В енергийния микс трябва да има и въглеродни генератори и водородни мощности, каза той

Инж.Костов: Ако в енергийния микс има само фотоволтаици, ще бъде постигнат въглероден неутралитет

4936 | 5 авг. 2020 | 11:41

Соларните панели могат да са основна мощност в светлата част на денонощието. Произведената енергия от вятър също е непостоянна и по-трудна за прогнозиране. Мощностите на водород могат да бъдат в ролята на „балансьори“, каза той


Ако в енергийния микс има само фотоволтаици, вятърни генератори и водородни мощности, ще бъде постигнат т.нар. въглероден неутралитет. Това мнение изрази енергийният експерт инж. Павлин Костов, който е и изпълнителен директор на „Топлофикация – Сливен“.

- Инж. Костов, днес няма да говорим за “Топлофикация- Сливен“. Вие сте единственият производител на енергия от въглища, който създава енергия от отпадъци. В интервюта казвате, че замяната на въглища с други по-екологични варианти, е единственият начин да спасим въглищните централи. Освен отпадъците, за които мненията са толкова противоречиви, има ли други горива, които са подходящи заместители на въглищата в начинанието за по-чисто производство на енергия?
- Мненията за оползотворяването на РДФ са противоречиви само в България. В цяла Европа, а и по света, производството на енергия от преработени отпадъци е начинание, което се подкрепя и одобрява. Никъде в чужбина не съм чувал, някой да се оплаква от подобен тип дейност. Напротив.


Вариантите за заместване на въглищата са много, но при преработката на съоръженията за работа с различни горива и съответно закупуването на нови машини, са необходими много големи инвестиции.
Тенденциите в по-близко бъдеще са за преминаване от въглища към биомаса и природен газ. Както всички са наясно, до 2050 година европейската икономика трябва да бъде въглеродонеутрална т.е. производството на енергия да е изцяло от ВЕИ, говори се и за водород, но технологията все още не е развита.


- Можете ли да ни обясните за какво става въпрос?
- Водородът да се използва като гориво за производство на енергия. Ако в енергийния микс на всички страни в Европа има само фотоволтаици и вятърни генератори и водородни мощности, ще бъде постигнат т.нар. въглероден неутралитет.


- Как Вие си представяте да функционира подобна система?
- Соларните панели могат да са основна мощност в светлата част на денонощието, но не и през нощта поради липсата на слънцегреене. Произведената енергия от вятър също е непостоянна и по-трудна за прогнозиране. Мощностите на водород могат да бъдат в ролята на „балансьори“ през нощта, както и когато няма достатъчно слънцегреене и липсва вятър.


- А кои страни са по-напреднали в това отношение? Европейският съюз подкрепя ли тези иновации?
- Според моите наблюдения Германия и Нидерландия са натрупали преднина в развитие на технологиите с водород.
На 8 юли Европейската комисия обяви “Водородна стратегия за климатично-неутрална Европа“, като част от новата индустриална стратегия на Съюза. За да подкрепи инвестициите и изграждането на цялостна европейска водородна екосистема, Комисията постави началото на "Европейски алианс за чист водород" . Една от ключовите цели е представянето на "План от мащабни инвестиционни проекти в екосистемата с чист водород".


Grand Energy

От категорията

КРИБ: Опитите да бъде оказван натиск върху принципите ни сами говорят за своята абсурдност

-1493042858.jpg

КРИБ не е организация за тези, които тровят природата и хората, КРИБ е за ...

24 септ. 2020 | 13:16

“Топлофикация – Плевен” предстои да реализира голям инвестиционен проект

-1580810088.png

С пускането на когенерационна мощност ще произвеждаме едновременно ток, пара и ...

24 септ. 2020 | 10:25

Сачева сред работници: Новият модел на 60/40 ще продължи, но в друг формат

-1600320972.png

Министърът на труда и социалната политика съобщи, че се надява до края на ...

24 септ. 2020 | 15:44

Лозари: Половината от алкохола на пазара – нелегален (ВИДЕО)

-1580220210.jpg

Очакванията са тази есен винарските предприятия да приберат и преработят поне ...

24 септ. 2020 | 12:22