С реализираните проекти близо 75% от нашите деца вече учат в обновени и ремонтирани училища, отбеляза той

Инж. Хасан Азис: Определям 2019-та като година на инвестиции в образованието

1180 | 29 дек. 2019 | 12:27

По оценка на Министерството на образованието и науката община Кърджали е на първо място в страната по инвестиция на ученик, казва кметът на Кърджали


По оценка на образователното министерство Община Кърджали е на 1-во място по инвестиция на ученик в цялата страна. Това е една от добрите новини за Кърджали през 2019-та. Какво друго се случи и какво планира екипът на инж. Хасан Азис през 2020-та, отговорите в интервю за кмета на Кърджали за Общинско радио „Кърджали“:

- Г-н Азис, каква е беше 2019 година за община Кърджали?

 

-Всяка година за нас има различни послания. Определям 2019 година като година на инвестиции в образованието, година на подобряване на условията за обучение на нашите деца. По оценка на Министерството на образованието и науката община Кърджали е на първо място в страната по инвестиция на ученик. С реализираните проекти близо 75 процента от нашите деца вече учат в обновени и ремонтирани училища.

 

Приключихме с реализацията на един много значим проект за развитието на духовността и образованието, свързан с ремонта, санирането и обзавеждането на централните училища в града. Тези наши проекти получиха и второ национално признание - спечелването на национална награда за Сграда на годината от ремонтираното училище „П. Р. Славейков”. Това е оценка както за строителите, така и за усилията на Общината за обновяването на учебните завадения.


През 2019-та успяхме да приключим и с ремонта на първото професионално училище, което беше прехвърлено на Община Кърджали - Професионалната гимназия по селско и горско стопанство.


От десетилетия жителите на Кърджали очакваха откриването на още една детска градина. Затова един от най-важните проекти за нас бе приключването на строителството и довършването на детска градина „Мир” в квартал „Студен кладенец”. Това е една чудесна придобивка за всички кърджалийци, с най-добри условия, които може да предложи една детска градина - нови помещения, ново оборудване и просторно място за игра на децата.


- Какви други проекти бяха реализирани?

 

- Започнахме работа и по решаването на един много тежък проблем, който се натрупа през последните години - състоянието на уличното осветление в Кърджали. Независимо, че все още има проблеми с подземните кабели, за които не знаем какво е състоянието им, все пак повече от 70-80 процента от лампите са сменени. През 2020 година ще продължим с подмяната на кабелите. Ще кандидатстваме за допълнително 600 хиляди евро по Норвежката програма за уличното осветление.


Започнахме също и ремонта на десет улици и площада на Пазара на производителите в Кърджали. Предстои изграждането и на пешеходен мост в парк „Арпезос - Север”, проект, който ще продължи и през следващата година. Общата инвестицията е за близо 5 млн. лева.

 

- Какво друго значимо планирате за 2020 година?

 

- През годините нашият ангажимент към младите хора в Кърджали някак остана на заден план. Затова искаме да реализираме един значим и привлекателен проект - изграждане на нов Младежки център на мястото на съществуващия Младежки дом в парк „Горубсо”. Той ще бъде с нова визия, с нови функции и с възможност за разширяване през следващите години на пространството около него - заедно с обновяване на бившия Розариум и изграждане на нови детски и спортни площадки в тази зона. Надяваме се нашият проект да бъде един от четирите проекта, които ще бъдат финансирани по Норвежката програма в страната.


- Вашите пожелания към жителите на община Кърджали през 2020 година?

 

-Първо искам да благодаря на всички жители на община Кърджали, на моите съграждани, за подкрепата, която усещаме от тях през годините за всички усилия, които сме полагали за реализирането на мечтите на кърджалийци. Пожелавам им една здрава година, пълна с успехи в личен и обществен план, година, която да бъде свързана с нашето развитие, с инвестиции, с реализирани планове, с хубави празници и най-важното - да продължаваме да бъдем града на толерантността, да продължаваме да бъдем най-слънчевият град с най-щастливите хора.

 

Източник 24rodopi.com


От категорията

Борисов обвини президента за "испанската публикация": Няма да ме разколебаят! Ще строим още година!

-1582282450.png

Нито една испанска служба не го е търсила във връзка с публикацията в "Ел ...

21 февр. 2020 | 12:45

Бойко Борисов: Сто пъти казах, че нямам нито къща, нито бизнес в Барселона!

-1582280226.png

Материалът в испанското издание се цитира и от ТАСС. Руската агенция разказва ...

21 февр. 2020 | 11:38

Полицията в Каталуния: Разследване има, не можем да кажем срещу кого

Полицията в Каталуния: Разследване има, не можем да кажем срещу кого-1582298354.jpg

Редакторът на „Ел Периодико“ Луис Ренделес коментира в специално видео как е ...

21 февр. 2020 | 15:23

Борисов проведе среща с лидерите на Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия

Снимки Правителствена информационна служба-1582298345.png

Средствата от ЕС са двигателят, който ни помага да се движим по-бързо напред, ...

21 февр. 2020 | 17:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


29 дек. 2019 | 17:33Затриване на БЪЛГАРСКОТО образование и налагане на турско!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


29 дек. 2019 | 12:56Епицентър е рупор на Петата колона?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.