки индивиди от друг вид"

-1517417880.jpg

Управляващите смятат, че на Запад "нормалният християнски свят" е на ...

20 окт. 2018 | 14:46

Хасан Азис: Управлението на Кърджали изисква познаване на душевността на хората

-1521999867.jpg

Очакваме през следващата година да приключи една инвестиция от около 15 млн. ...

21 окт. 2018 | 12:16

Властта се търкаля по Графа, а в БСП се надДУМвАт...

-1533207229.jpg

При кризисното състояние на държавата основната опозиционна сила е на една ръка ...

19 окт. 2018 | 13:54

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незнакомов


6 апр. 2018 | 20:15Учудва ме интересът на epicenter.bg към апологетите и съмишлениците на Хашим Тачи, дългогодишен търговец с наркотици и човешки органи, дълго време включен от САЩ в списък на терористи, докато не се оказа в тяхна изгода да го изполават политически.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


6 апр. 2018 | 05:32Хахаха! А по какъв точно сценарий от сръбското Косово поле стана шиптърската държава Косово? Или там всичко беше пико бело? Е, наложи се да побомбардират Белград и Германия да си плюе на конституцията, но това са подробности, нали?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


5 апр. 2018 | 22:12Брей, а вие като се отцепихте _ онова не било опасно!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.