Намерението ни е от лятото на 2021 г. “Топлофикация – Перник“ да премине на природен газ, казва изп. директор

Инж. Спасов: Добрите екологични решения възвръщат вложените инвестиции

1458 | 30 юни 2020 | 13:39

Въвеждането в експлоатация на новите когенератори е стъпка към създаването на нисковъглеродни производство на енергия. Освен намерението ни да работим на газ, искаме да внедрим и биомасата като гориво, алтернатива на въглищата, каза инж. Спасов


Във връзка с престоящия летен сезон и последиците от извънредното положение се свързахме с изпълнителния директор на ТЕЦ-Перник инж. Любомир Спасов. 


- Инж. Спасов, извънредното положение, което продължи 2 м., доведе до фалити в много сектори. Как се отрази пандемията от коронавируса при Вас?
- Никой в света не беше подготвен за такава ситуация. Пандемията е голямо изпитание и предизвикателство за всички сектори, включително и за енергетиката. През тези 2 м. се наложи да направим промени в работата с цел да запазим живота и здравето, както на нашите служители, така и на абонатите ни. Считам, че успяхме да се справим с предизвикателство и заедно успяхме да запазим и нормалното изпълнение на услугите и поетите от нас ангажименти.


Не допуснахме спиране на производствената дейност. За нас беше важно тази криза да не окаже негативно отражение и върху започнатите проекти. За щастие, този лош сценарий не се случи и продължаваме да работим по реализирането на намеренията ни за нови мощности и промяна на основната суровина, която използваме.


- Казахте бъдещи проекти. Имате предвид преминаването на “Топлофикация- Перник” на газ през летните месеци ли?
- Именно за този наш проект говоря. Намерението ни е от лятото на 2021 г. да преминем на природен газ. Инвестицията е мащабна и е за над 10 млн.евро. Тя е една от стъпките, които ще допринесат за намаляването на използването на въглища. Разбира се, това изисква сериозна работа и технологично време.

Въвеждането в експлоатация на новите когенератори е стъпка към създаването на нисковъглеродни производство на енергия. Освен намерението ни да работим на газ, искаме да внедрим и биомасата като гориво, алтернатива на въглищата. Надяваме се, че в близките месеци ще успеем да получим разрешително, за да започнем работа.


- Ще успеете ли за толкова кратко време да преминете на газ?
- Надяваме се да успеем. Ще вложим всички усилия и необходимите средства в създаването на по-екологично производство.
Вярвам, че всяко едно предприятие трябва да инвестира във внедряването на екологични технологии и да спазва изискванията на българското и европейско законодателство за околната среда. Смятам, че въвеждането на доказани практики в областта на екологията възвръщат вложените инвестиции. Ние сме поели ангажимент пред всички институции и пред хората, че ще подобрим значително въздействието на производството на “Топлофикация - Перник” върху околната среда.


- Имате ли подкрепата на перничани на “Топлофикация - Перник” по повод Вашите намерения за постепенно заместване на въглищата с други горива? Все пак ако компанията не работи, ще бъдат затворени и мините в региона, които осигуряват хляба на стотици семейства в областта?
- За нашия район е важно да запазим “Топлофикация - Перник”. Осъзнаваме, че за да се случи това, трябва да направим необходимите промени, както мощности, така и в основното ни гориво.
С осъществяването на модернизацията ще се промени изцяло отношението на хората към предприятието. Вече няма да ни смятат за основен замърсител. Служителите ни ще бъдат още по-мотивирани от това, че работят за социално и екологично отговорно дружество. Нека не забравяме, че здравето на работниците е пряко свързано с чистотата на околната среда.


- Инвестициите ви в опазването на околната среда ще подобрят ли пазарните Ви позиции?
- Особено днес темата с чистотата на въздуха и опазването на природата е тема табу. Отношението, което имат топлофикационните предприятия към темата с екологията, е важен фактор за изграждането на репутацията ни.

Инвестицията не само ще подобри позициите ни на пазара, но и ще докажем на абонатите си, че изпълняваме поетите от нас ангажименти. Моето мнение е, че те ще допринесат за добрите взаимотношения с абонатите ни, местната власт и други заинтересовани страни, като например еколозите.


От категорията

БНБ удължи сроковете в мораториума върху плащанията

-1566501422.jpg

Удължаването на срока на действие на реда за отсрочване на задължения се отнася ...

14 юли 2020 | 17:43

Официално! България вече е в чакалнята на еврозоната

-1420625800.jpg

Предварителният етап за приемането на еврото като национална валута продължава ...

10 юли 2020 | 19:31

"Топлофикация София" започна да възстановява суми от намалената цена на топлинната енергия

-1496744942.jpg

В сметките на всички потребители за м. юни 2020 г., независимо дали са на ...

15 юли 2020 | 17:00

САЩ спират газовите проекти у нас

-1571659880.png

Още тази нощ се планира Вашингтон да наложи санкции на всички компании, които ...

15 юли 2020 | 15:57